Be to, socialiniuose tinkluose jis netgi turi savo grotažymę, skelbia „The Daily Mail“.

Šio gėrimo populiarumas toks didelis, jog jo nekęsti taip pat savotiškas socialinis judėjimas.

Kaip ten bebūtų, mokslininkai bando atsakyti į klausimą, kodėl ši kava sukelia tokią rimtą priklausomybę.

„The Daily Mail“ nusprendė nuodugniai pasidomėti, kokia yra tikroji moliūgų skonio prieskoninės latė paslaptis, ir kurios sudėtinės šio gėrimo dalys smegenyse aktyvuoja priklausomybę.

Moliūgų skonio kavos pagrindą sudarantys prieskoniai – kokie jie?

Moliūgų skonio prieskoniai – prieskonių mišinys, kuris iš tikrųjų gali neturėti absoliučiai nieko bendro su moliūgu. Dažniausiai šį mišinį sudaro cinamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai ir imbieras.
Kartais naudojami ir kvapieji pipirai. Ekspertai išsiaiškino, kad priklausomybę šiai konkrečiai kavai sukelia tikrai ne moliūgų skonį suteikiančios medžiagos.

Cinamono, muskato, gvazdikėlių ir imbiero mišinys sukuria kvapą, kuris asocijuojasi su šiluma, šventine nuotaika ir saldainiais. Šie kvapai siunčia signalą smegenims, kurios atgamina su šiais aromatais susijusius prisiminimus.

„Reakcijos į konkrečius kvapus nėra įgimtos. Kvapus pažįstame per asociacijas, o asociacijos, kurias mums sukelia šios kavos prieskonių mišinys, labai teigiamos“, – sako JAV Virdžinijos valstijos Longvudo universiteto psichologijos profesorė Catherine Franssen.

Būtent nostalgijos jausmas gali paskatinti trokšti maisto, kuriam ruošti panaudotas minėtasis prieskonių mišinys.

Skonių deriniai ir priklausomybė

Cukraus ir prieskonių derinys gali turėti įtakos smegenims ir tam, ko jos nori.

Kai organizmas vartoja cukrų, jis neabejotinai jo norės ir vėliau, prisimins, koks maistas ar gėrimas gali tai suteikti.

Saldumo, gaunamo iš cukraus, ir prieskonių mišinys gali sukelti priklausomybę, sako ekspertai.

„Iš pradžių niekas net neįtarė, kuo visa tai baigsis. Dabar ta kava gyvena savo gyvenimą“, – teigia „Starbucks“ produktų vadybininkas Peteris Dukesas, prisidėjęs prie moliūgų skonio prieskoninės latė atsiradimo.

Tokie prieskoniai kaip muskatas, gvazdikėliai ir cinamonas kavoje atlieka skonio stipriklių vaidmenį. Kartu su cukrumi jų poveikis dar stipresnis.

Be to, neskaitant cukraus ir prieskonių, į šią kavą dedam ir šiek tiek druskos. Nustatyta, kad šioje kavoje esantis druskos kiekis sudaro vieną dešimtadalį rekomenduojamos paros normos. Druska – vienas iš stipriausių natūralių skonio stipriklių.

„Taigi galima teigti, kad moliūgo skonio prieskoninė latė sukelia priklausomybę“, – sako C. Franssen.

„Aišku, tai nėra tokie patys neurologiniai mechanizmai, apie kokius kalbėtume priklausomybės nuo narkotikų atveju, tačiau principas panašus: kuo daugiau suvartojame, tuo labiau įtvirtiname savo elgesio modelį ir norą vartoti kuo daugiau.

Tiesa ta, kad prieskonių, druskos ir cukraus derinys toks galingas, jog atsispirti praktiškai neįmanoma.

Kofeinas ir cukrus

Kavoje esantis kofeinas trumpam suaktyvina smegenų veiklą, o tai reiškia, kad jose procesai vyksta greičiau, paprasčiau, padidėja budrumas.

Be to, kuriam laikui sumažėjo nuovargis, dingsta mieguistumas. Tai bene pagrindinė priežastis, kodėl žmonėms norisi kavos, arbatos ar kitų energiją suteikiančių gėrimų, kuriuose yra kofeino. Kaip ir daugelio priklausomybių atveju, kuo daugiau kofeino gauna organizmas, tuo daugiau jo nori.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)