Apie šios ligos diagnozę, profilaktiką ir gydymo būdus DELFI Gyvai – su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro pilvo chirurgu Alfredu Songaila.

„Šiais laikai labai populiaru girtis, jei kas nors per trumpą laiką numeta daug svorio, bet tai yra viena iš priežasčių, kodėl susidaro tulžies pūslės akmenys. Greitas svorio numetimas sudaro tam sąlygas.

Kiti veiksniai – nutukimas, bloga mityba, kurioje yra daug cholesterolio, labai svarbu ir genetiniai dalykai. Jei mama turėjo tulžies pūslės akmenų, labai didelė tikimybė, kad ir dukra jų turės. Moterys apskirtai šia liga serga tris kartus dažniau. Tai susiję su gimdymu.

Kita priežastis, dėl kurios susidaro akmenys – cukrinis diabetas“, – ligos priežastis vardija medikas.

Kodėl tulžies pūslėje susidaro akmenys? Kiek trunka šis procesas?

– Paprastai kalbant, akmenys susidaro dėl to, kad blogai veikia tulžies pūslė. Tai toks organas, kuris niekonegamina, todėl ir vadinamas pūsle, tai yra rezervuaras tulžiai. Jei pūslė blogai dirba, joje susikaupia koncentruotos tulžies, atsiranda kristaliukai, o ant jų susidaro akmenys.

Akmenis pagal struktūrą galima skirstyti į tris grupes: cholesteroliniai akmenys, pigmentiniai akmenys ir mišrios formos akmenys. Jie skiriasi spalva ir pagal jų stuktūrą taikomas skirtingas gydymas. Cholesteroliniai akmenys pasiduoda gydymui, o pigmentiniai akmenys – ne.

Kokia yra tulžies pūslės akmenų diagnostika? Ar tiesa, kad dažnai žmonės sužino apie akmenis, kai pajunta didelį skausmą? Kokie dar simptomai?

– Dažniausiai iš tiesų apie ligą praneša skausmai. Dėl blogo tulžies pūslės darbo dingsta cikliškumas. Cikliškumas reiškia tai, kad kai žmogus pavalgo, tulžies pūslė susispaudžia ir išskiria daugiau tulžies į virškinamąjį traktą. Kai cikliškumas sutrinka, tai pavalgius tulžies neatsiranda daugiau negu reikėtų, tada sutrinka virškinimas ir atsiranda vidurių pūtimas. Tad pilvo pūtimas yra vienas pirmųjų simptomų.

Kitas simptomas – pavalgius atsiradęs kartumo jausmas burnoje.

Ar lengva diagnozuoti tulžies pūslės akmenis?

– Dažnai atvyksta pacientai, jaučiantys skausmus duobutėje arba kitaip vadinamame saulės rezginyje. Jie mano, kad juos kamuoja skrandžio skausmai. Tačiau dažnai paaiškėja, kad kalta tulžies pūslė.

Diagnozuoti akmenligę šiais laiskais galima labai greitai ir lengvai. Tereikia atlikti sonoskopiją.

Kaip tai atrodo? Kaip gydoma akmenligė? Kaip jos išvengti? Visa tai sužinosite pažiūrėję visą pokalbį su pilvo chirurgu A. Songaila.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)