„Apie tai berods dar nebuvo skelbta, bet mes turėjome vakcinos, skiepijimo schemos vertinimą ir šie skiepai bus kompensuojami nuo kitų metų liepos“, - patvirtino ministras.

Pagal rekomendacijas šie nemokami skiepai bus skirti vaikams iki 4 metų.

Šios naujienos vaikų turintys tėvai laukė jau labai ilgai, mat meningokokinė infekcija smogia žaibiškai ir gali per mažiau nei parą pražudyti iki tol buvusį sveiką vaiką. Pirmadienį DELFI informavo, kad sekmadienį Kauno klinikose dėl šios infekcijos užgeso berniuko gyvybė. Spalio pradžioje meningokokas nusinešė dar vieną vaiką - 2 mėnesių berniuką.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė – Šriubėnė papildė, jog buvo kalbėta su tarptautiniais ekspertais, sulaukta jų vertinimų dėl vakcinos nuo meningokoko ir tik po to priimtas šis atsakingas sprendimas.

Kūdikio bėrimas

„Svarbiausias tikslas yra užtikrinti, kad būtų išgelbėtos vaikų gyvybės, tad turi būti išnaudotos visos galimybės. Tai labai jautrus klausimas, todėl buvo ieškoma būdų kaip padėti tėveliams, nes šių vakcinų kainos nemažos“, - sakė ministro atstovė.

Skiepijimas nuo B grupės meningokokinės infekcijos kainuoja nuo 124 eurų. Kūdikių (2-5 mėn.) imunizacijai reikia net trijų skiepo dozių, tad kaina – trigubai didesnė. 6-11 mėnesių kūdikiams ir vaikams nuo 12 iki 23 mėnesių reikia dviejų dozių vakcinos.

Ji pateikė ir skaičiavimų – jei per metus šalyje gimsta apie 30 tūkst. kūdikių, valstybės biudžetui šie skiepai kainuos 4-5 mln. eurų. Todėl kitąmet pusmečiui šiam tikslui reikės rasti 2-2,5 mln. eurų.

Apgaulinga liga

Kūdikiai ir paaugliai labai lengvai suserga meningokokine infekcija. Kūdikiai ypač neatsparūs meningokokinei infekcijai iš dalies dėl to, kad jų imuninė sistema nėra visiškai susiformavusi. Tačiau dauguma kūdikių, kuriuos užklupo ši liga, iki tol buvo sveiki.

Rizika paaugliams ir jaunimui susirgti meningokokine infekcija taip pat didesnė, tai siejama su elgesio ir gyvenimo būdo pokyčiais. Šiose amžiaus grupėse matomas neįprastai aukštas mirtingumo nuo meningokokinės infekcijos mastas.

Aurelijus Veryga

Be to, tikimybė, kad paaugliai ir jaunimas yra šių bakterijų nešiotojai, yra didesnė nei kitose amžiaus grupės, ir jie gali perduoti bakteriją šeimos nariams ir draugams.

Kokie yra meningokokinės infekcijos simptomai?

Dažniausi meningokokinės infekcijos simptomai: karščiavimas, vėmimas, stiprus galvos skausmas, skaudamas sustingęs kaklas, jautrumas šviesai, didelis mieguistumas, specifinis tamsus taškinis išbėrimas (pasireiškia ne visada), traukuliai.

Kodėl verta skiepyti nuo šios infekcijos?

Todėl, kad meningokokinė infekcija yra labai greita ir mirtina. Netgi taikant tinkamą savalaikį gydymą, 1 iš 10 pacientų miršta per 19-24 val. nuo infekcijos diagnozavimo. 1 iš 5 išgyvenusiųjų patiria ilgalaikes pasekmes (įskaitant smegenų pažeidimą, klausos sutrikimus, galūnių netekimą ir pan.).

Be to, ji sunkiai diagnozuojama – simptomai primena gripą, o specifiniai bėrimai atsiranda pakankamai vėlai, ligai pažengus, todėl gali būti, kad gyvybę galintis išgelbėti gydymas bus pradėtas taikyti per vėlai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)