„Rūkai tu – rūkys ir tavo vaikai“, „Rūkymas sukelia burnos ir gerklės vėžį“, „Rūkančiųjų oda sensta greičiau“ – tokius užrašus ir atgrasias iliustracijas gali pamatyti kiekvienas stovintis eilėje prie prekystalio.

Tad net užkietėję rūkoriai vis dažniau ieško „sveikesnių“ alternatyvų arba lengvesnių būtų mesti žalingą įprotį. Vienas iš jų – elektroninės cigaretės. Tačiau ar tikrai jos tokios nekaltos, kaip teigia gamintojai?

Praėjo kosulys, galvos svaigimas

Šiuo metu Airijoje gyvenanti lietuvė Laura prieš kurį laiką dar pati rūkė įprastas cigaretes, tačiau jau trečius metus ji traukia elektroninės cigaretės dūmą.

„Nuolat kosėdavau, parūkiusi sukdavosi galva, kartais net supykindavo. Nusprendžiau mesti rūkyti. Pasikonsultavau su gydytoja, ji patarė išmėginti elektronines cigaretes ir vėliau mesti jas. Pradėjus rūkyti naująsias cigaretes visi nemalonūs pojūčiai dingo“, – teigia pašnekovė.

Mergina sako, jog įžvelgia ir kitų pliusų – rūbai ir burna neprisigeria nemalonaus kvapo, nesikeičia odos ir dantų spalva: „O, be to, nėra ir jokių duomenų dėl sukeliamo vėžio. Tačiau visgi galiu pasakyti, jog jos tikrai nepadeda mesti rūkyti – tiesiog alternatyva.“

Tyrimai su pelėmis

Visai neseniai Vakarų Virdžinijos universiteto profesorius Markas Olfertas kartu su savo komanda mokslinėje konferencijoje pristatė tyrimą, kurio metu buvo ištirtas elektroninių cigarečių poveikis širdies ir kraujagyslių ligoms.

Tyrimo metu jie pasitelkė į pagalbą peles. Mokslininkai ištyrė keturias peles, kurios „nerūkė“ elektroninių cigarečių, ir šešias, kurios „rūkė“ kasdien po 4 valandas, 5 dienas per savaitę, 8 ištisus mėnesius, rašoma medicalnewstoday.com.

Prof. M. Olfertas kartu su komanda išsiaiškino, jog elektroninių cigarečių paveiktai pelei per valandą arterijos susiaurėjo 31 procentu. Taip pat elektroninė cigaretė turėjo įtakos aortos sustingimui, kuris dažniausiai prasideda senesniame amžiuje ir signalizuoja kraujagyslių senėjimo procesus.

Tyrimą atlikę mokslininkai priėjo išvados, kad elektroninių cigarečių rūkymas turi rimtų neigiamų padarinių širdies ir kraujagyslių sveikatai ir sukelia ankstyvą kraujagyslių senėjimą.

Reikia laiko įvertinti

Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojas dr. Evaldas Padervinskis teigia, jog pagrindinė rūkorių rizika – onkologinės ligos: „Nikotinas bei kiti dervos priedai yra kancerogeninės medžiagos, kurios gali sąlygoti tiek viršutinių, tiek apatinių kvėpavimo takų vėžį. Tai yra lūpų, burnos, gerklų ar plaučių.“

Tačiau ar nuo šios baisiausios grėsmės apsisaugo rūkantys elektronines cigaretes?

Pašnekovo teigimu, jei pažvelgtumėm į istoriją, tai labai seniai, kuomet atsirado įprastos cigaretės, gamintojai naudojo tuos pačius rinkodaros triukus – sakė, jog tai yra sveikiau nei pypkės. Visgi per daugelį metų cigarečių žala išaiškėjo.

„Ar taip yra ir dabar? Negaliu nei teigti, nei neigti. Kadangi elektroninės cigaretės yra gan naujas produktas, nėra jokių mokslinių tyrimų, kurie įrodytų, ar jos sveikesnės, ar ne. Reikia dar dvidešimt ar trisdešimt metų palaukti, tada galėsime atsakyti“, – sako Kauno klinikų medikas.

Anot specialisto, kalbėti apie individualius žmonių atsiliepimus, jog jaučia pagerėjimą – nebedūsta, nekosėja ar kad neskauda galvos – neverta, kadangi tai gali suveikti ir kaip placebas: „Žmogus vien įsigijęs brangesnę ar geresnę, ar tariamai sveikesnę, prekę gali pasijusti geriau. Čia jau psichologiniai dalykai.“

Kelias į dar didesnę priklausomybę?

Taip pat gydytojas teigia, jog elektroninė cigaretė ne visada tinkamiausias būdas mesti rūkyti, kadangi pradėjus rūkyti jas mums gali pristigti motyvacijos.

„Žmogus pakeičia įprastą cigaretę elektronine ir pasijunta lyg vieną blogį pakeičia į mažesnį blogį, dėl to jis pasijunta geriau ir vėliau jam gali pritrūkti motyvacijos mesti rūkyti išvis“, – svarsto dr. E. Padervinskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)