Tokių ribojimų pažeidimai asmenims užtraukia atsakomybę, numatytą Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse. Vien Klaipėdos miesto apylinkės ir Klaipėdos rajono apylinkės teismuose jau išnagrinėtos 38 bylos dėl nepilnamečių rūkymo.

Statistiniais duomenimis, 2017 metais iš 38 teismą pasiekusių bylų 15 atvejų buvo susiję su elektroninėmis cigaretėmis, 23 atvejai – su paprastomis.

Patirtis rodo, jog nors tabako gaminiai nepilnamečiams neparduodami, tačiau jie vis tiek randa būdų, kaip gauti cigarečių. Teismo posėdžiuose paauglių istorijos kartojasi: dauguma jaunuolių prašo nepažįstamųjų arba valkataujančių asmenų nupirkti tabako gaminių. Policijos pareigūnams užfiksavus pažeidimą – rūkančius paauglius ir surašius protokolą, dėl nuobaudos nepilnamečiui skyrimo visuomet sprendžia teismas, pranešime spaudai rašo Klaipėdos miesto apylinkės teismo pirmininkas Svajūnas Bliudsukis.

Pažeidus įstatymą nepilnamečiui gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų su tabako ar susijusių gaminių konfiskavimu. Pakartotinas nusižengimas užtraukia baudą jau nuo 50 iki 90 eurų. Administracinė nuobauda po jos skyrimo galioja vienerius metus, per tuos metus padarius analogišką nusižengimą pakartotinai, pagal praktiką už jį bus skiriama jau griežtesnė nuobauda.

Svarbu pažymėti, jog kiekviena administracinė nuobauda yra asmenį charakterizuojanti medžiaga, galinti turėti padarinių asmeniui ateityje. Pavyzdžiui, nors praėjus metams po nepilnamečiui už rūkymą skirtos nuobaudos skyrimo ir nepadarius naujų nusižengimų, teisinės galios ji nebeturi, tačiau jei asmuo bus ne kartą baustas administracine tvarka už tyčinius nusižengimus, tai gali būti kliūtis jam ateityje ketinant tapti politiku, karininku, teisėsaugos institucijų – policijos, pasienio ar muitinės – pareigūnu. Be to baudžiamajame procese teismas visuomet atsižvelgia į galiojančias nuobaudas, kurios tampa kaltinamojo atsakomybę sunkinančiomis aplinkybėmis.

Už nusižengimus nepilnamečiai atsako nuo 16 metų, verta pažymėti ir tai, kad, jeigu administracinį nusižengimą padarė nepilnametis, kuriam nebuvo sukakę šešiolika metų, atlikus tyrimą informacija apie šį nusižengimą ir jį padariusį nepilnametį turi būti perduota savivaldybės administracijos direktoriui, pastarasis informaciją perduoda Vaiko teisių apsaugos tarnybai. Ši informacija gali tapti viena iš priežasčių, dėl ko šeima gali būti įtraukta į rizikos šeimų sąrašą. Be to gali būti taikomos kitos socialinio pobūdžio priemonės, numatytos Lietuvos Respublikos vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatyme, tokios kaip – vaiko švietimo pagalba ar dienos socialinės priežiūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)