Pasak LSMU mokslininko, tapusi PSO Nuolatinio komiteto nare, Lietuva gali aktyviau prisidėti formuojant Europos regiono sveikatos politiką, rašoma pranešime spaudai.

„Lietuvai tenka globalesnės sveikatos diplomatijos misija: aktyviai veikti atsižvelgiant jau nebe vien į šalies, bet ir į viso regiono interesus. Valstybės į PSO komitetus renkamos ir tam tikro geografinio reprezentavimo principu, tad atstovaudami Baltijos šalims, Rytų Europos regionui, turime galimybę į PSO dienotvarkę kelti svarbius šiam regionui klausimus, inicijuoti programas.

Tikimės aktyviai prisidėti sprendžiant tokias aktualias problemas, kaip lėtinės neinfekcinės ligos, alkoholio vartojimo pasekmės, psichikos sveikata, PSO organizacijų efektyvesnio valdymo klausimai“, – sakė LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas dr. M. Štelemėkas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai su PSO sėkmingai bendradarbiauja jau ne vienerius metus.

Anksčiau įvairiuose PSO komitetuose ilgai dirbo PSO ekspertas, buvęs LSMU rektorius, profesorius Vilius Grabauskas. 2015 m. LSMU Slaugos fakultetas tapo su PSO bendradarbiaujančiu centru Slaugos srityje.

Dr. M. Štelemėkas 2013 – 2015 m. buvo prof. V.Grabausko pavaduotojas PSO Programų, biudžeto ir administravimo komitete, yra ne kartą lankęsis PSO Europos regiono biure Kopenhagoje ir Ženevoje, kurioje yra visos Pasaulio sveikatos organizacijos būstinė.

Europos regionui priklauso 53 šalys – PSO narės. PSO Europos regiono Nuolatinį komitetą sudaro 12 narių. Kartu su Lietuva į PSO Europos regiono komiteto Nuolatinio komiteto nares trejų metų kadencijai buvo išrinktos Danija, Vengrija ir Uzbekistanas. Darbas PSO komitetuose nėra nuolatinė pozicija, tad M.Štelemėkas neapleis savo veiklos LSMU, tačiau Lietuvos atstovui PSO nuo šiol gerokai padaugės komandiruočių ir organizacinės veiklos.

Nuolatinio komiteto nariai bendriems posėdžiams Kopenhagoje renkasi 5 kartus per metus, o tarp posėdžių dr. M.Štelemėkui teks rengti dokumentus, tarpininkauti diskutuojant dėl klausimų, traukiamų į Europos regiono metinio susitikimo darbotvarkę, atstovauti ir derinti įvairių šalių pozicijas sveikatos politikos klausimais.

Narystė šiame PSO komitete – galimybė svariai prisidėti prie PSO veiklos, jos politikos formavimo bei sveikatos problemų sprendimo. Tai ir puiki galimybė garsinti ne tik šalį, bet ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetą. Bendradarbiavimas su PSO universiteto mokslininkams jau anksčiau yra atvėręs kelius plačios apimties mokymų projektams, bendradarbiavimui su Kazachstanu, Azerbaidžanu, Tadžikistanu ir kitomis šalimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)