Bet ar aktyvintoji anglis yra toks jau stebuklingas produktas? Ar tikrai verta ją gerti ir tepti ant veido kiekviena pasitaikiusia proga bei naudoti kaip detoksikacijos priemonę? Prieš ištardami entuziastingą „Taip!“, pirmiausia pasidomėkite, iš ko gaminama tokia anglis ir kuo rizikuojate ją vartodami, nes nėra šis „stebuklas“ toks jau nekaltas, kaip manote.

Kas tai yra?

Lėtai degusios medienos, durpių, bambukų ar kokoso lukštų šalutinis produktas gaunamas stipriai kaitinant anglį vandens garų srovėje, dujomis ar specialiu aktyvuojančiu agentu. Proceso metu jos paviršius smarkiai išsiplečia, tarp anglies atomų atsiveria milijonai porų ir ji tampa galingu adsorbentu (adsorbcijos metu molekulės susikaupia medžiagos paviršiuje, absorbcijos – priešingai, prasiskverbia į jos vidų). O kadangi aktyvintosios anglies paviršiaus plotas didžiulis, ji turi nesuskaičiuojamą – nors visgi ribotą – kiekį taškų „įkalinti“ tam tikrus chemikalus. Tam tikrus, bet ne visus.

Yra cheminių medžiagų, nesąveikaujančių su aktyvintąja anglimi: tai natris, fluoras, amonis, nitratai. Vadinasi, aktyvintosios anglies filtrai sulaiko tik tam tikrus taršalus, bet toli gražu ne viską.

Tūkstantmetė reputacija

Aktyvintąją anglį mes pirmiausia žinome kaip vaistą – ji medicinoje tikrai ne naujokė. Skubios pagalbos skyriuose ši priemonė lig šiol naudojama visame pasaulyje tam tikrų narkotinių medžiagų perdozavusiems pacientams ir apsinuodijimams gydyti. Tiesa, tik per pirmąją valandą po įvykio. Vėliau aktyvintoji anglis jau nebepadeda. Nėra ji veiksminga ir gydant apsinuodijimus alkoholiu, cianidu, ličiu ar geležimi, kitus panašius negalavimus.

Bet kadangi aktyvintoji anglis ir prieš tūkstančius metų buvo naudojama ajurvedinėje bei Rytų medicinoje – organizmui valyti (gerai žinoma, kad 1500 metais prieš Kristų Senovės Egipte tokia anglis naudota „nemaloniems kvapams“ iš užkrėstų žaizdų šalinti), iš visų šių faktų kratinio ilgainiui gimė didis aktyvintosios anglies mitas. Juk jeigu gydytojai duoda jos apsinuodijusiems ir perdozavusiems pacientams, vadinasi, tos juodos tabletės gali sugerti visus į organizmą patenkančius toksinus ir sveikus žmones padaryti dar sveikesnius. Tokie pasvarstymai skamba logiškai, tiesa, tačiau jie nėra niekaip moksliškai pagrįsti. Štai ką apie aktyvintąją anglį sako tikras mokslas.

Mitas: ji palengvina virškinimo sutrikimus

Tiesa: gali būti

Yra šiokių tokių mokslinių įrodymų, patvirtinančių, kad aktyvintoji anglis – veiksminga pagalba sutrikus skrandžio veiklai. JAV sykį buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 276 pacientai, turintys virškinimo sutrikimų. Jo rezultatai parodė, jog aktyvintoji anglis, vartojama kartu su magnezija, palengvindavo negaluojančiųjų būklę. Daugiau panašių tyrimų su didesnėmis tiriamųjų grupėmis atlikta nebuvo, taigi ir šių išvadų patvirtinimo nėra.

Užtat yra garsiųjų JAV Majo klinikų specialistų tvirtinimas, kad, jų patirtimi, aktyvintoji anglis „nepasirodė esanti veiksminga gydant diarėją ir vidurių pūtimą“. Netgi priešingai – pastebėta, jog ji kartais net sukelia šalutinį poveikį, tokį kaip vėmimas, viduriavimas ir vidurių užkietėjimas. Žodžiu, apdovanoja ligonį kaip tik tais negalavimais, kuriuos jis šiuo preparatu bando gydyti.

Mitas: ji apsaugo ir net gydo nuo pagirių

Tiesa: nieko panašaus

Amerikiečių toksikologų aiškinimu, aktyvintoji anglis nesuriša etanolio molekulių – tam trukdo netinkama alkoholio sandara. Taigi nors daugybė žmonių visame pasaulyje negaili pagyrimų aktyvintajai angliai kaip gelbėtojai nuo baisiausių pagirių simptomų, mokslininkai sako negalintys paaiškinti, kodėl tuos asmenis vadinamieji angliukai taip stebuklingai veikia.

Specialistai pataria vietoj jų verčiau gerti daug gryno vandens – bus pigiau, o rezultatas toks pat.

Mitas: ji gydo cholestazę, balina dantis, valo odą, sugeria kvapus, padeda numesti svorio, mažina cholesterolio lygį kraujyje ir taip toliau

Tiesa: neaišku ir moksliškai neįrodyta

Kiek žinoma, nėra mokslinių įrodymų, kad aktyvintoji anglis gali išgydyti nėščiųjų cholestazę (kai tulžies nutekėjimas organizme sulėtėja arba išvis sustoja) arba sugrąžinti normalų cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat nėra jokių tyrimų rezultatų, patvirtinančių šio preparato efektyvumą mažinant, pavyzdžiui, blogą burnos kvapą, taip pat jos, kaip dezodoranto ar dantų balinimo priemonės, veiksmingumą bei gebėjimus stebuklingai išvalyti spuoguotą odą. Bet yra amerikiečių odontologų tyrimų, patvirtinančių kaip tik priešingą: kad aktyvintosios anglies milteliai patamsina dantis, nes nudažo smulkiausius įtrūkimus ir skylutes. Taigi jei išgėrę aktyvintosios anglies jaučiatės lengvesni ir lieknesni, tai, tikėtina, dėl to, jog anglis pravalo žarnyną ir sumažina jo išsipūtimą, bet tikrai ne dėl to, kad padeda jums numesti kelis kilogramus.

Mitas: ji yra universali viso organizmo detoksikacijos priemonė, natūraliai pašalinanti visus toksinus

Tiesa: aktyvintoji anglis tikrai sugeria toksinus skrandyje, bet…

…ne kraujyje. Be to, mūsų kūnas pats turi organus – tokius kaip inkstai ir kepenys, – skirtus specifiškai kovoti su taršalais. Nesurenka aktyvintoji anglis ir sunkiųjų metalų, nors viešojoje erdvėje pasigirsta tokių tikinimų. Vis daugiau gydytojų užsienyje teigia nematantys jokios realios aktyvintosios anglies tablečių vartojimo naudos – ypač kai jos ryjamos nuolat, kaip maisto papildas.

Nors daugybė žmonių ir toliau tvirtina, jog nuo „angliukų“ jaučiasi geriau. Bet kol farmacijos pramonė nesiveržia atlikti tyrimų, kad tą paneigtų ar patvirtintų, vis dėlto būtų protinga į aktyvintąją anglį žvelgti atsargiau. Aišku, viena ar dvi tabletės pakenkti negali. Tačiau netaisyklingai vartojamas preparatas gali pridaryti nemalonumų.

Vaistų priešė

Pirmoji grėsmė, į kurią būtina atsižvelgti, – aktyvintoji anglis gali sąveikauti su kai kuriais medikamentais ir absorbuoti jų molekules. Tokiais atvejais vaistai tampa neveiksmingi.

Dauguma aktyvintosios anglies gamintojų patys pataria palaukti mažiausiai 2 valandas prieš geriant kokius nors receptinius vaistus ar, pavyzdžiui, kontraceptikus. Iš viso tokių vaistų, „nedraugaujančių“ su anglimi, yra daugiau nei 200.

Daug kas išvis rekomenduoja aktyvintąją anglį gerti tuščiu skrandžiu, kad ji netrukdytų skrandžio gleivinei pasisavinti dar ir vitaminų bei mineralų. Antraip jie iškeliauja iš mūsų organizmo kartu su anglies surinktais taršalais.

Daugiau miesto naujienų naujienos.lt