Kartu su gydytoju, LSMU profesoriumi Alvydu Unikausku ji kalbėjo apie vaikų antsvorį.

Gydytojo teigimu, antsvorio turintiems vaikams padidėja tokių ligų, kurios atsiranda suaugusiems, rizika.

„Kai buvau studentas, labai gerai prisimenu, dėstytojas, kai mes kalbėjome apie cukrinį diabetą, sakė: „Paaugliai II tipo cukriniu diabetu neserga“, nes iš tikrųjų tuo metu mityba dar nebuvo tokia kaip dabar, dar nebuvo taip viskas įsibėgėję. O šiais laikais II tipo cukrinis diabetas diagnozuojamas ne tik paaugliams, bet ir vaikams“, – sako gydytojas A. Unikauskas.

Gydytojas paruošė patarimų, skirtų padėti vaikams išvengti antsvorio.

Pirmas. Pasirinkite tinkamą mitybą.

„Maistas yra nauda organizmui, o ne priemonė trumpalaikiams malonumams. Tai kuras organizmui, kurio reikia atlikti tam tikroms funkcijoms“, – sako A. Unikauskas.

Gydytojo patarimu, siekiant nepriaugti svorio, pasitarnaus mityba, kurią sudaro vaisiai. Jis atkreipė dėmesį, kad vaisiai su niekuo nederinami. Jų netinka valgyti su mėsa, daržovėmis ar pieno produktais.

„Vaisiai derinami tik su vaisiais ir tai – rūgštus vaisius nederinamas su saldžiu.

Kokie sveikieji riebalai tinkami mitybai? Tai – žuvis, riešutai, avokadai, alyvuogių aliejus. Sveikieji riebalai padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų“, – sako gyd. A. Unikauskas.

Antra. Atsisakykite perdirbtų maisto produktų ir pridėtinio cukraus.

A. Unikausko teigimu, tokie maisto produktai yra tuščios kalorijos, turinčios nulinę maistinę vertę.

Trečia. Gaminkite namuose.

Tai užtikrins, kad vaikas gaus tinkamą maistą, o jūs galėsite kontroliuoti porcijų dydį. Savaitgalį galite pasigaminti keletą patiekalų, kuriuos galėsite patiekti per savaitę.

„Aš naudoju štai tokį dalyką – planuoju savaitės meniu. Sekmadienį viską susirašau ir keliauju į parduotuvę, žinoma, tam reikia paskirti laiko. Tačiau, grįžtant iš darbų, nebereikia nervintis dėl to, ką dėsiu ant stalo, nebereikia patiekti tiesiog keptų bulvyčių“, – sako R. Kulvinskytė.

Ketvirta. Judėkite ir skatinkite fizinį aktyvumą.

Svarbu, kad vaikams veikla būtų įdomi. Taip jie matys, kad judėjimas reiškia ne tik sportą, bet ir įdomiai praleistą laiką.

Penkta. Leiskite vaikams nustoti valgyti, kai jie sako, kad nebenori.

Kūdikiai nuo pat gimimo jaučia, kada jiems užtenka maisto. Jeigu vaikas sako, kad nebenori, nereikia jo versti suvalgyti viską, kas yra lėkštėje.

Daugiau gydytojo patarimų, skirtų apsaugoti vaikus nuo antsvorio, – vaizdo įraše.