Daugelis žino, kad medus turi daugybę žmogui naudingų ypatybių, tačiau gydytoja, sveikos mitybos ir gyvensenos specialistė Asta Keturkienė pažymi klaidas, dėl kurių medus tampa netgi toksišku.

Naudoti šaltą

Ypač gydydamiesi peršalimą, karštą arbatą mėgstame paskatinti medumi, neva dar ir sveikatą pastiprinsime. Aukštoje temperatūroje medus praranda naudingąsias savybes, tampa net žalingu – lieka tik saldus specifinis bičių produkto skonis.

Medų į arbatą dėkite jai atvėsus bent iki 40 laipsnių Celsijaus. Dar geriau – gerdami karštą arbatą, medų šaukšteliu skanaukite atskirai.

„Nedėkite medaus į kepinius, nes kepdamas jis virs nuodais. Karštoje temperatūroje nužudydami tai, kas meduje sveika, liks tik jo skonis, bet kam gadinti medų? Vietoj jo galima įberti rudo nerafinuoto cukraus, – pataria gydytoja A.Keturkienė. – Medų taip pat netinka dėti į karštus padažus, naudoti su mėsa ar žuvimi.“

Kuo senesnis – tuo vertesnis

Sveikos mitybos ir gyvensenos specialistė A. Keturkienė stebisi, kad bitininkai pernykštį medų parduoda pigiau. Jos žiniomis, kuo senesnio medaus kaina turėtų būti didesnė.

„Kuo medus ilgiau bus laikomas, tuo jis bus geresnis, vertesnis ir naudingesnis. Medus per ilgesnį laiką sukaupia daugiau gydomųjų savybių, – sako A. Keturkienė. – Tik laikyti jį reikėtų sandariai, geriausia moliniame arba stikliniame inde, bet ne plastikiniame.“

Jei norisi saldumo

Sveikos mitybos ir gyvensenos specialistė sako, kad medui nealergiški žmonės gali drąsiai šį produktą iškeisti į cukrų.

„Mūsų pusryčiai turi būti saldūs, tačiau saldumą žmonės įsivaizduoja galvodami apie bandeles, šokoladą. Užsidėkite medaus ant varškės ar sūrio, į pravėsusią košę, – pataria gydytoja A. Keturkienė. – Agurkas su medumi – skanu ir labai sveika! Svarbiausia, medumi saldinkite nekarštus produktus.“

Kuo naudingas?

Medus pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl yra naudingas sergant peršalimo ligomis, turint kvėpavimo takų problemų, gydantis disbiozę, akių uždegimus.

Meduje yra tik angliavandenių ir santykinai nemaži baltymų, gausu mineralinių medžiagų (geležies, cinko, seleno, jodo, natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio), A ir B grupės, C, D, E vitaminų, niacino, folio rūgšties.

„Meduje yra 22 amino rūgštys, 28 mineralai, 11 fermentų, 14 riebiųjų rūgščių ir 11 angliavandenių, – tikslina gydytoja A. Keturkienė. – Nėra ligos, kurios gydymui medus nepasitarnautų.“

Dieną pradėkite su stikline šilto vandens, pusė jos – citrinos sulčių, o taip pat įdėkite šaukštą medaus. Taip išsivalysite žarnyną bei sureguliuosite skrandžio sulčių rūgštingumą.

Duonelė ir žiedadulkės

Gydytoja A. Keturkienė pažymi ir kitų bičių produktų naudą.

Žiedadulkėse yra daugiau nei 35 proc. baltymų (kuriuose – aminorūgštys, nukleino rūgštys, nukleoproteidai), vitaminų A, C, B1, B2, B5, B6, B12, PP, E, folio rūgštis ir kt. daugybė mineralinių medžiagų, fermentų ir kt. Bičių duonelės sudėtis panaši, tik šiame produkte yra beveik du kartus daugiau angliavandenių ir du kartus mažiau riebalų, tačiau žymiai daugiau vitaminų.

„Bičių duonelėje yra sviesto rūgščių, dėl to duonelė gali būti rūgštoka. Bičių duonelė didina rūgštingumą, todėl ją vartoti reikėtų atsargiai“, – sako gydytoja A.Keturkienė.

Žiedadulkės ir bičių duonelė reguliuoja žarnyno veiklą, stiprina imunitetą, gerina galvos smegenų veiklą, skatina sveikų audinių regeneraciją, pagerina lėtinių uždegiminių ligų veiklą, stiprina nervų sistemą ir kt.

Vartokite bičių duonelę ar žiedadulkes 10-15 g per dieną, jei sergate, kiekį galite padvigubinti.

Pienelis – afrodiziakas

Bičių pienelis palengvina kvėpavimo ligas, aterosklerozę. Vartokite jį operaciniu, klimakteriniu laikotarpiu.

„Bičių pienelis yra kaip afrodiziakas, dėl to paaugliams jo nereikėtų duoti, – sako gydytoja A. Keturkienė. – Per dieną bičių pienelio galime suvartoti nedaugiau kaip 1 g.“

Nors visi bičių produktai ypač naudingi, kai kurie žmonės jiems yra alergiški. Bičių pienelis – mažiausiai alergizuojantis produktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)