Pasak mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Jurgos Juknevičienės, svarbiausia jausti saiką ir neklausyti kasdien muzikos taip, tarsi būtumėte koncerte. Nuolatinis triukšmas ausis gali paveikti negrįžtamai, rašoma pranešime spaudai.

Skundžiasi vis jaunesni

Vaistininkės teigimu, dėl problemų su klausa žmonės kreipiasi dažnai – neprigirdi, jaučia skausmą ausyse.

„Neretai paaiškėja, kad jie netinkamai valo ausis ir taip pažeidžia ausies būgnelį, nuolat dalyvauja triukšminguose koncertuose ir lankosi baruose, klausosi muzikos visu garsu“, – priežastis vardija J. Juknevičienė.

Dauguma vaistinės klientų, kurie skundžiasi prasta klausa, būna vyresnio amžiaus žmonės. Vis dėlto tai, kad klausos problemos ištinka tik tam tikro amžiaus žmones, yra visiškas mitas, tad prižiūrėti savo klausą reikia visiems. Dėl klausos sutrikimų vis dažniau kreipiasi ir jauni žmonės.

„Kartais žmonės nė kiek nesirūpina, kaip vienas ar kitas elgesys gali lemti jų girdėjimą, mano, kad poveikio nėra. Tačiau klausos nervo pažeidimai kartais išryškėja tik po kelerių metų“, – dėmesį atkreipia vaistininkė.

Muzika gali neatstatomai pakenkti

Priežasčių, kodėl sutrinka klausa, būna įvairių, tačiau viena augančių problemų – nesaikingas muzikos visu garsu klausymasis.

„Jaučia, kad nuo garso virpa širdis ir užgula ausys, bet vis tiek kiekvieną savaitgalį stovi koncertuose prie pat kolonėlių. Naivu tikėtis, kad tai gali apsieiti be pasekmių“, – apie vis dažnėjančią jaunimo problemą pasakoja J. Juknevičienė. Ji priduria, kad būna ir tokių atvejų, kai patys muzikantai apkursta savo koncerto metu.

Vaistininkės teigimu, jei ausinėse muzikos būtų klausomasi saikingai – normaliu garsu, ne kaip koncerte, o garsios muzikos renginiuose lankomasi tik kartais, problemos būtų galima išvengti. Vis dėlto dažniausiai ausys yra varginamos pastoviai, o tai gali neatstatomai paveikti klausą.

Pagalba ne visada įmanoma

Vaistininkės teigimu, į vaistinę dažnai ateina žmonės, kurie po trankios muzikos koncerto jaučia spengimą ausyse ar dalinai neprigirdi. Nors klientai neretai tikisi vaistų, kurie iškart padėtų išspręsti problemą, stebuklingo būdo greitai atstatyti klausą nėra.

„Dažniausiai patariame kreiptis į gydytojus, kad išsiaiškintų, kiek rimta yra situacija. Savo ruožtu galime patarti vieną svarbiausių dalykų – neužmiršti ausų kaištukų. Nors ne visada į juos žiūrima rimtai, jie gali padėti išsaugoti klausą“, – pasakoja vaistininkė.

Sutrikusia klausa besiskundžiantiems pacientams, kurie mėgsta klausytis muzikos visu garsu, vaistininkai visada pataria pirmiausia pritildyti klausomos muzikos garsą. Jeigu klausos sutrikimas po koncerto gali atrodyti laikinas, jo pasekmės gali išryškėti sulaukus garbaus amžiaus.

Ausims reikia poilsio

Pasak vaistininkės, įprastinis, ramus pokalbis siekia 55 decibelus, kuriais matuojamas garsumas. Yra apskaičiuota, kad didesnis nei 80 decibelų garsas gali būti potencialiai kenksmingas žmogaus klausai.

„Triukšmas, pavyzdžiui, klube – prilygta 100 decibelų. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad trumpas ar vienkartinis 80-120 decibelų garsas didelės žalos klausai nepadarys, tačiau kelios valandos tokio triukšmo gali iš tikrųjų pakenkti“, – pasakoja J. Juknevičienė.

Be to, jos nuomone, vienas svarbiausių dalykų – niekada neužmiršti ausims kuo daugiau leisti pasimėgauti visiška tyla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)