Nors panaršius internete susidaro visiškai kitas įspūdis. Jei tikėtume tam tikra plačiai paplitusia informacija, kraujo grupė mūsų gyvenime turėtų reguliuoti viską, pradedant dieta ir baigiant partnerio pasirinkimu.

Įdomių teorijų aibė, tačiau tik saujelė jų paremtos rimtų mokslinių tyrimų rezultatais. Vienas tokių, moksliškai įrodytų, dalykų yra kraujo grupės įtaka mūsų polinkiui sirgti kai kuriomis ligomis. Kitą vertus, ją žymintys skaičiukai gali daryti ir subtilesnę įtaką tam, kokie esame.

Uodų džiaugsmas

I kraujo grupės atstovai du kartus dažniau traukia tam tikrų rūšių kraujasiurbius nei kitos grupės kraują turintys žmonės. Tą išsiaiškino Japonijos kenkėjų ir parazitų kontrolės technologijų institutas.

Tačiau neskubėkite nusiminti: kiti tyrimai rodo, kad tokį kraują turintys žmonės rečiausiai suserga mirtinomis maliarijos (ligos, kurią kaip tik ir platina uodai) formomis. Greičiausiai dėl to, kad mirtini maliarijos proteinai neprisikabina taip prie I grupės kraujo ląstelių kaip prie kitų.

Kas pilve gyvena?

Probiotikai, žarnyno bakterijos ir virškinimo trakto mikrofloros įtaka žmogaus sveikatai – itin populiari tema. Šiai tendencijai pasidavę europiečiai mokslininkai prieš kelerius metus aptiko bakterijų rūšį, skirtingų žmonių žarnyne virstančią trijų labai skirtingų kategorijų bakterijomis. Specialistai tąsyk iškėlė hipotezę (tik jos dar neįrodė), kad tai priklauso nuo asmens kraujo grupės. Nuo to laiko kita mokslininkų komanda – iš Suomijos, – rado ryšį tarp kraujo grupių ir specifinių žarnyno bakterijų štamų.

Nors tokie atradimai skamba nuobodžiai, jų reikšmė didžiulė. Juk jeigu gydytojas pagal jūsų kraujo grupę nuspėtų, kokios bakterijos tarpsta jūsų virškinimo trakte, galėtų daug tiksliau skirti dietą arba gydymo kursą.

Deja, tokios šviesios ateities medicinai dar teks palaukti – suomiai specialistai sako, jog tam būtina atlikti daug papildomų tyrimų.

Bėda, paveldima su krauju

Praeityje – 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiuose – kelios mokslininkų grupės buvo atradusios silpną ryšį tarp II kraujo grupės ir dažniau pasitaikančio alkoholizmo tarp jo turėtojų. Vėliau buvo atlikta dar daugiau tyrimų, susiejusių kraujyje esančius antigenus su minėta liga. Anot jų rezultatų, II kraujo grupės antigenai gali pakeisti imuninės sistemos reakciją į alkoholį.

Žinant, kad genetiniai veiksniai lemia apie 50 procentų mūsų rizikos tapti alkoholikais (tą nustatė JAV nacionaliniai sveikatos institutai), galima daryti išvadą, jog alkoholizmas smarkiai susijęs su prigimtimi. Kaip tiksliai? Tą dar reikia išsiaiškinti.

Stresas negaili visų, bet kai kurių ypač

Padidėjusį streso hormono kortizolio lygį organizme mokslininkai jau yra susieję su viskuo, kuo tik įmanoma, pradedant greitesniu senėjimu ir baigiant potraukiu prie nesveiko maisto. Tyrimai taip pat rodo, kad ilgalaikis aukštas kortizolio lygis, kurį palaiko nuolatinis stresas, gali būti ypač kenksmingas sveikatai. Ir ypač I kraujo grupės žmonėms.

Amerikiečiai specialistai, dirbantys su karo veteranais, teigia nustatę, jog šios kraujo grupės atstovų organizme aukštas kortizolio lygis po stresą sukėlusio įvykio išsilaiko ilgiau nei pas kitus.

Obsesinės asmenybės

Vėl apie II kraujo grupės savininkus. Jie, anot specialistų, paskelbusių apie tai specializuotame leidinyje „Neuropsychobiology“, gali būti labiau linkę į obsesinį elgesį ir obsesinius kompulsinius sutrikimus. Po amerikiečių mokslininkų dar daug kas bandė įrodyti ryšį tarp manijų ir vienos ar kitos kraujo grupės, bet nesėkmingai. Kol visai neseniai japonai tyrėjai tokią sąsają atrado tarp II kraujo grupės ir „atkaklumo“. Būdo savybės, kurią mokslininkai apibūdino kaip „stropumą, darbštumą ir stabilumą nepaisant nevilties ir nuovargio“.

O kaipgi charakterio bruožai?

Ryšys tarp žmogaus kraujo grupės ir jo būdo – jau ne iš mokslo srities. Kol kas. Nes daugybė specialistų tokio saito vis dar ieško, o dar daugiau juo tiki ir be įrodymų.

I grupė. Labiausiai paplitusi. Jos atstovai trokšta galios. Šie žmonės grėsmingi konkurentai ir kilti gyvenime jiems svarbiau nei susirasti draugų. Dėl tokių būdo savybių I kraujo grupės savininkai būna įgudę vadovai. Taip pat jiems labai sekasi daryti karjerą apskaitoje, politikoje, versle, jie tampa gerais psichologais.

II grupė. Pirmiau savęs jūs iškeliate kitus žmones. Esate geri klausytojai ir puikūs draugai. Bet išreikšti savo jausmus sekasi ne per geriausiai – mieliau užgniaužiate juos ir galvojate apie aplinkinių poreikius. Deja, ilgą laiką kauptos emocijos gali prasiveržti depresija ir nerimu. II kraujo grupės atstovai būna tobuli buhalteriai, bibliotekininkai, advokatai, ekonomistai ir rašytojai. Meilės srityje jie labiausiai suderinami su kitais „antrokais“ ir IV kraujo grupės turėtojais.

III grupė. Šie žmonės geriausiai atitinka ekstraverto apibūdinimą. Kaip ir II kraujo grupės atstovai, jie moka išklausyti ir būna geri draugai, bet dėl to savęs neaukoja. Priešingai – jiems visai nesunku išsakyti, ką jaučia, o kai reikia, teikti pirmenybę savo interesams. Šios kraujo grupės turėtojai itin gerai supranta kūno kalbą ir intuityviai „nuskaito“ kitus žmones. Dėl to tampa puikiais psichiatrais, detektyvais, žurnalistais. Meilės srityje jiems antrosios pusės derėtų ieškoti tarp II arba IV kraujo grupės individų.

IV grupė. Tai rečiausia kraujo grupė ir vadinama dvasingiausia. Šio kraujo žmonės, be kita ko, yra labai racionalūs ir šaltakraujai. Jie nepakeičiami planuotojai, organizatoriai. Bet jų organizmas dažnai gamina per daug hormonų – tokių, kaip adrenalinas, dėl to jiems pasitaiko labai intensyvių nuotaikų, jie gali įsiplieksti kaip degtukai. Užtat šie žmonės padaro pavydėtinas karjeras kaip viešųjų ryšių specialistai, vadybininkai, pedagogai. O asmeniniuose santykiuose sutaria su visų kraujo grupių atstovais.

Rh –. Neigiamo rezus faktoriaus kraujo turėtojai tarp keturių kraujo grupių atstovų sudaro nedidelį pogrupį. Jeigu jam priklausote ir jūs, veikiausiai jau pastebėjote turį ne tik daugumą būdingų jūsų kraujo grupės bruožų, bet ir dar kelis papildomus. Pavyzdžiui, rezus neigiamo kraujo žmonės turi aukštesnį nei vidutinį intelekto koeficientą ir yra ypatingai empatiški. Dažnai kenčia nuo daugybės nepaaiškinamų fobijų, bet gali gerai sutarti su bet kurio kraujo žmonėmis.

Įdomūs faktai

Japonai tiki, kad žmogaus kraujo grupė daro tiesioginę įtaką jo asmenybei ir sugebėjimams daugelyje gyvenimo sričių. Per Antrąjį pasaulinį karą Japonijos armijoje koviniai būriai buvo formuojami pagal kraujo grupę. 1990-aisiais Japonijos elektronikos milžinė „Mitsubishi“ subūrė atskirą IV kraujo grupės darbuotojų komandą. Šiandien japonų vaikai darželiuose į grupes taip pat skirstomi pagal kraują, ir kiekvienai jų taikomi specializuoti lavinimo planai.

Daugiau miesto naujienų naujienos.lt