Perspėdami apie „dvigubą“ prastos mitybos naštą, tyrėjai nurodo, kad nutukusių vaikų skaičiaus didėjimas yra daug didesnis už nepakankamai maisto gaunančių vaikų skaičiaus mažėjimą.

„Jei tendencijos po 2000-ųjų tęsis, vaikų ir paauglių nutukimas iki 2022 metų turėtų pranokti vidutinį ir didelį svorio trūkumą“, – sakoma straipsnyje medicinos žurnale „The Lancet“.

Tyrėjų komanda nustatė, kad 2016 metais pasaulyje buvo 74 mln. nutukusių 5-19 metų berniukų. Prieš keturis dešimtmečius šis skaičius buvo 6 milijonai.

Mergaičių grupėje šis skaičius padidėjo nuo 5 mln. iki 50 milijonų.

Tuo tarpu nepakankamai sveriančių berniukų pernai buvo 117 mln., o mergaičių – 75 milijonai. Šie skaičiai didžiausi buvo maždaug 2000 metais.

Beveik du trečdaliai nepakankamai sveriančių vaikų gyveno Pietų Azijoje.

Nutukusių vaikų skaičius smarkiai išaugo visuose pasaulio regionuose, o nepakankamai sveriančių vaikų skaičius pamažu mažėjo visur, išskyrus Pietų ir Pietryčių Aziją, Centrinę, Rytų ir Vakarų Afriką.

Nepakankamai sveriančių vaikų skaičius tyrimų periodu sumažėjo nuo 9,2 proc. iki 8,4 proc. 5-19 metų mergaičių grupėje ir nuo 14,8 proc. iki 12,4 proc. berniukų grupėje.

Nutukusių vaikų skaičius išaugo nuo 0,7 proc. iki 5,6 proc. mergaičių grupėje ir nuo 0,9 proc. iki 7,8 proc. berniukų grupėje.

Nauru, Kuko Salose ir Palau 2016 metais nutukusių vaikų ir paauglių buvo daugiau kaip 30 procentų.

Kai kuriose Polinezijos, Mikronezijos, Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos, Karibų šalyse ir Jungtinės Valstijose buvo nutukę daugiau kaip penktadalis vaikų.

Prieinamas sveikas maistas

Ekspertai žmones į kūno masės kategorijas skirsto remdamiesi svorio ir ūgio santykiu. Išskiriamos nepakankamo svorio, normalaus svorio, antsvorio ir trys nutukimo kategorijos.

Nutukimas didina tokių chroniškų ligų kaip diabetas riziką, o nepakankamai sveriantys vaikai yra mažiau atsparūs infekcinėms ligoms.

Visos kategorijoms priskiriami vaikai gali būti per mažo ūgio, jei negauna sveiko maisto.

„Vis dar reikalinga politika, didinanti maisto saugumą mažų pajamų šalyse ir namų ūkiuose, ypač Pietų Azijoje“, – sakė tyrimo autorius Majidas Ezzati iš Londone įsikūrusio Imperijos koledžo.

„Bet mūsų duomenys taip pat rodo, kad nesveikos mitybos sąlygomis, pagausėjus nemaistingam, bet kaloringam maistui, gali greitai įvykti perėjimas nuo nepakankamo svorio prie antsvorio ir nutukimo“, – sakė jis.

Komanda panaudojo duomenis apie 129 mln. vyresnių nei penkeri metai žmonių ūgį ir svorį, ir apskaičiavo svorio tendencijas 200 valstybių nuo 1975 iki 2016 metų.

Nors nutukusių vaikų ir paauglių skaičius turtingose šalyse, regis, stabilizavosi, jis ir toliau didėjo vidutinių ir mažų pajamų šalyse.

„Labai nedaug politikos (krypčių) ir programų yra skirta tam, kad sveikas maistas, toks, kaip visadaliai grūdai ir švieži vaisiai bei daržovės, būtų prieinamas neturtingoms šeimoms“, – sakoma M. Ezzati pareiškime.

„Sveiko maisto neprieinamumas neturtingiesiems gali nuvesti prie socialinės nutukimo nelygybės ir apriboti mūsų galimybes sumažinti jo naštą“, – pažymėjo jis.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)