Abu šiuos miestus skiria mažiau nei 60 kilometrų. Iki rugsėjo 13 d. Romoje patvirtinti 6 šios ligos atvejai, Ancijuje – 10, praneša užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, remdamasis Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro informacija.

Tai yra antrasis registruojamas vietinės kilmės Čikungunijos protrūkis šalyje po 2007 m. įvykusio protrūkio Emilijos-Romanijos regione.

Reaguojant į protrūkį, Ancijuje ir Romoje vykdomos sustiprintos epidemiologinės ir entomologinės profilaktikos priemonės, vykdoma uodų kontrolė, taikomi kraujo donorystės apribojimai ir kita.

Čikungunija yra virusinė liga, plintanti per Aedes uodų, ypač Aedes aegypti ir Aedes albopictus, įgėlimus. Liga yra plačiai paplitusi tropinėse šalyse Afrikoje, Azijoje, Amerikoje.

Vietinio ligos plitimo atvejai 2010 m., 2014 m. ir 2017 m. buvo registruoti ir Prancūzijoje. Neatmetama tikimybė, kad čikungunijos virusas gali plisti transfuzijų ir transplantacijų metu.

Inkubacinis ligos periodas – 1-12 d. (vidutiniškai 3-7 d.). Čikungunija dažniausiai pasireiškia aukšta temperatūra, odos bėrimu, raumenų ir sąnarių skausmais, kurie gali tapti lėtiniais ir tęstis savaitėmis, mėnesiais.

Nors komplikacijos yra retos, gali išsivystyti miokarditas, hepatitas, neurologiniai sutrikimai ir kt. Nei specifinio gydymo, nei vakcinos nuo čikungunijos nėra.

Asmenims, keliaujantiems į endemines šios ligos šalis ar teritorijas, patariama naudoti uodus atbaidančias medžiagas (repelentus), dėvėti ilgas kelnes ir vilkėti marškinius ilgomis rankovėmis, ilsėtis kambariuose su kondicionieriais ar apsauginiais tinkleliais ant langų ir kt.

Keliautojai, grįžę iš teritorijų, kuriose paplitusi čikungunija, ir pasijutę blogai per dvi savaites turėtų kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus, ypač jei jie grįžta į vietoves, kuriose paplitę Aedes albopictus uodai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)