Pasveiksta 7-8 vyrai iš dešimties, tačiau gydymas jiems gali sukelti komplikacijų, lydinčių juos visą likusį gyvenimą. Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Saulius Gečys sako, kad daugiau vyrų galėtų grįžti į pilnavertį gyvenimą, jeigu atsikratytų gėdos apie pirmuosius sunkumus pasikalbėti su vaistininku ar gydytoju, rašoma pranešime spaudai.

Gėdijasi kalbėti

„Retai pasitaiko, kad vyrai, atėję į vaistinę, atvirai klaustų apie juos neraminančias problemas. Dažnai jiems gėda, nedrąsu. Tai ypač pastebima tarp vyresnės kartos žmonių. Matyt, nuo senų laikų likęs suvokimas, kad vyras – šeimos galva ir neturi teisės palūžti, skųstis, verkšlenti“, – sako beveik 30 metų vaistininku dirbantis S. Gečys.

Vaistininko teigimu, atidus rūpinimasis sveikata yra svarbiau nei noras pasirodyti stipriam, tad baimę kalbėti apie savo problemas reikėtų palikti nuošalyje: „Kuo anksčiau vyrai, pajutę įtartinus simptomus, kreiptųsi, tuo daugiau šansų jiems išvengti komplikacijų ateityje.“

Vaistininkas priduria, kad pasitaiko atvejų, kai nupirkti vaistus ar paklausti vaistininko rekomendacijos vyras prašo savo žmonos. Nors tai nėra blogai, vis dėlto patys pacientai gali geriausiai paaiškinti, kokie simptomai juos kamuoja, ir gauti tinkamiausią patarimą.

Ne visada laukia blogiausia

Pirmieji ligos simptomai gali būti šlapinimosi sutrikimai, vyriškumo problemos, skausmas. Tačiau, pasak S. Gečio, ne visada tai iškart reiškia prostatos vėžio diagnozę. Be to, kartais žmonės yra linkę simptomus supainioti.

„Kai ateina pacientas, pirmiausia stengiamės gerai išsiaiškinti situaciją, sužinoti visas aplinkybes. Kartais žmogus, pajutęs pirmuosius simptomus, skuba sau diagnozuoti vėžį, o pakalbėjus paaiškėja, kad prieš kurį laiką jis stipriai sušalo kojas, sėdėjo ant akmens. Tokiais atvejais simptomai gali reikšti ne prostatos sutrikimus, o šlapimtakio uždegimą“, – pasakoja vaistininkas.

Specialisto teigimu, jeigu žmonės dažniau ateitų pasikalbėti su vaistininkais apie savo patirtis, jie galėtų greičiau sulaukti pagalbos: „Išgirdus situaciją, būtų galima patarti, ar būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, ar problemą galima išspręsti su vaistininko pagalba”.

Ligos gali pavykti išvengti

Nors visiškai apsisaugoti nuo susirgimo prostatos vėžiu nėra įmanoma, tačiau, „Camelia“ vaistininko S. Gečio teigimu, anksti diagnozuotą prostatos vėžį galima visiškai išgydyti.

Ligos tikimybę gali sumažinti rūpinimasis sveiku savo gyvenimo būdu: sportas, sveika mityba, žalingų įpročių vengimas. Pastebima, kad išsivystyti prostatos vėžiui įtakos turi vartojamas didelis gyvulinės kilmės riebalų kiekis, taip pat nepakankamas šviežių daržovių ir vaisių vartojimas.

Be to, labai svarbu vengti streso, dėl kurio silpnėja imuninė sistema ir atsiranda piktybinės ligos. Nustatyta, kad seleno turintys maisto papildai taip pat mažina prostatos vėžio riziką.

Taip pat svarbu profilaktiškai tirtis. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja profilaktiškai tirtis dėl prostatos vėžio bent kartą per metus kiekvienam vyrui, sulaukusiam 45 metų, o sulaukus 50 metų – porą kartų į metus. Vis dėlto pastebima, kad sergančiųjų amžius vis jaunėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją