Penktadienį vaikui temperatūra pakilo iki 39 laipsnių. Vaistais ji buvo numušta iki 37,2 laipsnio, tačiau šeštadienį vėl pakilo, šįsyk iki 38 laipsnių. Šeštadienio rytą maitindama vaikelį krūtimi motina ant kūno pamatė meningokokinės infekcijos požymių – oda buvo išberta.

Kaunietė skubiai iškvietė medikus, maždaug 10.30 val. mažylis buvo skubiai nuvežtas į ligoninę, tačiau prieš vidurdienį jis mirė.

DELFI primena, kad meningokokinė infekcija – tai staigi ir galimai gyvybei pavojinga liga. Ši liga yra pagrindinė meningito (galvos ir stuburo smegenų dangalų infekcijos) ir sepsio (kraujo užkrėtimo, kai infekcija patenka į sisteminę kraujotaką) priežastis.

Liga progresuoja labai greitai ir gali pasibaigti mirtimi praėjus 24-48 valandoms nuo pirmųjų simptomų atsiradimo.

Pradiniai meningokokinės infekcijos simptomai dažnai yra nespecifiniai ir panašūs į peršalimo, tad net ir sveikatos priežiūros specialistui gali būti sunku diagnozuoti šią ligą ankstyvuoju etapu. Per pirmąsias 4–8 valandas kūdikiai gali būti mieguisti, neturėti apetito arba jų apetitas gali būti sumažėjęs, jiems gali pasireikšti karščiavimas, pykinimas, vėmimas, irzlumas ir kojų skausmas. Visais šiais simptomais gali skųstis ir vyresni vaikai. Klasikiniai simptomai, pavyzdžiui, kaklo sustingimas, šaltos rankos ir kojų pėdos, jautrumas šviesai ir hemoraginis bėrimas (raudonomis arba violetinėmis dėmėmis), atsiranda vėlesniuoju ligos etapu, tad gyvybę išsaugantis gydymas gali būti uždelstas.

Kūdikiai ir paaugliai priklauso padidintos rizikos grupei. Didžiausia rizika susirgti šia liga kyla kūdikiams. Meningokokinė infekcija gali būti gydoma antibiotikais, tačiau svarbu, kad būtų greitai pradėta gydyti.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)