Svorį mesti pradėjau 2012 metais ir padariau šį darbą per 3 metus, nors numesti 70 kg nebuvo mano tikslas. Tai pavyko natūraliai. Tiesa, dabar sveriu kiek daugiau – apie 94 kg, nes sportuodamas priaugau raumenų masės“, – pasakoja Jurijus, šiuo metu atliekantis pratimus su svoriais.

Ne paslaptis, jog antsvorio atsikratyti nori dauguma žmonių, tačiau ne visiems ši užduotis pavyksta. Kas motyvuoja ryžtis tokiems pokyčiams? „Manęs to klausė daugelis žmonių. Vieni įtarė, kad kuo nors sergu, kiti – kad turiu meilužę ar išsiskyriau su žmona, – juokaudamas atsako pašnekovas. – Tačiau klausimo, ar padariau tai dėl savęs, sulaukdavau retai.“

Pokyčiai vyksta galvoje

Pradėjęs pasakoti savo sėkmės istoriją, Jurijus atskleidžia anksčiau jautęs diskomfortą ne tik dėl antsvorio. „Dėl netinkamo gyvenimo būdo turėjau daug odos papilomų – jų buvo net 125. Ilgą laiką maniau, kad tai liks visam gyvenimui, bet kai chirurgas lazerinės procedūros metu viską pašalino per pusę valandos, supratau, kad visi pokyčiai yra įmanomi“, – įkvėpimo šaltinį įvardija pašnekovas.

Jurijus svarsto, kad galbūt pokyčiams įtakos turėjo ir atsakomybės jausmas: „Tada man buvo 43 metai, o juk turiu šeimą, 3 vaikus – reikia ir apie sveikatą pagalvoti. 15 metų turėjau labai aukštą kraujospūdį ir vaistų gerdavau po 3 tabletes per dieną. Šiandien vaistų nuo kraujospūdžio nebegeriu visai.“

Anot jo, didžiausi pokyčiai pirmiausia įvyksta kiekvieno galvoje. „Mesti svorį bandžiau daugybę metų. Buvau išmėginęs pačias įvairiausias dietas, bet jei ir pavykdavo sulieknėti, svoris visada sugrįždavo – ir su kaupu. Tai kas pasikeitė? Pasikeitė požiūris. Nebeturėjau tikslo numesti svorio. Atsipalaidavau ir galvojau, kaip bus – taip, ir svoris pradėjo kristi pats“, – pasakoja pašnekovas.

Turi naują tikslą

Be abejo, naują gyvenimo etapą padiktavo ir pakitęs gyvenimo būdas – švaresnė, sveikesnė mityba, aktyvus laisvalaikis. „Mityba, vanduo, miegas, sportas ir nervai – būtent šitie komponentai pasikeitė iš esmės“, – teigia Jurijus.

Paklaustas, ar šiuo metu laikosi specialios dietos, jis atsako, kad ne. „Valgau viską – duoną, žuvį, mėsą, košes. Aišku, jeigu košė – tai be cukraus, o kiaušinis – virtas, o ne keptas su lašiniais. Šeimoje viską gaminame taip – arba verdame, arba kepame orkaitėje. Kepto riebaluose maisto mums net nesinori“, – apie naujus mitybos įpročius pasakoja pašnekovas.

Tiesa, šiuo metu jis teigia turįs konkretų sportinį interesą – pagerinti savo figūrą, todėl kartu su asmeniniu treneriu aktyviai sportuoja sveikatingumo klube.

„Pirma tikslo neturėjau, o dabar turiu. Visada turėjau didelį pilvą, o dabar noriu turėti gražų presą, padidinti rankų apimtis. Tačiau išvaizda – ne esmė. Esmė – kaip tu jautiesi. Kai gyveni gerai, be streso, normaliai maitiniesi, ilsiesi, o išėjęs iš sporto klubo esi dar energingesnis, gali nuveikti dar daugiau, tai ir yra didžiausias džiaugsmas“, – įsitikinęs Jurijus.

Teks keisti senus įpročius

Sveikatingumo klubų „Impuls“ asmeninio trenerio Piotro Ivanovo teigimu, vienintelis būdas pasiekti norimų tikslų – keisti gyvenimo būdą nepriklausomai nuo to, ar norima numesti antsvorio, ar pagerinti kūno linijas.

„Ar žmogus nori numesti 30, ar 15, ar 4 kilogramus – teks atitinkamai ir sportuoti, ir maitintis. Pagrindinė užduotis – sudeginti daugiau kalorijų negu suvalgome. Todėl 70–80 proc. rezultato sudaro mityba, o 20–30 proc. – treniruotės. Kilogramai nenukris, jeigu mes ir toliau valgysime bandeles“, – atkreipia dėmesį asmeninis treneris.

Jo pastebėjimu, dažniausia problema, su kuria susiduria žmonės, norintys atsisakyti papildomų kilogramų – siekis figūrą pagerinti labai greitai. Vis dėlto norint pasiekti ilgalaikių tikslų būtinas sąmoningas režimas, kuris turi tapti kasdieniu įpročiu. Į kasdienį racioną turi įeiti viso grūdo produktai, daržovės, taip pat produktai, kuriuose gausu baltymų – liesa mėsa, žuvis.

Pradėti nuo širdies stiprinimo

Koks yra optimalus treniruočių skaičius per savaitę tiems, kurie nori numesti antsvorio? „Tai priklauso nuo žmogaus pasiruošimo. Jeigu žmogus nėra anksčiau sportavęs ar ateina po ilgos pertraukos, optimalu treniruotis 3 kartus per savaitę. Iš pradžių reikėtų apsiriboti kardio treniruočių krūviu – eiti takeliu į įkalnę, treniruotis elipsiniais treniruokliais, kurie padeda sustiprinti širdį“, – atsako P. Ivanovas.

Norintiems treniruotis su svoriais jis siūlo iš pradžių rinktis pratimus treniruokliais, kur judesiai yra fiksuoti: „Daug antsvorio turintis žmogus negali daryti daug šuoliukų, kaip ir kai kurių pratimų su laisvais svoriais, nes tuomet didelė apkrova tenka sąnariams. Fiksuoti treniruokliai šią problemą išsprendžia.“

Tie, kurie yra šiek tiek pasportavę, jau turi sustiprėjusią širdį, raumenyną. Šie žmonės jau numetę antsvorio, tad gali pereiti prie intensyvesnio treniruočių režimo – sportuoti 4–5 kartus per savaitę, dirbti tiek su savo kūno svoriu, tiek su laisvais svoriais.

Svarbu pasirinkti tinkamą programą

Ar žmogus pats gali savarankiškai susidaryti treniruotės programą, ar vis dėlto būtina trenerio konsultacija? „Viskas priklauso nuo žmogaus. Jeigu žmogus turi žinių, domisi sportu, jis tikrai gali treniruotis savarankiškai. Tačiau jeigu jis nežino, ką daro, pratimus atlieka netaisyklingai, tuomet su treneriu sportuoti yra būtina, antraip galima pasidaryti daugiau žalos nei naudos“, – pastebi P. Ivanovas.

Klaida, kurią daro dažnas nepatyręs žmogus – pasirenka atsitiktinį treniruočių režimą, rastą internete, ar draugui skirtą individualią treniruočių programą, kuri jam nebūtinai tinka.
„Kiekvienas turi savų problemų, savus atsiliekančius raumenis. Reikia rinktis tuos pratimus, kurie reikalingi, ir juos keisti, kad neatsirastų kitų raumenų grupių disbalansas. Tą gali sužiūrėti tik patyręs, daug žinių turintis žmogus arba profesionalus treneris“, – reziumuoja sveikatingumo klubų „Impuls“ asmeninis treneris.

Video apie Jurij Lukaševič:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)