Tačiau nemokamų skiepų poreikis toks didelis, kad atsargos senka ne dienomis, bet valandomis, todėl jau šią savaitę vakcinos gali nebelikti. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę Panevėžio mieste užregistruotas vienas gripo atvejis ir beveik 900 ūminių kvėpavimo takų susirgimų.

Rajone gripu niekas nesusirgo, o peršalimu skundėsi 63 asmenys. Panašūs susirgimų rodikliai lieka kelias pastarąsias savaites. Didžiausia grėsmė susirgti gripu visgi gali ateiti sausio–kovo mėnesiais. Tačiau gripo sezono pradžia laikomas spalis.

Gauta papildomai

Būtent šio mėnesio pradžioje Panevėžio miesto ir rajono poliklinikas pasiekė ir pirmoji nemokamos sezoninio gripo vakcinos siunta. Tačiau tuomet gautos ne visos šiam rajonui skirtos dozės išseko akimirksniu. Praėjusios savaitės pabaigoje vakcinos gauta papildomai. Šis skiepų likutis taip pat labai sparčiai mažėja.

„Panevėžio miestui šiam sezonui skirta 1100 vakcinos dozių. 300 jų gavome spalio pradžioje ir viską išnaudojome. Praėjusią savaitę sulaukėme likusių ir per tris darbo dienas jau išnaudojome 300. Norinčiųjų pasiskiepyti nemokamai yra daugiau, nei mes pajėgūs priimti. Pasinaudoti tokia galimybe skuba patys sveikatos priežiūros darbuotojai, sunkūs ligoniai, sergantys lėtinėmis, onkologinėmis ir kitomis ligomis žmonės“, – „Sekundei“ teigė Panevėžio miesto poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė.

Be minėtų asmenų, nemokamai sezoninio gripo vakcina gali pasiskiepyti nėščios moterys, senyvi asmenys bei socialinių globos įstaigų gyventojai.

Moka per epidemiją

Spalio 25 dieną papildomai 600 sezoninio gripo vakcinos dozių gavo ir Panevėžio rajono poliklinika. Prieš mėnesį buvo gauta 200. Pasak poliklinikos direktoriaus pavaduotojos Danutės Pajėdienės, buvo numatyta paskiepyti daugiau asmenų. Bet tikimasi, kad nemokamos vakcinos užteks ir tiek, kiek gauta.

„Per tris darbo dienas jau išnaudota 200 naujos siuntos dozių. Nemokamai žmonės skiepijasi tikrai aktyviai, dauguma jų jau būna įpratę ir spėja vakcina pasinaudoti laiku. Vis dar kviečiame pasinaudoti šia galimybe – dėl jos reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – ragino D. Pajėdienė.

Už pinigus perkantieji tokį patį skiepą, anot jos, vakciną prisimena prieš pat gripo suaktyvėjimą ar net epidemijos metu. Tačiau būtina žinoti, kad šie medikamentai veikti pradeda per 14 dienų nuo paskiepijimo.

„Mokamai nuo gripo skiepijasi mažiau gyventojų. Kaip žinoma, mūsų žmonės finansiškai gyvena gana sunkiai“, – kalbėjo pavaduotoja. Sezoninio gripo vakcina kainuoja nuo 6 iki 8 eurų.

Atveda baimė

Anot medikų, gyventojai neskuba mokamai skiepytis ir nuo kitų ligų, kol nemato rimto pavojaus visai šalia. Antai neseniai pasireiškus naujiems meningokoko atvejams Lietuvoje Panevėžio mieste nuo šios ligos pasiskiepijo keturi asmenys, vienas kitas – ir rajone. Ši vakcina Lietuvoje dabar nekompensuojama ir kainuoja daugiau nei šimtą eurų, tad daugiau gyventojų dėmesio jai nesitikima. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažadėjo, kad nuo kitų metų liepos mėnesio 0–4 metų vaikai nuo meningokoko B infekcijos bus skiepijami nemokamai. 2018-aisiais taip pat planuojama nemokamai skiepyti vaikus ir nuo rotaviruso infekcijos. Kol kas brangoka vakcina gyventojai dar nelabai plačiai naudojasi.

Skaitykite daugiau: https://naujienos.alfa.lt/leidinys/sekunde/graibstomi-paskutiniai-nemokami-skiepai/