Tam, kad gautumėte didžiausią galimą naudą iš brokolių, juos paruošti reikia lengvai garinant.

„Pervirkite daržoves ir nauda sveikatai bus gerokai mažesnė“, – sako mokslininkai iš Ilinojaus universiteto.

Mokslininkai jau seniai rašo apie brokolių teikiamą naudą sveikatai, ypač apie vieną iš jo sudedamųjų dalių – sulforafaną, kuris, kaip manoma, turi priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių. Kuo ilgiau jūs virsite brokolius, tuo daugiau sunaikinsite pagrindinio fermento mirosinazės, kuris formuoja sulforafaną.

Mokslininkai įsitikinę, kad sulforafanas apsaugo mus nuo bakterijų sukeliamos žalos virškinimo traktui, dėl kurios ilgainiui gali išsivystyti skrandžio opa ir vėžys. Sakoma, kad brokoliuose esantys ingredientai sumažina riziką susirgti krūties ir plaučių vėžiu, taip pat gerina širdies darbą, apsaugo nuo širdies ligų, infarkto.

Mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu bandyta nustatyti, kokį poveikį rūkalių sveikatai turi brokoliai. Paaiškėjo, kad tiems rūkaliams, kurie reguliariai valgė brokolių ir kitų kopūstinių daržovių, rizika susirgti vėžiu 20–55 proc. mažesnė nei tiems, kurie retai arba visai nevalgo šių daržovių. Didžiausią efektyvumą brokoliai turi tiems rūkaliams, kurie surūko daugiau nei pakelį per dieną.

Daugiau miesto naujienų naujienos.lt