Susirūpinę yra ir patys odontologai, tačiau įsisenėjusias problemas spręsti norinčius gydytojus varžo biurokratinės kliūtys. Visgi situacija ženkliai pagerėtų atlikus vos kelis svarbius žingsnius.

Skyrus nuolatinį finansavimą vaikų burnos ligų profilaktikai. Praėjusiais metais patvirtintoje Nacionalinėje burnos sveikatos 2016-2020 metų programoje buvo numatyta individuali, kolektyvinė ir visuomeninė burnos ligų profilaktika. Pagal šią programą kiekvienas vaikas bent kartą per metus turėtų apsilankyti ne tik pas gydytoją odontologą, bet ir pas burnos higienistą.

Burnos higienistai turi būti įtraukti ir į kolektyvinės burnos ligų profilaktikos programos vykdymą ikimokyklinėse institucijose ir mokyklose. Visuomeninė burnos ligų profilaktikos dalis turi užtikrinti, kad vaikams iki 18 metų ikimokyklinėse institucijose ir mokyklose būtų teikiamas sveikas, kokybiškas maistas, kuris turi įtakos burnos sveikatai. Visuomeninė burnos ligų profilaktika numato, kad vaikų burnos sveikata turi rūpintis ne tik patys vaikai, jų tėvai, globėjai, gydytojai odontologai, bet ir visuomenė, žiniasklaida, valstybinės institucijos.

Tačiau valstybės biudžete iki šiol taip ir nenumatyta lėšų šiai programai finansuoti. Odontologų bendruomenė sutaria, kad profesionali ligų prevencija yra labai svarbi siekiant išsaugoti sveikus vaikų dantis, todėl jai reikėtų skirti ypatingą prioritetą.

Leidžiant odontologams praktikuoti kaip laisvosios profesijos atstovams. Laisvoji profesija Lietuvos įstatymuose įvardinama kaip tokia, kuria reikiamą kvalifikaciją turintys gyventojai verčiasi asmeniškai, atsakingai ir profesiniu atžvilgiu nepriklausomai. Nors gydytojai-odontologai yra laisvųjų profesijų sąraše, realybėje tokiai praktikai kelią užkerta odontologijos praktikos įstatymo pakeitimo projektas.

Jame nurodyta, kad gydytojai odontologai gali dirbti tik pagal darbinius santykius, kai tuo tarpu kitiems medicinos srities specialistams ir visiems kitiems laisvosios profesijos atstovams tokie reikalavimai nekeliami. Lietuvos Respublikos odontologų rūmai siekia priminti valstybei, kad visiems laisvosios profesijoms atstovams turėtų būti taikomos lygios sąlygos. Odontologus, kaip laisvosios profesijos atstovus, įteisinantis įstatymo pakeitimo projektas šiuo metu svarstomas Seime.

Įteisinant savanorystę. Minėto įstatymo projektas labai pagelbėtų ir įgyvendinant savanorystės idėją Lietuvoje. Iki šiol savanoriškos odontologijos paslaugos galėjo būti teikiamos tik klinikoje, kurioje gydytojas-savanoris dirba. Tačiau jeigu odontologijos klinika nenorėjo teikti nemokamų savanoriškų paslaugų, odontologas atsidurdavo aklavietėje.

Priėmus naują odontologijos praktikos įstatymo projekto pataisą, odontologas galėtų savanoriškas paslaugas nemokamai teikti įstaigoje, kuri turi odontologijos kabinetą (pvz. senjorų globos namai, vaikų globos namai), sudarydamas civilinę paslaugų teikimo sutartį su įstaiga. Tai ne tik pagerintų odontologinių paslaugų prieinamumą, bet ir palengvintų neįgalių žmonių gyvenimą, kuriems atvykimas į odontologijos kliniką yra sudėtingas.

Sudarant galimybę neįgaliesiems bei asmenims su specialiaisiais poreikiais gauti odontologinę priežiūrą savo namuose. Lietuvoje šiems asmenims vis dar sunku gauti prieinamą ir visavertį gydymą. Šiuo metu galiojantys teisės aktai odontologijos praktika užsiimti leidžia tik sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri turi tokios veiklos licenciją ir tik gydytojui odontologui, turinčiam praktikos licenciją bei sudariusiam darbo sutartį su šia įstaiga.

Atvykti į gydymo įstaigą neįgaliesiems bei asmenims su specialiaisiais poreikiais gali padėti specialusis savivaldybių transportas, tačiau dar palankesnis sprendimas būtų leisti suteikti bent dalį odontologinių paslaugų jų namuose ar globos įstaigose.

Šie odontologų bendruomenei itin svarbūs klausimai ir pasiūlymai buvo aptarti rugsėjo pabaigoje vykusioje tarptautinėje odontologų konferencijoje „Baltijos jūros regiono šalių odontologijos dienos“, kurioje Lietuvos atstovai kartu su Europos odontologų tarybos (CED), vienijančios daugiau nei 340 tūkst. narių iš 32 nacionalinių asociacijų, prezidentu dr. Marco Landi, Baltijos jūros regiono šalių odontologų asociacijų atstovais dalinosi geraisiais odontologijos praktikos pavyzdžiais ir pasirašė pareiškimą, numatantį priemones, padėsiančias visiems Europos šalių gyventojams užtikrinti prieinamą odontologinį gydymą.

Odontologų pareiškimas perduotas visoms Europos Sąjungos šalių, kurias vienija Europos odontologų taryba (CED), odontologų asociacijoms, o jos sieks pakeitimų įgyvendinimo nacionaliniu mastu. Su priimtu pareiškimu supažindinta Lietuvos Respublikos prezidentė, Seimo pirmininkas, Vyriausybė, Sveikatos apsaugos ministras bei Sveikatos reikalų komitetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją