„Su Rugile mes išmokome džiaugtis smulkmenomis ir džiaugtis kiekvienu pasiekimu, nes kiekvienas pasiekimas reikalauja daug darbo. Kai kitas vaikas tai daro, atrodo, nu gi čia normalu, o jei ji daro, tai tiesiog visas nušvinti“, – patirtimi dalijasi Rugilės mama Neringa Navikaitė.

Mama prisipažįsta – žinia apie pirmagimės ligą sukrėtė. Ji sako, kad palaikoma vyro tvirtai nusprendė susilaukti mergaitės.

„Po širdutės operacijos gydytoja vis ateidavo į palatą ir vis pasakodavo, kaip aš turiu ją [dukrą] atiduoti į vaikų namus, kaip gyvenimo mums nebus, kad ji turi pavyzdžių, kaip vyrai prasigeria ir palieka šeimas, ir kad mūsų laukia labai tamsus gyvenimas“, – atvirauja N. Navikaitė.

Moteris pastebėjo, kad šeimos, auginančius vaikus su Dauno sindromu, išgyvena panašius etapus. Pasak jos, labiausiai šeimai padeda susitelkimas ir susitaikymas, kad jų gyvenimas nepasikeis, tik reikės skirti daugiau laiko mylimam žmogui. Bendravimas yra svarbiausia auginant tokį vaiką, įsitikinęs ir gydytojas genetikas Algirdas Utkus.

Gydytojas pastebi, kad visuomenė tampa tolerantiškesnė šeimoms, auginančioms vaikus su Dauno sindromu, taip pat jį džiugina, kad moterys dažniau pasirenka tęsti nėštumą.