„Tikslas yra sukurti ne dogmomis, o mokslu, medicinine praktika ir racionalumu paremtą lytinių ląstelių ir embrionų saugojimo ir donorystės sistemą, skatinti nevaisingas poras naudotis pažangiais nevaisingumo gydymo metodais, garantuoti valstybės finansinę pagalbą ir tokiu būdu prisidėti prie Lietuvos demografinės padėties gerinimo“, - pranešime spaudai sako Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Šiandien, Lietuvoje gyvena apie 50 tūkst. nevaisingų porų. Daliai šių porų pagalbinio apvaisinimo procedūra – vienintelė galimybė susilaukti vaiko. Tačiau 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojęs Pagalbinio apvaisinimo įstatymas nenumato realaus valstybės vaidmens šiame procese, visų pirma finansinio prisidėjimo, nevaisingumo gydymo, pagalbinio apvaisinimo, embrionų tyrimų ir saugojimo procese.

Nors daugelis procedūrų ne tik yra brangios, tačiau ir skausmingos. Valstybė nekompensuoja nevaisingumo gydymo iki paties vaiko gimimo, o apsiriboja tik epizodiniu prisidėjimu, todėl visa finansinė našta nukrenta ant poros pečių.

Dėl šių priežasčių šiandien Lietuvoje realiai nėra nei lytinių ląstelių, nei embrionų donorų. Įstatymo projekte pabrėžiama, kad žmonėms turėtų būti pasiūlytos alternatyvos, kaip jie galėtų pasielgti su nepanaudotais embrionais. Remiantis užsienio šalių patirtimi, embrionai gali būti donuojami kitoms poroms, atiduodami moksliniams tyrimams arba priimamas sprendimas nutraukti jų saugojimą po 10-ties metų, su galimybe tėvams saugojimą pratęsti.

Įstatymo projektas parengtas ir įregistruotas po birželio 19 d. vykusios konferencijos „Pagalbinis apvaisinimas Lietuvoje: kur esame ir ko siekiame?“, kurioje dalyvavo Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Santaros vaisingumo centro ir Akušerijos ir ginekologijos centro, Lietuvos akušerių ginekologų draugijos, Vaisingumo asociacijos bei Europos žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugijos (ESHRE) atstovai ir vieningai priėmė rezoliuciją, kuria Seimą, Vyriausybę ir Sveikatos apsaugos ministeriją paragino spręsti „amžino“ embrionų saugojimo problemą ir embrionų donorystės klausimus, tobulinti nevaisingumo gydymo kompensavimą, įtvirtinti su lytinių ląstelių ir embrionų donavimu susijusių išlaidų kompensavimo galimybę bei atlyginimą donorams.

Įstatymo projektą Seimas svarstys lapkričio 9 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)