Šio tyrimo metu buvo apklausta 1 tūkst. vyrų, o jo rezultatai pasirodė visai prieš pat rugsėjį, kuris Didžiojoje Britanijoje yra paskelbtas Ginekologinio vėžio mėnesiu ir yra skirtas švietimui apie moterų vaginos sveikatą, rašo iflscience.com.

Didžiausią nerimą kelia tai, kad vyrai drovisi kalbėti ginekologinėmis temomis. 24 proc. apklausoje dalyvavusių vyrų pripažino, kad kalbėdami tokiais klausimais jie jaučiasi nepatogiai. Paklausti, kodėl, 21 proc. 18 – 44 metų respondentų atsakė, kad tai juos „pernelyg trikdo“.

Nors visuomenėje gana daug kalbama apie kitas žio formas, kuriomis serga moterys, pavyzdžiui, krūties vėžį, to paties negalima pasakyti apie moterų lytinių organų auglius. Taip veikiausiai yra dėl žinių stokos ir gėdos, kuri siejama su diskusijomis apie moterų kūną, taip pat dėl nepakankamo lytinio švietimo mokyklose.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais „The Eve Appeal“ taip pat pranešė, kad 44 proc. moterų savo lyties atstovių reprodukcinės sitemos piešinyje negalėjo parodyti vaginos, o 60 proc. nežinojo, kur yra vulva.

Ginekologinis vėžys gali būti penkių tipų: kiaušidžių, gimdos kaklelio, vulvos, vaginos ir gimdos. Didžiojoje Britanijoje kiekvienais metais nuo vieno ar kito ginekologinio vėžio tipo miršta maždaug 7 tūkst. moterų. Tai ketvirtas pagal dažnumą vėžys tarp Didžiosios Britanijos moterų. Tuo tarpu kiaušidžių vėžys tarp Jungtinių Valstijų moterų užima aštuntą vietą.

„The Eve Appeal“ teigia, kad norint pagerinti ginekologinio vėžio prevenciją, vyrai turėtų imtis aktyvesnio vaidmens griaunant tabu ir plečiant žinias. Pirmieji ginekologinio vėžio simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį tiek moterims, tiek vyrams, yra odos pokyčiai, neįprastas kraujavimas, skausmas lytinių santykių metu ar nemalonus kvapas.

„Pernelyg daug vyrų moters kūnas vis dar yra uždrausta tema, apgaubta paslapties, - sakė „The Eve Appeal“ vadovė Athena Lamnisos. – Iš daugelio skambučių, kurių sulaukiame iš vyrų, mes žinome, kad jie galėtų atlikti gyvybiškai svarbų vaidmenį, pastebėdami pirmuosius simptomus ir paragindami savo partnerę apsilankyti pas gydytoją. Anksti diagnozuoti vėžį tikrai yra labai svarbu ir tai gali išgelbėti gyvybę“.

„Tai nesusiję su geresniu seksu. Kalbame apie tai, kad vyrai gali padėti moterims rūpintis savo sveikata, - pridūrė A. Lamnisos. – Atsakomybė už ginekologinį sąmoningumą ir tabu griovimą turi tekti tiek vyrams, tiek moterims“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)