Šios medžiagos, kurių yra kremuose, įdegio priemonėse, dekoratyvinėje kosmetikoje, kvepaluose ir plastike, per odą patenka į kraują. Net mažas ftalatų padaugėjimas kraujyje padidina cukrinio diabeto riziką du kartus.

Upsalos universiteto Ekologinės medicinos katedros darbuotojai ištyrė daugiau nei 1000 septyniasdešimtmečių vyrų ir moterų kraują. Ypatingą dėmesį tyrėjai kreipė į toksinų, patekusių iš aplinkos, buvimą kraujyje. Kaip ir buvo tikėtasi, diabetu sirgo tie bandomieji, kurie turėjo antsvorio ir kurių buvo aukštas lipidų lygis. Buvo nustatytas ryšys tarp ftalatų buvimo kraujyje ir diabeto rizikos net ir įvertinus nutukimą, rūkymą ir gyvenimo būdą.

Cukrinio diabeto rizikos faktorių yra daug. Tačiau pagrindiniai ir patys svarbiausi – kaloringas maistas, mažas fizinis aktyvumas ir nutukimas, kurį lemia pirmi du veiksniai.

Yra ir šalutinių faktorių, tarp jų gali būti ir ftalatai. Vyresnis amžius taip pat vienas iš rizikos faktorių, metams bėgant kasa prasčiau gamina insuliną, o organizmas blogiau jį pasisavina. Tačiau jei bus vengiama pagrindinių rizikos faktorių – nutukimo ir nejudraus gyvenimo būdo – tai ir ftalatai nebus tokie baisūs.

Daugiau miesto naujienų naujienos.lt