Visgi ši tema vis dar išlieka tabu, o didelė dalis pacientų į gydytojus kreipiasi per vėlai. Vyrus savo sveikata rūpintis raginantį projektą „Barzdotas lapkritis“ organizuojančio „Barzdų klubo“ prezidento Valdo Samkaus teigimu, visgi per penkerius projekto metus pavyko pasistumti į priekį ir sugriauti ne vieną mitą ar baimę, susijusią su prostatos vėžiu, rašoma pranešime spaudai.

Kaip Lietuvoje prasidėjo iniciatyva „Barzdotas lapkritis“?

Prieš penkerius metus „Barzdoto lapkričio“ iniciatyvą mažame žmonių rate pradėjo organizuoti kolega Deividas Maconka. Jis pakvietė „Barzdų klubą“ prisijungti ir taip prasidėjo šis projektas. Be abejo, jis buvo įkvėptas Naujojoje Zelandijoje 2002 m. gimusios, visame pasaulyje gyvuojančios iniciatyvos „Movember“ (moustache (ūsai) ir November (lapkritis)). Visą lapkričio mėnesį vyrai kviečiami auginti ūsus ir barzdas, remti vyriškų ligų tyrimus bei gydymą. Lietuvoje lapkritis turi ir kitą prasmę – tai yra mėnuo, kai staigiai keičiasi oras. Jei vyrai prisėda ant žemės, sušąla kojas, netinkamai maitinasi, padidėja rizika peršalti, o tai sukelia ir rimtesnes ligas.

Prostatos vėžio tema aktuali mums visiems, net jei šiuo metu ši liga mūsų asmeniškai ir neliečia. Todėl mums pasirodė svarbu gauti ir suteikti kuo daugiau informacijos apie vyriškas ligas. Kai pradėjome, tuo metu Lietuvoje dar nebuvo labai populiaru auginti barzdą, todėl tokia forma skleisti jautrią žinutę buvo sudėtinga. Visuomenė iš pradžių manė, kad tai tik dar vienas pakvailiojimas internete. Vaikinai socialiniuose tinkluose dalindavosi nuotraukomis, rodydami savo barzdojimo progresą. Tačiau tai tik paviršutiniška žinutė. Svarbiausia buvo sudominti ir tuomet suteikti kuo daugiau informacijos apie prostatos vėžio problematiką ir prevenciją.

Kiekvienais metais augome ir rimtėjome, patys daugiau domėjomės. Pradėjome bendradarbiauti su Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija ir jos prezidentu Pauliumi Rakščiu. Kai daugiau sužinojome, pamatėme, kad čia iš tikrųjų yra ką nuveikti. Lietuvoje tai rimta problema.

Kokios baimės sulaiko vyrus nuo apsilankymo pas gydytojus?

Vyras yra labai subtilus sutvėrimas. Kol jis dar gali tverti, tol jis nesiims veiksmų, atidėlios. Tačiau ne su viskuo galime susitvarkyti patys. Kartais reikia ir pagalbos iš išorės. Taip pat yra pokyčių baimė. Vyrai nenori gyvenime kažką keisti, pavyzdžiui, atsisakyti tam tikrų įpročių, įprasto gyvenimo būdo dėl ligos.

V. Samkus

Be to, kaip ilgainiui paaiškėjo bevystant „Barzdoto lapkričio“ projektą, vyrai bijodavo senųjų tyrimų metodų. Vyravo įsitikinimas, kad gydytojas braunasi į tavo intymų gyvenimą. Šiandien viskas paprasčiau – pakankamai informacijos apie riziką susirgti prostatos vėžiu suteikia trumpas, kelias minutes trunkantis kraujo tyrimas.

Kokius „Barzdoto lapkričio“ pasiekimus laikote pačiais svarbiausiais?

Kartu su Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu asociacija ir kitais partneriais mums pavyko pasiekti realių pokyčių ir atkreipti vyrų dėmesį į šią ilgą laiką tabu laikytą ligą. Kai pradėjome akciją, vyrai nedrįso kalbėti apie šią ligą viešai. Jie galvodavo, kad tai nevyriška ir gėdinga. Patys matome, kad dabar tai tampa normalu. Išaugo ir mūsų sąmoningumas, supratimas apie šią ligą. Kasmet projektas plečiasi, atsiranda daugiau norinčiųjų prisidėti.

Po Lietuvą ištisus metus keliauja laboratorija ant ratų, kurioje vyrai gali nemokamai pasidaryti kraujo tyrimą. Labai svarbiu pasiekimu laikome tai, kad per šį laikotarpį pasitikrino jau 25 tūkst. vyrų, iš jų 10 proc. buvo įtarta liga. Be to, vyrai yra skatinami kreiptis į šeimos gydytojus, atlikti tyrimus onkologinėse klinikose.

Kokią pagrindinę žinią siekiate perduoti Lietuvos vyrams?

Barzda – vyriškumo simbolis, bet ne ji čia svarbiausia. Šnekame apie vyro sveikatą. Raginame prižiūrėti savo vyriškumą, prisiimti atsakomybę už savo sveikatą. Labai svarbu, kad pats vyras laiku pastebėtų ligą, kai ją dar galima sustabdyti. Reikia drąsiau kalbėti, vienytis ir kartu kovoti su prostatos vėžiu. Tikime, kad ateityje taps normalu bent kartą per dvejus metus pasitikrinti sveikatą.

Norėdami dar labiau įtraukti ir informuoti vyrus, juos kviečiame prisijungti per įvairią jiems patrauklią veiklą, ne tik auginant barzdą. Norime įtraukti vyrus į tai, kas jiems patinka: pokerį, bėgimą, boulingą, koncertus. Taikome į pačius įvairiausius pomėgius turinčius vyrus.

Projekto uždarymo renginiai vyks lapkričio 30 d., ketvirtadienį, Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Apollo boulingo“ klubuose. Juose kviečiami dalyvauti barzdočiai ir visi, kurie palaiko iniciatyvą netylėti ir kartu kovoti prieš prostatos vėžį. Renginių metu surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos fondui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją