Mergina jau ketvirtą kartą vyko į Maroką, kelionė tetruko keturias dienas ir dėl tokios trumpos išvykos ji nesivargino įsigyti kelionės draudimo: „Šalis ir maistas žinomi, ekstremaliomis pramogomis naudotis nesiruošiau, dėl to ir rizikavau.“ Visgi dabar ji gailisi, kad taip pasielgė ir tikina, kad kitą kartą bet kokiai išvykai apsidraus.

Po nakties – dėmės ant kūno ir ištinę paakiai

„Patį pirmą rytą negalėjau pramerkti akies, buvo visa sutinusi. Kūnas nusėtas neaiškiomis dėmėmis, kankino nesvietiškas niežulys. Iš pradžių pamaniau, kad blakės, puoliau ieškoti, bet kaip tik ir lovos čiužinys naujas pasitaikė ir nebuvo jokių blakėms būdingų pėdsakų“, – pasakoja pašnekovė.

Sandra ėmė vietą apie akis vėsinti ledu, tačiau tinimas nedingo. Visgi ji į tai numojo ranka ir mėgavosi diena. Kiek vėliau patys marokiečiai ėmė sakyti keliautojai, jog ji atrodo nekaip ir turėtų sunerimti, patarė išmėginti liaudies metodus – patinusią vietą patepti česnako skiltele ir citrina. Bet ir išbandžius tradicinius metodus niekas nepadėjo.

„Po pietų akies atmerkti absoliučiai nebegalėjau, kilo kūno temperatūra. Supratau, kad nedelsiant turiu ieškoti pagalbos, nes vietinėje vaistinėje įsigytas tepalas nė kiek negelbėjo. Visa laimė, kad susidraugavau su viešbutyje dirbusia vietine marokiete. Mane pamačiusi, pasisiūlė palydėti į vaistinę ir jeigu reikės, į priimamąjį. Vaistininkai tik traukė pečiais, tad pasukom ligoninės link“, – sako istorijos herojė. Sutiktai merginai Sandra skundėsi, jog neturi draudimo, o Europos Sąjungos būtinoji pagalba čia taip pat negalios, ji kaltino save ir jau mintyse skaičiavo, kiek turės sumokėti už būtinąją pagalbą.

Gera pamoka

„Tarkim, Ispanijoje, jeigu neturi absoliučiai jokio draudimo, bet kokia apžiūra kainuoja 90 eurų, Lietuvoje – apie 30. O čia - Afrikos šalis, tad net nenutuokiau, kiek visa tai gali kainuoti. Mano nuostabai, mažo miestelio pačiame primityviausiame ligoninės priimamajame buvau sutikta labai šiltai. Trys gydytojai subėgę žiūrėjo į mano akį ir kūną nusėjusias dėmes. Diagnozė – alerginė reakcija, tik niekas nežinojo nuo ko, kodėl ir kaip“, – prisiminimais dalinasi pašnekovė. Lietuvei buvo suleista injekcija priešalerginių vaistų ir išrašytas tablečių kursas. Ir už tai mergina nesumokėjo nei cento. Neįtikėtina, bet merginai paklausus, kiek ji skolinga, gydytojai tik palinkėjo sveikatos.

„Pasirodo, jei būčiau dar delsusi ir man būtų prireikę stacionarios medicininės pagalbos, tuomet būčiau sumokėjusi nemažai. Tačiau tai buvo gera ir palyginus neskausminga pamoka, jog negalima keliauti be draudimo. Nesvarbu ar dieną, ar savaitę ar mėnesį“, – pokalbį vainikuoja Sandra.

Kaip keliauti be baimės?

Visgi kaip keliauti saugiai ir nesijaudinti, jei atostogų metu sunegalavus teks kreiptis į medikus svetur ir nereikės ištuštinti piniginės? Advokatų kontoros „ADER“ advokatas Edmundas Rusinas, visų pirma, pataria prieš kelionę turistui kreiptis į Valstybinę ligonių kasą ir išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, kuri garantuoja neatlygintiną būtinąją medicininę pagalbą valstybinėse gydymo įstaigose visoje Europos Sąjungoje, Europos Ekonominėjė Erdvėjė bei Šveicarijoje.

„Asmuo taip pat turi teisę prieš kelionę įsigyti ir medicininių išlaidų draudimą, kuris garantuoja patirtų išlaidų kompensavimą pagal pasirašytą draudimo sutartį“, – priduria kelionių advokatas. E. Rusinas, įspėjantis keliaujančius jau prieš kelionę pasidomėti perkamo draudimo sąlygomis – ypač draudimo teritorija ir draudiminių bei nedraudiminių įvykių sąrašu. Dar prieš išvykstant į svečią šalį reiktų sužinoti, kokiais atvejais draudimo bendrovė tiesiogiai atsiskaito su gydymo įstaiga, o kokiais atvejais pats nukentėjęs turistas, kuris vėliau grįžęs namo prašo patirtų išlaidų atlyginimo iš draudimo.

Nereikia apsigauti

Lengvai apsigauti gali ir kreditinių kortelių turėtojai, kurie dažnai būna įsitikinę, jog jiems ir jų šeimos nariams galioja draudimas keliaujant. Pašnekovas teigia, jog kaip ir kiekvienu atveju prieš vykstant į kelionę svarbu nepatingėti ir pasidomėti sąlygomis nuodugniau: „Dažnai bankai nustato įvairias sąlygas, kurių kartais neišsiaiškinant gali ir nepavykti pasinaudoti savo turima paslauga. Pavyzdžiui, dažnai bankas prašo, jog kelionė turi būti apmokėta kredito kortele, arba kelionės metu reikia bent kartą pasinaudoti kortele ir panašiai. Priešingu atveju įvykis laikomas nedraudiminiu“, - teigia advokatas Edmundas Rusinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)