Prasta odontologinė būklė lemia ligas, dėl kurių netenkama dantų, remiantis šiais duomenimis, vidutinis išrautų dantų skaičius vienam gyventojui buvo net 6,2.

„Pradėkime viską nuo savęs – kasdienė priežiūra ir reguliarūs apsilankymai pas odontologą. Tikrai turime pacientų, kurie atvyksta tik tada, kai burnos būklė jau būna tragiška“, - atviravo DELFI TV Gyvai konferencijoje apsilankęs odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vyr. gydytojas Marius Bučinskas.

Jis pasakojo, kad liūdniausia situacija pravėrus vyresnių žmonių burnas – 50-70 m. pacientų amžiaus grupėje pusė jų neturi 6 ir daugiau dantų. Penktadalio visų dantų!

14 m. protezuojantis ir 10 m. dantis implantuojantis gydytojas mena, kad seniau danties(-ų) netekusiam pacientui būdavo vienintelė išeitis – išimami dantų protezai. Šiandien variantų pasiūla daug didesnė, tačiau žmones neretai užvaldo paprasčiausia gydytojų baimė.

„Visi juda tuo keliu, kad dantų atkūrimas būtų kuo pigesnis, greitesnis ir neskausmingesnis. Savaitgalį praleidau Frankfurte, kur pagrindinis dėmesys buvo skiriamas technikoms, padedančioms dantis atkurti per vieną dieną, naudojant tik tris implantus“, - kalbėjo M. Bučinskas.

Marius Bučinskas

Žmogui netekus vieno ar poros dantų, organizmas šį stygių kompensuoja pats – jei iškrito apatinis dantis, viršutinis ima tįsti/augti žemyn, gretimi dantys virsta į defekto pusę, žmogus įpranta kramtyti kita žandikaulio puse.

„Jei ilgai delsite, kils gydymo kaina, ilgės gydymo laikas. Aš, kaip gydytojas, rekomenduoju net nelaukti, kol dantis iškris, o iškart kreiptis į specialistą, kai pajuntate, kad kažkas negerai“, - patarė konferencijos svečias.

Kokie pasirinkimai

Visiškai dantų neturinčiam žmogui minimalus implantų skaičius yra 4 – ant jų galima „statyti“ 12 nuolatinių dantų. Jei burnos situacija geresnė, kaulo daugiau, galima įstatyti 6 ir daugiau implantų. Tačiau dantų sveikata susirūpinusius pacientus gali sutrikdyti labai skirtinga paslaugų kaina – gydymo įstaigose ji gali skirtis ir kelis kartus. Kas tai lemia?

„Bendrą kainą sudaro medžiagų kaina, specialistų patirtis ir konstrukcija. Pasaulyje yra daugiau kaip 200 implantų gamintojų (pradedant Švedija, Amerika, o baigiant Kinija ar Baltarusija), tad normalu, kad kaina skiriasi“, - aiškino M. Bučinskas.

Vyr. gydytojas skaičiavo, kad bedančiam žmogui atkurti 12 vieno žandikaulio dantų (kramtymui minimaliai reikia 10 jų) kainuotų 4500 eurų (pirmame etape - su dantų šalinimu, implantų sodinimu ir laikinais dantimis).

Kai implantai prigyja, po 2-3 mėnesių daromi nuolatiniai dantys – jie kainuoja nuo 3 tūkst. eurų (vienam žandikauliui). Tad vieną žandikaulį norintis asmuo turėtų turėti apie 7,5 tukst. eurų. Žinoma, kiekvieno žmogaus situacija yra individuali. Ir tik po diagnostikos yra sudaromas individualus gydymo planas, su kainomis.

„Dviems žandikauliams suma nebus dvigubai didesnė. Po savaitgalio išvykos į Frankfurtą mes įdiegsime tokią technologiją, kuomet visas žandikaulis su galutiniais dantimis tą pačią dieną atstatomas ant 3 implantų. Tada viso gydymo kaina vienam žandikauliui būtų 4 tūkst. eurų.

Daugiau žiūrėkite vaizdo konferencijos įraše:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)