Vaistininkai pabrėžia, kad svarbiausia šiuo ligų periodu yra ne kaip įmanoma greičiau ieškoti vaistų, o įsitikinti, kas kamuoja organizmą ir tuomet konsultuotis su specialistais dėl efektyviausio gydymo būdo.

Tokiu metų laiku dar nesame sirgę taip stipriai

Šių metų 42-ąją metų savaitę (spalio 16-23 d.) 10 tūkst. Lietuvos gyventojų tenka 65,7 susirgimo atvejų. Tai kiek mažiau nei praėjusią savaitę, kai tas pats rodiklis siekė 69,6 atvejų, tačiau jis aukštesnis už 42-ąją praėjusių metų savaitę, kai šis skaičius buvo 63,5.

Maža to, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 42-ąją metų savaitę tokio aukšto sergamumo neturėjome jau dešimtmetį: 2015-aisiais jis buvo 62,1 atvejo, 2014-aisiais – 56,3 ir kasmet iki pat 2007-ųjų skaičius buvo mažesnis nei 65,7.

„Gintarinės vaistinės“ specialistė Jolita Skinderskienė aiškina, jog šie skaičiai – dar ne pabaiga, o lapkričio pabaigoje sergamumas turėtų dar labiau padidėti.

„Rudenį vaistinių lankytojų skaičius išauga kelis kartus, to neišvengsi. Žmonės labai aktyviai perka preparatus nuo peršalimo, nes dirbant biuruose ar auginant vaikus visą rudenį neužsikrėsti sunku. Dažniausiai skundžiamasi gerklės skausmu, sloga, silpnumu, taip pat žmonės ateina kosėdami ar kentėdami nuo pakilusios temperatūros. Tačiau galima neabejoti, kad daugybė pacientų užuot klausę ekspertų patarimų, gydosi namie, o kadangi patys neretai neskiria, ar tai dar peršalimas, ar jau rimtesnis negalavimas, gydydamiesi gali sau pakenkti“, – aiškina J. Skinderskienė.

Gripo tikimybė maža, bet jį būtina pastebėti laiku

Nors dažnai patys žmonės savo ligą linkę vadinti gripu, iš tiesų gripo atvejai gana reti – jų Lietuvoje net rudens mėnesiais fiksuojamos vos kelios dešimtys. Tiesa, ši liga sugrįžta kiekvienais metais ir privalo būti gydoma greitai, todėl kiekvienam reikėtų žinoti, kokie yra gripo ir peršalimo skiriamieji bruožai bei kaip vieno nesupainioti su kitu.

„Gripas visuomet pasireiškia greitai ir stipriai. Staiga pakyla temperatūra, greičiausiai viršijanti net 38ºC, pradeda krėsti šaltis, raumenų, sąnarių ir galvos skausmas, kūnas jaučiasi labai nusilpęs. Tačiau priešingai nei peršalimo atveju, gripas labai retai sukelia slogą ar kosulį“, – aiškina vaistininkė.

Tuo tarpu peršalimas pasireiškia palaipsniui. Visų pirma prasideda sloga, čiaudulys, gerklės perštėjimas ir kosulys. Tuomet pakyla temperatūra, bet ši neturėtų pakilti aukščiau 38ºC. Kitas skirtumas – peršalimas paprastai trunka kelias dienas, o štai gripu sergama bent savaitę ir tai tik tuomet, kai neprasideda tolimesnės komplikacijos.

Svarbu suderinti vaistus

Tiek nuo peršalimo, tiek nuo gripo gydytis būtina gausiai vartojant skysčių ir dieną leisti lovoje. Tačiau kova su gripu gerokai sudėtingesnė ir dažniausiai reikalauja specifinio antivirusinio gydymo, kurį turi paskirti gydytojas.

„Viena vertus, pajutus simptomus reikėtų įsitikinti, ar tai tikrai tik palyginus nekaltas peršalimas. Tačiau net jei matote, kad jums tikrai tik jis, leiskite savo kūnui pačiam atlikti dalį kovos su liga. Žmonės labai mėgsta iškart vartoti du vaistus, kurių sudėties nežino, ir dar išgerti arbatos nuo peršalimo. Bet gali būti, jog visi trys preparatai turi to paties paracetamolio, todėl organizmas greičiau nepasveiksta, o nesuderintas vaistų vartojimas dar gali priversti prie kepenų disfunkcijos arba skrandžio kraujavimo“, – teigia specialistė.

J. Skinderskienė teigia, jog didesnis sergamumas spalio ir lapkričio mėnesiais neturėtų stebinti, tačiau jei sergamumo rodikliai blogesni nei ankstesniais metais, tai reiškia, jog paprasčiausiai nesirūpiname savo imunitetu.

„Geriausias gydymas visada bus tas, kuris ligą ne nugali, o užkerta jai kelią. Imuniteto stiprinimas – kompleksinė užduotis, kuriai reikia ir sveikos mitybos, ir aktyvios gyvensenos, ir vitaminų, todėl nebijokite dėl jo tikslintis su gydytojais ar vaistininkais: suderinti skirtingus preparatus yra užduotis profesionalams“, – teigia vaistinės ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)