Ilgalaikį projektą „Saugokime vyrus“ atnaujina Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko ir projekto globėjo Ramūno Karbauskio lėšomis finansuojamas autobusiukas pusantrų metų stovėjo, nes buvo užkliuvęs sveikatos apsaugos biurokratams. Antradienį Seime pristatytas po Lietuvą vėl keliausiantis autobusiukas.

Speciali mobili laboratorija vyks į Lietuvos regionus ir ragins vyrus nemokamai atlikti PSA (prostatos specifinio antigeno) ir kitus kraujo tyrimus. Nemokamai atlikti PSA tyrimą kviečiami visi vyrai, o ypač tie, kuriems per 45 metus.

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys DELFI aiškino, kad kraują davęs žmogus atsakymą gauna maždaug po savaitės.

Įdomu tai, kad iš pradžių prostatą dažniausiai tikrindavosi moterys – jos net nežinojo, kad prostatos neturi.

„Švietimo stygius. Kaip minėjo sveikatos apsaugos ministras, kaimuose gyvenantys žmonės dar nesuvokia, ar moterys turi prostatą, ar ne, gerai, kad vyrai žino, kad gimdos tikrai neturi. Moterys aktyvesnės, jos nebijo duoti kraujo“, – kalbėjo P. Rakštys.

Tačiau ir prostatos tikrintis atėjusios moterys be dėmesio nelieka – jos tiriamos nuo gimdos kaklelio, krūties vėžio. Mobili laboratorija patogi tuo, kad galima patikrinti atokiausių šalies kampelių gyventojus.

Paulius Rakštys, Ramūnas Karbauskis
„Žmogus ateina nusiprausęs tiesiai iš bulvių lauko ir duoda kraujo, jam nereikia važiuoti į miestą. Štai pernai Gargžduose turėjome susitikimą, viena moteris, vardu Marytė, vyrą atsivedė tiesiog prievarta. Jis labai tingus žemaitis. Ji privertė vyrą duoti kraujo, jis visas drebėjo, jam buvo nustatytas pirmos antros stadijos vėžys, kurį dar galima pagydyti, jis nebuvo išsiplėtęs į kitas kūno vietas. Vyras sėkmingai išgydytas. Tokių atvejų daug“, – prisiminė pašnekovas.

Tačiau yra ir liūdnesnių atvejų. P. Rakštys prisiminė vyrą iš Suvalkijos, kuriam greitai sukaks 85-eri. Jam nustatytas trečios stadijos vėžys. Pasitikrinti senolį irgi privertė žmona.

Mobili laboratorija sulaukia skambučių iš įvairių regionų. Čia skambina ir atvykti kviečia įvairių miestų merai.

Finansuoja R. Karbauskio įmonės

Nuo projekto pradžios 2011 m. iki jo laikino sustabdymo 2016 m. buvo atlikta 25 233 PSA tyrimai. 2726 vyrams nustatytos padidėjusios PSA reikšmės.

„Galima teigti, kad apie 1000-1300 vyrų sužinojo apie savo bėdą pirmoje antroje stadijoje, kada jie dar to nejaučia fiziškai. (…) Tai reiškia, kad visų tų vyrų, kuriems nustatyta 1-2 stadija, vėžio tyrimas kainavo panašiai tiek pat, kiek kainuotų 5-6 žmonių su ketvirta vėžio stadija paguldymas į stacionarą. Kitaip sakant, efektyvesnio būdo, kaip taupyti valstybės pinigus negu profilaktiškai tikrinti žmones ir konstatuoti jų ligas pirminėse stadijose, sunku būtų ir sugalvoti“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS lyderis patikslino, kad projektą remia ne jis asmeniškai, o per jam priklausančias įmones. Tai atsieina šimtus tūkstančių eurų per metus.

„Pusantrų metų pertrauka buvo atsiradusi dėl biurokratinių priežasčių, problemos išspręstos ir aš tikiuosi, kad autobusiukas dar ilgai neges“, – kodėl pernai, rinkimų metais, autobuso kelionės buvo nutrūkusios, aiškino R. Karbauskis.

Alpsta stambiausi vyrai

Mobilią laboratoriją aptarnaujančios bendrovės „Medicina Practica“ direktorius Svajūnas Barakauskas sakė, kad autobuse žmonės užtrunka 2-3 minutes, kol iš venos paimamas kraujas.

„Vyrai nedrąsūs. Pirmiausia jie mūsų visuomenėje auklėjami, kad neverktų, nesiskųstų. Tai nėra ta vieta, kur reikėtų stabdyti vyrus – iš tikrųjų juos reikėtų skatinti. Antra, dažniausiai alpstantys kraujo paėmimo procedūros metu yra patys stambiausi vyrai. Nežinau, kodėl jiems taip atsitinka, tuo metu nualpusių moterų neturime, gal viena iš tūkstančio“, – sakė S. Barakauskas.

Svajūnas Barakauskas

Specialistai sutinka žmonių, kurie kraujo nedavę keliasdešimt metų – visai nesirūpina sveikata.

Higienos instituto leidžiamo kasmetinio leidinio „Mirties priežastys“ duomenimis, 2016 m. priešinės liaukos piktybiniai navikai buvo antra dažniausia (po trachėjos, bronchų ir plaučių navikų) vyrų mirties priežastis piktybinių navikų grupėje.

Iš 4 525 nuo piktybinių navikų mirusių vyrų (342,6 atvejo 100 tūkst. vyrų) nuo prostatos vėžio mirė 561 (42,5 atvejo 100 tūkst. vyrų) ir tai sudarė 12,4 proc. visų nuo vėžinių susirgimų mirusių vyrų.

Palyginimui, daugiau mirties atvejų buvo tik dėl trachėjos, bronchų ir plaučių navikų – 78,1 atvejis 100 tūkst. gyventojų. Iš 561 prostatos vėžio aukų 353 gyveno miesto tipo gyvenvietėse, o 208 kaime. Didžiausias pavojus kyla vyresnio amžiaus vyrams. Beveik 95 proc. mirusiųjų buvo 60 ir daugiau metų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)