Ir ne tik jos vienos. Kažkokiu būdu gamta žino, kas mums labai pravers žiemą.

Kita vertus, klysta manantieji, kad putino, šaltalankio, gudobelės uogos, sedulos vaisiai tinka tik slogai ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms gydyti. Taip, juose visuose gausu vitamino C, tačiau gydytojai natūropatai šias uogas naudoja daugybėje originalių gydomųjų receptų įvairiausių ligų profilaktikai bei simptomams palengvinti.

„Moteriška“ uoga

Putinas taip vadinamas dėl to, kad jo uogose gausu moteriškų hormonų prototipų. Tad sergančiosioms vadinamosiomis moteriškomis ligomis patariama kasdien gerti putino uogų arbatą. Ją pasigaminti paprasta – tereikia sutrinti 20 uogų, užpilti verdančiu vandeniu ir pagardinti medumi pagal skonį.

Tokia arbata ne ką mažiau naudinga ir širdininkams, hipertonikams. Be to, ji puikiai tiks peršalimo ligų profilaktikai, nes putino uogose esantys bioflavonoidai slopina virusus. Tad jeigu pajutote pirmuosius peršalimo simptomus, nedelsdami griebkitės sunkiosios artilerijos – ypatingai paruoštos putino uogų arbatos.

Susiraskite litrinį indą, į jį įdėkite kelias putino šakeles su uogomis (taip, taip – ir šakeles, nes jose taip pat yra naudingųjų medžiagų), užpilkite verdančiu vandeniu. Kai vanduo jau nebebus karštas – tik šiltas, įdėkite šaukštą medaus: karštame vandenyje medus ištirptų greičiau, tačiau karštis sunaikintų visas jame esančias naudingąsias medžiagas. Paskutinis produktas – šaukštas degtinės. Tada atsigulkite į lovą, šiltai apsiklokite ir pasistenkite išgerti visą didžiulį puodą šio gėrimo. Jeigu liga neužleista, kitą rytą atsibusite sveikutėliai.

Putino uogas galima vartoti ir išoriškai, pavyzdžiui, jų kompresais gydoma mastopatija. Reikia 20 uogų sutrinti į tyrę, sudėti į audinio skepetą ir pridėti prie mazgelio dviem valandoms. Paskui prie tos pačios vietos dar dviem valandoms galima pridėti gabalėlį lašinių. Tokius kompresus galima darytis, kol mazgeliai visiškai išnyks.

Svarbiausi vaistai žarnynui

Seniai seniai gydytojai savo pacientams sakydavo: pasisodink sode sedulą ir pamirši, kas yra virškinimo sutrikimai.

Sedulos vaisiuose yra labai daug pektinų, o jie normaliam žarnyno darbui būtini. Taip pat juose gausu kraują valančio vitamino K bei galingų natūralių antioksidantų bioflavonoidų.

Tad kol vaisiai kabo ant šakelių, pasistenkite kasdien suvalgyti bent po dvidešimt. O štai žiemą puikiausiai tiks ir uogienė. Kad ją verdant visos naudingos medžiagos neišgaruotų, vaisius reikia tik truputį pavirinti, taigi visas uogienės virimas teužtrunka kokias penkias minutes. Po to įdedama šiek tiek medaus.

Tiesa, valgyti sedulos vaisius reikėtų su kauliukais, nes jie taip pat labai naudingi sveikatai (mokslininkų įrodyta, kad jie visiškai ištirpsta žarnyne).

Iš sedulos galima pasigaminti ir dar vieną vaistą – tik jam jau reikės kilogramo vaisų. Juos reikia nuplauti, suberti į trilitrinį stiklainį, įdėti stiklinę medaus, užpilti po pusę litro virinto vandens ir konjako ir pamiršti mėnesiui. Paskui, jeigu turite bėdų dėl žarnyno, gerkite šį antpilą po šaukštą 3 kartus per dieną.

Uoga rekordininkė

Šaltalankio uoga pagal joje esantį vitamino C kiekį laikoma tikra čempione, palyginti su kitomis uogomis. Ir svarbiausias vaistas iš šaltalankių – aliejus, nes jame naudingųjų medžiagų koncentracija maksimali.

Šaltalankių aliejaus galima pasigaminti ir namuose. Prinokusias uogas reikia susmulkinti, užpilti atitinkamu kiekiu alyvuogių aliejaus, gerai sumaišyti ir 30 minučių pakaitinti ant vandens vonelės. Vartoti aliejų reikia kaip vidinius vaistus po šaukštelį 2–3 kartus per dieną 30–40 minučių iki valgio. Tai bus puiki peršalimo ligų profilaktika.

Širdies draugė

Gudobelės – nuostabių savybių turinčios uogos. Tą pripažįsta patys medikai, pirmiausia jas rekomenduojantys širdininkams – tai yra visiems, sergantiems širdies ir širdies kraujagyslių sistemos ligomis.

Gudobelės taip pat laikomos ir jaunystės uogomis. Tad jeigu norite turėti sveiką širdį ir kuo ilgiau išsaugoti jaunatviškumą, įsiminkite tokį receptą. Jam reikės maždaug kilogramo gudobelės uogų. Suberkite jas į maišelį ir padėkite nakčiai į šaldiklį. Sušalusias uogas išimkite, sekundei įmerkite į verdantį vandenį, kad atšiltų, ir pertrinkite per sietelį. Gausite želę primenančią masę. Į ją santykiu 1:1 įdėkite medaus, gerai išmaišykite ir pastatykite šaldytuve.

Šią gudobelės uogų tyrę patariama valgyti po šaukštelį 3 kartus per dieną.
Galima uogas paruošti ir kaip sedulos vaisius – suberti į trijų litrų stiklainį, užpilti verdančiu vandeniu, pastiprinti konjaku, medumi ir leisti nusistovėti mėnesį.

Juodos uogos nervams

Kartu su putinu, sedula ir gudobele uogas subrandina ir juodieji šermukšniai – taip dar vadinamos visiems lietuviams gerai žinomos aronijos.

Niekam turbūt ne paslaptis, kad aronijos uogos labai sveikos skydliaukei ir regai, tačiau, anot gydytojų natūropatų, vis dar mažai žmonių žino, jog aronija tiesiog būtina nervų bei širdies kraujagyslių sistemai stiprinti. Be to, jos uogos, kaip ir gudobelės, atjaunina organizmą.

Štai keli receptai iš aronijos uogų sveikatai stiprinti:

▪ 100 g džiovintų uogų sumalkite kavamale, sumaišykite su 100 g žiedadulkių ir 100 g medaus. Valgykite po šaukštą 3 kartus per dieną. Kursas – 14 arba 21 diena.
▪ Paimkite kekę putino (100 g), kekę aronijų uogų (150 g) ir 2–3 šaukštus kinrožių arbatos. Viską gerai sugrūskite, kad susidarytų sultys, užpilkite verdančiu vandeniu ir, kai antpilas kiek atvės, 0,5 litro gėrimo įdėkite 2–3 šaukštus medaus. Gerkite 14 arba 21 dieną.
▪ Paimkite 100 g džiovintų aronijų uogų, 50 g cinamono, 50 g džiovinto malto imbiero ir šaukštą malto muškato riešuto. Viską gerai sumalkite ir gautus miltelius vartokite po šaukštą 3 kartus per dieną užgerdami 100 g vandens. Kursas – 21 diena.
▪ Galite pabandyti pasigaminti „likerį“ iš 1 kg šermukšnių ir aronijų, putino uogų bei spanguolių. Uogas užpilkite vandeniu taip, kad jos būtų apsemtos. Palikite nusistovėti 2 savaites. Gerkite po 20 g prieš valgį – ir taip 2–3 mėnesius.