Dėl to gali būti stabdomos operacijos.

VUL Santaros klinikų Kraujo centras skubiai kviečia donorus. Registracija: telefonu 8 676 00078, 8 688 62 707, Skype – Kraujo.Centras.Lietuva arba www.tavokraujas.lt

Jūsų padovanotas kraujas padeda patiems įvairiausiems ligoniams. Kraujo perpylimas reikalingas ligoniams, praradusiems didelį kraujo kiekį chirurginių operacijų metu, dėl patirtų traumų, komplikuoto gimdymo ir t.t. Taip pat, kraujo perpylimas skiriamas kraujo ligomis ir vėžiu sergantiems pacientams.

Kaip teigia Santariškių klinikų Kraujo centro vadovė gydytoja hematologė Lina Kryžauskaitė, šios kraujo grupės atsargų gydymo įstaigos turi turėti nemažai. Pakanka kelių ūmių situacijų (masyvių kraujavimų) ir O (I) Rh neigiamo kraujo grupės atsargos buvo sunaudotos.

Šią kraujo grupę turi apie 6 proc. gyventojų.

„Šių atsargų negali prikaupti daug ateičiai, nes kraujo galiojimo laikas yra trumpas ir ribotas – 42 dienos“, - sakė ji.

Vasarą buvo šiek tiek apribotos planinės operacijos, o rudenį jų atliekama daugiau. Taip pat rudenį padaugėja ūmių situacijų, taip pat išauga kraujo komponentų poreikis.

„Staigus šuolis ypač pajaučiamas rugsėjo, spalio, lapkričio mėnesiais“, - atkreipė dėmesį L. Kryžauskaitė.

Pašnekovė pabrėžė, kad visi turime pagalvoti apie save ir esančius aplink mus - esame laikini ir nežinome, kada mums pritrūks kraujo.

„Taip, tokių sukrėtimų apie stygių reikia, žmonės tada sukrunta ir ateina, tačiau labai prašome, kad kraujo donavimas būtų įprasta praktika. Kiekvienas toks šokinis atvejis mums yra labai sudėtingas, tenka papildomai organizuoti personalo darbą, kenčia ir donorai. Labai prašome, kad žmonėms kraujo davimas būtų nuolatinis procesas. Tačiau šiuo metu kraujo trūksta žiauriai“, - atvirai dėstė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)