„Canadian Medical Journal“ publikuotas tyrimas apie 21 metų italę, kuri gausiai prakaituoja krauju (jos ligos nuotrauką galite pamatyti čia). Merginos būklė tokia rimta, kad moteris bijo išeiti į viešumą, – nenori, kad kiti matytų, kaip kraujuoja jos veidas. Deja, mokslininkai nelabai kuo gali padėti.

Kai pacientė apsilankė pas gydytojus, jie apžiūrėję patvirtino – jokių įbrėžimų, įplyšimų ir kitų pažeidimų tiesiog nėra. Pasikalbėję su mergina medikai įsitikino, kad ji serga depresija, nerimo sutrikimais ir stengiasi kiek įmanoma labiau atsiskirti nuo visuomenės. Tąkart gydytojai diagnozavo hematidrozę, nors taip būtų pasielgę ne visi.

Pats Jėzus Kristus prakaitavo krauju melsdamasis prieš nukryžiavimą. Religiniuose raštuose tokia būsena minima dar 300 metų prieš mūsų erą, todėl nemažai mokslininkų šią būklę nurašo kaip netikrą. Pasak jų, psichologinės būsenos sukeltas prakaitavimas krauju neturėtų būti įmanomas, tai – tik religinės pasakos. Tačiau dabar atsiranda įrodymų, kad būtent taip ir nutinka. Šios italės depresija gali būti ne ligos pasekmė, o priežastis.

Mokslininkai peržiūrėjo iki šiol parašytus modernius tyrimus apie prakaitavimą krauju. Jie pastebėjo, kad anksčiau tokia būklė tapatinta su isterija, menstruaciniais ciklais ir kai kuriomis psichologinėmis būsenomis. Jie mano, kad depresija ir hematidrozė gali tūrėti tą pačią priežastį. Tačiau blogiausia yra tai, kad mokslininkai šia tema domisi nepakankamai, nes liga per daug reta ir dar apipinta religiniais mitais.

Italė yra gydoma antidepresantais ir beta blokatoriais. Patvirtinto hematidrozės gydymo nėra, todėl tenka šalinti tik simptomus.