„Viena iš dažniausių gripo komplikacijų yra plaučių uždegimas arba, kitaip sakant, pneumonija. Problema yra ta, kad žmogui susirgus gripu gali komplikuotis jau esamos lėtinės ligos arba prisidėti papildomos bakterinės infekcijos. Būtent nuo šių komplikacijų tie žmonės, kurie yra silpniausi, gali net mirti“, – įspėja S. Čaplinskas.

Pašnekovas apgailestauja, kad, nors viešoje erdvėje yra išsamiai kalbama apie gripo prevenciją, žmonėms nuolat reikia priminti apie specifines ir nespecifines apsaugos priemones.

„Nespecifinės apsaugos priemonės – imuniteto stiprinimas, higiena. Ypač šaltuoju metų sezonu svarbu kuo dažniau plauti rankas, teisingai plauti ir su muilu. Taip pat svarbu kosėjimo, čiaudėjimo higiena. Pajutus pirmuosius simptomus būtų gerai, jog sergantys žmonės dėvėtų medicinines kaukes, kad neplatintų ligos aplinkiniams, ir vengtų masinių susibūrimo vietų. Specifinė profilaktikos priemonė yra skiepai. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai kurie žmonės klaidingai galvoja, kad, jei pasiskiepijo nuo gripo, jam negresia plaučių uždegimas. Nuo pneumokokinės infekcijos taip pat yra skiepai“, – sako S. Čaplinskas.

Išsamiau – įraše.