Štai kodėl geriausia yra užsiimti vėžio prevencija: ieškoti būdų, kaip sumažinti riziką susirgti vėžiu.

Svetainė womenshealth.com paklausė garsių gydytojų ir mokslininkų, kaip jie stengiasi užkirsti kelią šiai mirtinai pavojingai ligai. Vienas atsakymas yra akivaizdus: nerūkyti.

Štai dar dešimt būdų, kaip šie ekspertai saugosi nuo vėžio.

1. Apsauginis kremas veidui

Jūsų odai tenka jūsų kūno prizas už didžiausią grėsmę susirgti vėžiu. Kiekvieną rytą dermatologas Josephas Sobanko iš Pensilvanijos universiteto naudoja generinį plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės SPF 30 arba su cinku, arba titano dioksidu. Išsivalęs dantis ir pasišukavęs plaukus, jis užmerkia akis ir tolygiai apipurškia veidą šiuo kremu.

2. Maistingas suktinukas

Mityba, turinti daug daržovių, skaidulų ir omega-3 riebiųjų rūgščių gali pažaboti uždegimą ir padėti įveikti vėžį.

Urogenitalinės sistemos onkologas Philippe Spiessas kiekvieną rytą valgo „energetinį kiaušinių suktinuką“. Keptuvėje jis pašildo ketvirtadalį puodelio šaldytų špinatų ir sumaišo juos su vienu kiaušiniu bei 200 ml kiaušinių baltymų. Tuomet iškepusią kiaušinienę jis įsuka į pilno grūdo paplotį kartu su žiupsneliu sūrio, trečdaliu avokado ir arbatiniu šaukšteliu aštraus padažo.

3. Mažos dozės aspirino

Aspirinas ne tik malšina skausmus ir padeda išvengti širdies infarkto – jis taip pat slopina tiesiosios žarnos uždegimą. Mokslų daktaras Danielis Rosenbergas, vadovauajntis Tiesiosios žarnos vėžio prevencijos programai Konektikuto sveikatos universitete, visiems pažįstamiems liepia gerti po 81 miligramą aspirino kasdien. Tačiau pirmiausia pasitarkite su savo gydytoju, nes kai kuriems žmonėms nuo apspirino didėja kraujavimo rizika.

„Jeigu jūsų gydytojas leidžia, tuomet turėtumėt jį gerti“, – teigė jis.

Per vieną apžvalginį tyrimą, kuris pasirodė žurnale „Annals of Internal Medicine“, žmonės, kurie kasdien bent vienerius metus gėrė nuo 75 iki 1200 ml aspirino, per 20 metų rizika susirgti tiesiosios žarnos vėžiu sumažėjo 33 proc.

4. Atsisakykite plastiko

Urologijos profesorė June Chan iš Kalifornijos universiteto San Fransiske susipakuoja savo pietus – tačiau ne į plastikines dėžutes, kurios gali turėti vėžį skatinančių cheminių medžiagų. Salotas (iš lapinių kopūstų, fetos sūrio, moliūgo sėklų ir razinų) ji susideda į stiklainį. Jei maistui reikia daugiau vietos, galima naudoti nerūdijančio plieno dėžutes.

5. Prakaituokite nuo 75 iki 150 minučių

Klivlando klinikos Vėžio instituto onkologas Keithas McCrae dirba ilgas valandas, bet vis tiek randa laiko pasportuoti šešias dienas per savaitę. Jis mėgsta minti dviratį: darbo dienomis gydytojas nuvažiuoja nuo 40 iki 48 km, o savaitgaliais dar daugiau.

Vienas tyrimas, pasirodęs žurnale „JAMA Internal Medicine“, nustatė, kad žmonėms, kurie per savaitę skirdavo 1,25 val. intensyviam arba 2,5 val. vidutinio intensyvumo sportui, rizika mirti nuo vėžio palyginus su nesportuojančiais žmoėnmis sumažėjo 31 proc. Sportas padeda malšinti uždegimus ir veikiausiai taip mažina vėžio pavojų.

6. Papildai odai

Memorialinio Sloano Ketteringo medicinos centro dermatologas, daktaras Anthony Rossi kiekvieną rytą kartu maistu ir vandeniu vartoja nikotinamidą – vitamino B3 formą, kuri mažina tam tikrų odos navikų formavimąsi. Šis vitaminas veikiausiai stabdo žalą, kurią ląstelėms daro ultravioletiniai spinduliai. (Tačiau šis papildas nereiškia, kad nereikia naudoti apsauginio kremo nuo saulės.)

Žinoma, prieš pradėdami vartoti bet kokius papildus, pirmiausia pasikonsultuokite su gydytoju,

7. Kramsnokite riešutus

Kai Danos Farber vėžio instituto onkologas Matthew Yurgelunas nori ko nors užkąsti, jis valgo migdolus arba pistacijas.

„Tai puikus būdas numalšinti alkį. Riešutai neleidžia prisivalgyti daug riebalų ar cukraus turinčio maisto, kuris skatina svorio augimą ir tokias su nutukimu susijusias ligas kaip vėžys“, – sako jis.

Viena JAV Nacionalinių sveikatos institutų studija parodė, kad netgi rūkaliai, kurie valgydavo riešutus, sumažino tikimybę susirgti plaučių vėžiu – veikiausiai dėl to, kad riešutai pažaboja oksidacinį stresą, susijusį su rūkymu. Per dieną rekomenduojama suvalgyti nuo 20 iki 24 riešutų.

8. Valgykite žuvį

Kalifornijos universiteto Los Andžele urologas Christopheris Saigalas renkasi ne mėsą, bet žuvį. Tipišką jo vakarienę sudaro lašišos filė su rudaisiais ryžiais ir daržovėmis. Stenkitės valgyti žuvį bent du kartus per savaitę.

„Pacientams sakau, kad širdžiai naudingi maisto produktai taip pat mažina riziką susirgti prostatos vėžiu ir sulėtina prostatos vėžio progresavimą po diagnozės“, – teigia jis.

Be to, vienas Didžiosios Britanijos tyrimas yra parodęs, kad raudona ir apdorota mėsa sukelia kolorektalinį vėžį.

9. Nusiraminkite

Lėtinis stresas yra puikus maistas vėžiui. Štai kokį receptą pateikia Šiaurės vakarų universiteto Feinbergo medicinos fakulteto urologas Nelsonas Bennettas: „Atsisėkite, užsidarę duris ir išjungę telefoną. 10 kartų pro nosį giliai įkvėpkite, o iškvėpkite pro burną. Užmerkite akis ir įsiklausykite į garsus aplinkui – išgirskite netgi lempų zvimbimą. Tuomet iškvėpkite visas savo mintis“.

Daktarui N. Bennettui prireikė maždaug 15 seansų, kad jis pasijustų gerai.

„Kuo dažniau tai praktikavau, tuo lengviau buvo“, – sakė jis. Jūs sulauskite teigiamo poveikio: mažiau streso dėl galutinių terminų ir geresnis dėmesys paklausai.

10. Pradėkite dieną žaliai

Žalioji arbata yra kupina antioksidantų. Šiaurės vakarų Kishwaukee ligoninės onkologas Alanas Wanas kiekvieną rytą išgeria puodelį šios arbatos. Vienas 2016 metų tyrimas parodė, kad žalioji arbata „Mao Feng“ turėjo vieną didžiausių antioksidantų kiekių viename puodelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)