Viena iš jų – egzema, arba atopinis dermatitas – pakankamai dažnai pasitaikanti odos liga, kuri iš pradžių gali pasireikšti niežuliu ar uždegimais, o laikui bėgant išsivystyti ir į neurodermitą. Ką reikėtų žinoti apie šią lėtinę ligą?

Pirminiai egzemos simptomai – atsiradusios pūslelės, odos pleiskanojimas, ar nestiprus niežėjimas. Vėliau odoje (ypač ant veido ir rankų) ima atsirasti raudoni ar pilko atspalvio turintys plotai ar odos nelygumai, dėl kurių pastovaus kasymo atsiranda ir žaizdelės, rašoma pranešime spaudai.

Būtent kasymasis dar labiau išryškina atopinio dermatito simptomus, kadangi tuomet oda yra dirginama ir padidėja įvairių infekcijų rizika, tad šiuo atveju bus reikalingas ir atitinkamas gydymas.

Teigiama, kad liga dažniausiai išryškėja ankstyvame amžiuje, tačiau pasitaiko atvejų, kuomet panašiomis odos problemomis ima skųstis ir suaugusieji, tad jeigu įtariate, kad kamuoja egzema, vertėtų kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje dirbantis dermatovenerologas galės tiksliai nustatyti Jūsų diagnozę ir paskirti reikalingą gydymą.

Aiškios priežasties, kodėl atsiranda atopinis dermatitas, nėra – ši liga gali būti paveldėta, o taip pat ją gali sukelti įvairūs dirgikliai ar netinkama organizmo reakcija į baltymus. Tuomet, kai imuninė sistema neatskiria svetimų baltymų (jie dažniausiai būna įvairūs virusai ir bakterijos), atsiranda didesnė uždegimo rizika.

Egzemos atsiradimui įtakos turi ir aplinkybės, lemiančios odos išsausėjimą – įvairios nuodingos medžiagos, dažni išorės temperatūros pokyčiai ar netinkama patalpų ventiliacija.

Vis dėlto, šiuo atveju kur kas svarbiau yra išsiaiškinti teisingą ligos diagnozę ir tuomet pasirūpinti atitinkamu gydymu. Kuo anksčiau pradėjus gydymą, galima sumažinti atopinio dermatito simptomus ir keliamą niežulį.

Gydymo metodas priklausys nuo to, kaip stipriai egzema yra paveikusi odą, tad jeigu norite išvengti rimtesnių padarinių, vos tik pastebėję nerimą keliančius simptomus, verčiau kreipkitės į odos specialistą ir neužsiimkite savigyda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)