„Esu už tai, kad pacientai gautų geriausią gydymą ir veiksmingus vaistus, tad bus sudarytos visos galimybės, kad tokie vaistai patektų į mūsų šalies rinką“, - teigia A. Veryga.

Šiems vaistams būtų taikomi itin griežti naudojimo, apskaitos ir išdavimo pacientams reikalavimai. Dėl rekreacinių kanapių įteisinimo prof. A. Veryga yra kategoriškas. „Nepainiokime medicininių ir rekreacinių tikslų - apie pastaruosius negali būti jokios kalbos. Nepritariame kanapių legalizavimui rekreaciniais tikslais“,- teigia ministras.

Apie medicininių kanapių įteisinimą Lietuvoje sunkiems ligoniams gydyti, apie tokių vaistų išdavimo tvarką ir apyvartos kontrolę ir apie tai, ar pavyks išvengti galimo piktnaudžiavimo medicininėmis kanapėmis naujienų agentūros ELTA žurnalistė Jadvyga Bieliavska ir kalbėjosi su sveikatos apsaugos ministru, Seimo nariu A. Veryga.

- Šiuo metu Lietuva yra apribojusi vaistinių preparatų naudojimą, kai jų sudėtyje yra „kanapių, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ir tinktūros“, tačiau galiojanti tvarka leidžia naudoti šias medžiagas moksliniams tyrimams. Jūs kartu su Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnu Ramūnu Karbauskiu ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininke Agne Širinskiene įregistravote Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės bei Farmacijos įstatymų pataisas, kuriomis siūlote leisti naudoti šias medžiagas ir medicinos tikslams. Jeigu Seimas priimtų siūlomas įstatymo pataisas, kokie nauji vaistai, pagaminti iš iki šiol draustų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, būtų įteisinti Lietuvoje?

- Jau ir dabar vaistai, kurių sudėtyje yra naudojama sintetinė medžiaga tetrahidrokanabinolis (THC), Lietuvoje nėra draudžiami. Tačiau mūsų siūlomomis pataisomis siekiame užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams ir suteikti daugiau galimybių sunkius pacientus gydyti vaistais, kurių sudėtyje gali būti ne tik kanapių, bet ir kitų sudedamųjų dalių iš narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Europos Sąjungos šalyse šiuo metu yra registruota tokių vaistinių preparatų.

Sprendimą, ar teikti paraišką registruoti vaistą vienoje ar kitoje valstybėje priima gamintojas, todėl dabar sudėtinga prognozuoti, kurie gamintojai ir kokius vaistus norės registruoti mūsų šalyje. Mūsų siūlomi įstatymų pakeitimai sudaro sąlygas gamintojams, gaminantiems vaistus, kurių sudėtyje yra I sąrašo medžiagų, teikti paraiškas ir Lietuvoje.

Vertinant šių medžiagų specifiką, šiems vaistams būtų taikomi itin griežti naudojimo, apskaitos ir išdavimo pacientams reikalavimai. O kad būtų išvengta piktnaudžiavimų pramoginiais ar laisvalaikio tikslais naudoti Jungtinių Tautų konvencijose įvardintas narkotines ir psichotropines medžiagas per šių medžiagų turinčius vaistus, artimiausiu metu bus nustatyta tokių vaistų laikymo, gabenimo Lietuvos teritorijoje, gaminimo, importo ir eksporto tvarka.

- Koks teisinis mechanizmas, kokie saugikliai užtikrins, kad į Lietuvos rinką patektų tik saugūs ir veiksmingi vaistai, pagaminti iš medicininių kanapių?

- Įstatymų pataisos nukreiptos ne tik į vaistus, pagamintus iš kanapių, jos apima daug platesnį spektrą medžiagų. Tačiau tokio vaisto saugumas ir veiksmingumas turi būti įrodytas moksliniais tyrimais, jis turi būti registruotas teisės aktų nustatyta tvarka, atlikti klinikiniai tyrimai arba nustatyta tvarka yra gautas leidimas, kai tiriamąjį vaistą asmuo naudoja klinikinio tyrimo metu. Pagrindinis saugiklis - vaisto registracijos procedūra. Lietuvos rinkai gali būti tiekiami tik registruoti vaistai. Ikiklinikiniai ir klinikiniai tyrimai turi būti atlikti pagal ES suderintus standartus, todėl registracijos byloje pateikiami visi mokslu pagrįsti duomenys, reikalingi visapusiškai įvertinti vaistą. Įregistravus vaistą, jo registruotojas išlieka atsakingas ir turi užtikrinti, kad informacija apie vaistinį preparatą atitiktų šiuolaikines mokslo žinias - naudojantis farmakologinio budrumo sistema privalo vykdyti registruoto vaistinio preparato saugumo stebėseną, vertinti vaistinio preparato kokybę, saugumą ir veiksmingumą ir nuolat sekti, ar nepasikeitė vaistinio preparato naudos ir rizikos santykis.

- Kadangi tokių vaistų sudėtyje būtų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, kaip Sveikatos apsaugos ministerija užtikrins, kad jiems būtų taikoma itin griežta naudojimo, apskaitos ir išdavimo pacientams kontrolė, kaip bus reguliuojama jų apyvarta?

- Šiuo metu svarstome, kad būtų tikslinga taikyti II sąrašo narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvartos reguliavimui nustatytus reikalavimus, kurie užtikrina saugų vaistinio preparato kelią iki paciento, pvz., taikyti tuos pačius reikalavimus patalpų įrengimui, transportavimui, apskaitai. Kontrolės užtikrinimui būtų tikslinga taikyti analogišką licencijavimo sistemą, receptų išrašymo reikalavimus, vykdyti patikrinimus veiklos vietose.

Be to, veiklą su narkotinių ir psichotropinių medžiagų turinčiais vaistais gali vykdyti tik juridiniai asmenys, turintys tam tikras licencijas.

Kiekvienai atskirai narkotinių ir psichotropinių medžiagų turinčių vaistų importo ar eksporto operacijai yra reikalingas Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) išduodamas leidimas. Šių medžiagų turintys vaistai gali būti išrašomi tik pagal indikacijas ir išduodami vaistinėse, turinčiuose specialias licencijas veiklai su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, pateikus specialų receptą, kuris saugomas vaistinėje 3 metus.

- Užsienyje medicininėmis kanapėmis gydomi onkologiniai ligoniai, sergantys išsėtine skleroze, sunkių formų epilepsija, ŽIV/AIDS, kenčiantys nuo chroniškų skausmų. Šiuo metu Lietuvoje tokia praktika draudžiama be išlygų. Kokioms ligoms gydyti, jūsų nuomone, būtų galima Lietuvoje naudoti preparatus, kurių sudėtyje yra medicininių kanapių?

- Pirmiausia gamtoje nėra tokio augalo kaip „medicininės“ kanapės, yra tiesiog - kanapės. Iš jų išgautos medžiagos naudojamos gaminant įvairius vaistus, kurie yra naudojami skausmui malšinti, esant tokioms indikacijoms, kaip išsėtinė sklerozė, vėžiniai susirgimai, ŽIV.

Išsamiau kalbant, pavyzdžiui, Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Airijoje, Italijoje, Lichtenšteine, Liuksemburge, Nyderlanduose, Norvegijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje bei Jungtinėje Karalystėje yra registruotas vaistinis preparatas, kuris skirtas simptomų palengvinimui suaugusiems pacientams, esant vidutinio sunkumo ar sunkiam spastiškumui (raumenų sustingimui gydyti) sergant išsėtine skleroze. Europos Komisija dar 2014 metais nusprendė dėl kanabidiolio priskyrimo prie retųjų vaistų kategorijos dėl vaistui būdingos indikacijos - Draverto sindromui gydyti, t. y. sunki kūdikių epilepsija, pirmaisiais gyvenimo metais pasireiškianti traukuliais, kurie kartojasi ir linkę užsitęsti iki epilepsinės būklės. Kol kas vaistas su šia indikacija nėra registruotas, vyksta klinikiniai tyrimai.

Pavyzdžiui, Austrijoje registruotas vaistas, skirtas chemoterapijos sukelto vėmimo ir pykinimo gydymui vėžiu sergantiems suaugusiems pacientams, kuriems netiko kiti vaistai. JAV registruotas vaistas, naudojamas keliose ES valstybėse narėse (pvz,. Danijoje) pagal paskutinės vilties programą pacientams, sergantiems ŽIV, esant apetito stokai ir krintant svoriui. Taip pat chemoterapijos sukelto vėmimo ir pykinimo gydymui vėžiu sergantiems suaugusiems pacientams, kuriems netiko kiti vaistai, skirti vėmimui ir pykinimui gydyti.

Atsižvelgiant į tai, kad I sąrašo narkotinės ir psichotropinės medžiagos Lietuvoje šiuo metu draudžiamos vartoti sveikatos priežiūros tikslams ir šalyje nėra registruotų vaistų, todėl ir gydymo praktika negalėjo būti taikoma. Atitinkamai nėra (ir negalėjo būti) patvirtintų gydymo metodikų dėl vaistų, kurių sudėtyje yra I sąrašo narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Todėl sudėtinga įvardyti, kokios tai galėtų būti ligos.

- Yra šalių, pvz., Vokietija, kur pacientai džiovintų kanapių žiedų ir kanapių ekstrakto pagal receptą gali įsigyti vaistinėse. Ten medikai gali išrašyti kanapių sunkiai sergantiems pacientams, jei jie, pavyzdžiui, skundžiasi chroniškais skausmais ar pykinimu taikant vėžio terapiją ir tai apmoka ligonių kasos. Seimui priėmus jūsų siūlomas įstatymų pataisas, ar Lietuvoje irgi būtų galima pagal receptą įsigyti tokių preparatų, ar tokie vaistai būtų prieinami tik ligoninėse, ar gydymas medicininėmis kanapėmis būtų kompensuojamas?

- Bus galima įsigyti tik tuos vaistus, kurie bus įregistruoti Lietuvos vaistinių preparatų arba Bendrijos vaistų registruose. Jie turės būti skiriami vadovaujantis vaisto charakteristikų santraukoje nurodyta informacija. Todėl, priklausomai nuo to, vaistai galės būti skiriami tik stacionare besigydantiems pacientams arba juos galės įsigyti ir ambulatoriškai besigydantys pacientai vaistinėse pagal receptus.

Jei vaistai, turintys kanapių vaistinių medžiagų, būtų registruoti ir leidžiami naudoti gydymui, jų gamintojai galėtų kreiptis dėl jų įrašymo į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Įtraukti juos ar ne bus sprendžiama įprasta tvarka - specialiose komisijose, laikantis nustatytų reikalavimų ir galvojant, kaip padėti pacientams.

- Mokslininkai, tiriantys medicininių kanapių poveikį ligoniams, vieningos nuomonės dėl jų neturi. Kalbama apie du pagrindinius kanabinoidus, kurie išgaunami iš kanapės medicininiams tikslams: tetrahidrokanabinolis (THC) ir kanabidiolis (CBD). Kaip Jūs, kaip medikas, biomedicinos mokslų daktaras, profesorius asmeniškai vertinate jų efektyvumą medicinoje, ar tai galėtų būti, kaip teigiama, paskutinė viltis sunkiai sergantiems pacientams?

- Mes kalbame apie vaistus, kurių saugumas ir veiksmingumas turi būti įrodytas moksliniais tyrimais. Žinoma, esu už tai, kad pacientai gautų geriausią gydymą ir veiksmingus vaistus, tad bus sudarytos visos galimybės, kad jie patektų į mūsų šalies rinką.

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje yra registruotas vaistas, kuris vartojamas sergant išsėtine skleroze, kai kiti vaistai nepakankamai veiksmingi. Iš kanapės augalo taip pat išgaunama medžiaga kanabidiolis, kuri ES priskirta retųjų vaistų kategorijai ir Europos vaistų agentūrai pateikta paraiška registruoti vaistinį preparatą, kurio sudėtyje yra šios medžiagos. Tačiau ji nėra narkotinė ir todėl nėra kontroliuojama.

- JAV nacionalinis narkotikų vartojimo institutas skelbia, kad 30 proc. marihuaną vartojančių žmonių gali būti priklausomi, žymiai dažniau gali išsiugdyti priklausomybę žmonės pradėję marihuaną vartoti jaunystėje. Ar medicininių kanapių vartojimas, jūsų nuomone, turi šalutinį poveikį, ar jos gali sukelti priklausomybę?

- Kanapių veiklioji medžiaga THC yra įtraukta į kontroliuojamų medžiagų sąrašus, nes sukelia priklausomybę. Taigi situacija tokia pat, kaip ir su vaistais, kurių sudėtyje yra kitokių narkotinių ir psichotropinių medžiagų - piktnaudžiaujant jais gali išsivystyti priklausomybė.

- Ką jūs galėtume atsakyti medicininių kanapių legalizavimo priešininkams, kurie sako, kad medicininės kanapės gali būti pradėtos naudoti pramogai ir laisvalaikiui, maišomos su sintetinėmis kanapėmis?

- Nepainiokime medicininių ir rekreacinių tikslų - apie pastaruosius negali būti jokios kalbos. Kalbame tik apie vaistus (tabletes, kapsules, inhaliatorius ir pan.). O kad išvengtume bet kokio piktnaudžiavimo, manipuliavimo ir pan., turės būti užtikrinta griežta tokių vaistų apyvartos kontrolė. Jų naudojimą tik teisėtais tikslais ir tik medicinoje bei moksle užtikrins vaistų, kurių sudėtyje yra I sąrašo narkotinių ir psichotropinių medžiagų, apyvartos reguliavimo reikalavimai. Yra institucijos, pagal kompetenciją vykdančios visų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, įskaitant ir I sąrašo narkotinių ir psichotropinių medžiagų, kontrolę. Be to, narkotinių ir psichotropinių medžiagų neteisėtos apyvartos kontrolę užtikrina policijos ir muitinės įstaigos.

- Ar nemanote, kad legalizavus medicinines kanapes išleisime „džiną“ iš butelio ir tiesiog nesugebėsime sukontroliuoti šio proceso, medicininės kanapės, užuot patekusios pas sunkius ligonius, atsidurs juodojoje rinkoje, klestės receptų prekyba?

- Narkotiniai vaistiniai preparatai išrašomi arba elektroniniuose, arba specialiuosiuose receptų blankuose, kuriuos gydymo įstaigos griežtai apskaito, o gydytojams jų išduodamas tik ribotas skaičius. Šiuo metu tokia tvarka taikoma II sąrašo narkotinėms ir psichotropinėms medžiagoms. Taikant kompleksines priemones galimo piktnaudžiavimo šiais vaistais, tikiu, pavyks išvengti.

- Prie Seimo ne kartą mitingavo kanapių legalizavimo šalininkai, kurie palaiko jų legalizavimą ne tik medicininiais, bet ir rekreaciniais tikslais. Po medicininių kanapių įteisinimo gali sekti reikalavimas įteisinti ir vadinamąsias „pramogines“ kanapes. Kokios laikotės pozicijos dėl jų perspektyvų Lietuvoje?

- Nepritariame kanapių legalizavimui rekreaciniais tikslais. Kanapių žala organizmui neginčijamai įrodyta moksliniais tyrimais. Vis daugiau sociologijos, medicinos ir psichologijos mokslinių tyrimų išvadų teigia, kad kanapės yra vienos pavojingiausių narkotinių medžiagų, nes organizmą jos žaloja pamažu. Kiekvienas narkomanas dažniausiai sako: „pradėjau nuo žolės“.

Leidimas vartoti iš kanapių išgaunamas medžiagas medicinos tikslams reiškia, kad laikantis nustatytų reikalavimų gali būti skiriami ir vartojami tik narkotiniai ar psichotropiniai vaistiniai preparatai. Kitokių produktų grupių su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir kitokiais tikslais vartojimas draudžiamas.

Be to, tai nustatyta JTO Narkotinių medžiagų konvencijoje ir JTO Psichotropinių medžiagų konvencijoje, kurias Lietuva yra ratifikavusi ir įsipareigojusi jų laikytis.

- Šiais metais medicinines kanapes įteisino Vokietija, Graikija ir Lenkija. Kokios pozicijos, jūsų duomenimis, šiuo klausimu laikosi mūsų kaimynai latviai ir estai. Ar yra dar šalių Europoje, kur medicininės kanapės yra draudžiamos?

- Latvijoje situacija yra lygiai tokia pat, kaip dabar Lietuvoje - vaistų, kurių sudėtyje yra THC, apyvarta yra draudžiama. Estijoje tokiais vaistais gydyti leidžiama, tačiau tam turi būti argumentuotos medicininės priežastys.

Pavyzdžiui, Airijoje kanapės įrašytos į I sąrašą ir draudžiamos vartoti medicinoje. Šiais metais Airijoje buvo atlikta studija apie kanapių medicininį vartojimą. Joje konstatuota, kad nėra pakankamai mokslinių duomenų apie kanapių medicininį vartojimą, kad jas būtų galima vartoti kaip vaistinius preparatus, atitinkančius aukštus kokybės, saugumo ir veiksmingumo standartus.

Šioje studijoje pateikta ir kitų Europos valstybių patirtis. Pvz., Austrija, Bulgarija, Prancūzija, Portugalija, Ispanija, Jungtinė Karalystė draudžia kanapių vartojimą. Tačiau Danijoje, Vokietijoje, Estijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir kai kuriose kitose valstybėse yra leidžiamas labai ribotas jų vartojimas. Suomijoje išduodamas specialus leidimas konkrečiam paskyrimui. Danijoje vykdomas bandomasis projektas.

- Į valdžią atėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga įteisino daugybę priemonių, sumažinančių alkoholio prieinamumą. Ar nemanote, kad medicininių kanapių įteisinimas bus tam tikra žinia, pirmas laiptelis, kuris gali atverti duris laisvalaikio marihuanai?

- Nemanau, kad vaistų įteisinimas yra pirmas laiptelis, kuris atvertų duris laisvalaikio marihuanai arba paskatintų jaunimą vartoti narkotikus. Lyginant 2015 m. situaciją su 2011 m. duomenimis, galima pastebėti, kad per pastaruosius ketverius metus 15-16 metų moksleivių kanapių vartojimas pagal visus rodiklius šiek tiek sumažėjo ar bent stabilizavosi. Jei 2011 m. 12,5 proc. moksleivių nurodė, kad vartojo kanapes per paskutinius 12 mėn., tai 2015 m. tokių buvo - 11,3 proc.

- Ačiū už pokalbį,

Kalbėjosi Lietuvos naujienų agentūros ELTA žurnalistė Jadvyga Bieliavska