LRT.lt portalo skaitytoja Karolina domisi sojų produktų poveikiu mūsų organizmui. „Sojų produktai tampa vis populiaresni mūsų šalyje: siūloma kava su sojų pienu, soja keičia mums įprastą druską ar net mėsą. Kaip iš tiesų šis produktas veikia organizmą? Kokiais atvejais verta sojomis keisti mums įprastus produktus“, – teiraujasi moteris.

Gydytojos-dietologės D. Pipiraitės pastebėjimu, Azijos šalyse sojų produktai vartojami daugelį metų, o pastaruosius du dešimtmečius šie produktai bandomi integruoti ir į Vakarų šalių gyventojų racioną. „Tai vyksta dėl to, kad sojų produktai turi didelį kiekį izoflavonų – labai vertingų medžiagų, kurios žmonėms mažina lėtinių ligų riziką – kardiovaskulinių, krūties ir prostatos vėžio, osteoporozės. Taip pat mažina menopauzės simptomus. Mokslininkai pastebėjo, kad Azijos kraštuose gyvenančios moterys daug rečiau serga krūties vėžiu, o vyrai – prostatos. Todėl iškelta teorija, kad tam įtakos gali turėti nuolatinis sojų produktų vartojimas“, – pasakoja D. Pipiraitė.

Anot jos, sojų izoflavonų poveikis panašus į organizmo estrogenų poveikį, tik yra kur kas silpnesnis.

„Įdomu tai, kad sojų izoflavonai vienuose organizmo audiniuose veikia kaip estrogenai, o kituose – kaip antiestrogenai. Lytinių organų audiniuose šios medžiagos veikia kaip antiestrogenai, todėl gali sumažinti krūties, prostatos, šlapimo pūslės vėžio atsiradimą. O kauluose, širdyje jie veikia kaip estrogenai ir gali padėti išlaikyti kaulų tankį, pagerinti lipidų koncentraciją“, – pastebi specialistė.

D. Pipiraitė pabrėžia, jog be teigiamo sojų produktų poveikio galima ir tam tikra rizika, kurią taip pat tyrinėja mokslininkai.

„Tiriama, ar sojų produktai gali padidinti krūties vėžio atsinaujinimo riziką, sukelti vyrų hormoninius ir vaisingumo sutrikimus, hipotiroidizmą, taip pat aiškinamasi, ar nepakenks produktuose esantys antinutrientai, ar apdorojimo metu susidarančios medžiagos.

Atlikta stambių tyrimų, ar sojų produktų vartojimas nedidina krūties vėžio atsinaujinimo rizikos šią ligą įveikusioms moterims. Tyrimai rodo, jog ne, nedidina, atvirkščiai – tiek jaunoms, tiek vyresnėms moterims, sergančioms ar sirgusioms krūties vėžiu, sojų produktai pailgina gyvenimo trukmę ir sumažina vėžio atsinaujinimo tikimybę“, – aiškina medikė.

Dietologės teigimu, sojų produktų nerekomenduojama vartoti nėštumo metu, nes poveikis nėra ištirtas.

„Sojų fitoestrogenų nauda tiriama daugelyje mokslinių tyrimų, tačiau, norint patvirtinti minėtus teiginius, tų tyrimų reikia kur kas daugiau. Saikingas sojų, kaip ir visų maisto produktų, vartojimas yra saugus“, – sako specialistė ir primena, jog vidutinis sojų suvartojimas per dieną neturėtų viršyti 50–60 g.

Ar verta sojų produktais keisti įprastus produktus, anot specialistės, kategoriškai teigti negalima. „Taip, veganams, vegetarams sojų produktai naudingi, nes yra pigus, geras baltymų šaltinis. Jiems taip pat patartina rinktis sojų pieną, praturtintą vitaminais, kalciu, tokiu būdu sojų gaminių vertė tampa didesnė“, – aiškina gydytoja-dietologė.

D. Pipiraitės žodžiais, mokslininkai sutaria tik dėl to, kad apie sojų produktus reikia dar daugiau tyrimų, taip pat – jog vidutinis sojų produktų vartojimas yra saugus.

„Taip, šie produktai yra naudingi ligų rizikai sumažinti, bet ar viena produktų grupė bus pakankamai efektyvi – turbūt ne.

2011 m. atlikta analizė rodo, kad sojų produktai krūties vėžio riziką mažina Azijos populiacijai, bet ne Vakarų šalių gyventojoms. Tad klausimų išlieka dar daug. Vakarų šalių gyventojai savo maitinimąsi ir sveikatą gali pagerinti remdamiesi daugybe maitinimosi rekomendacijų, kurias dauguma mūsų tikrai esame girdėję. Reikia tiesiog tomis rekomendacijomis vadovautis – valgyti daugiau augalinio maisto, pilno grūdo gaminių, daržovių, vartoti mažiau cukraus ir t.t. Be to, ligų rizikai sumažinti svarbūs ir kiti gyvenimo būdo faktoriai, ne tik maitinimasis. Ar soja išgelbės šiuolaikinio žmogaus sveikatą – nemanau“, – svarsto gydytoja.