Manydami, kad dukra Isla kenčia nuo trichotilomanijos – impulsyvaus noro rautis plaukus, Grantame, Linkolnšyro grafystėje, gyvenantys Kerry Shearer ir jos vyras Gavinas nusprendė, kad vienintelė išeitis – nuskusti dukrą plikai.

Deja, net ir ši drastiška priemonė nepažabojo impulsyvaus mergaitės elgesio: ji niekaip neatsikratė dar prieš nuskutant plaukus įgyto įpročio apsivynioti plaukais nykštį ir jį čiulpti.

Pusiau nuplikusios Islos diagnozė oficialiai dar nepatvirtinta. Kadangi savų plaukų nebeturi, mergaitė rauna mamos plaukus arba traukia juos iš šukų, o tada dedasi į burną.

„Priimti sprendimą nuskusti Islą plikai nebuvo lengva. Jos plaukai buvo išties gražūs – šviesūs ir garbanoti, – pasakojo Kerry. – Tačiau kai jų nebeliko, ji ėmė rauti manuosius arba traukti plaukus iš šukų. Ko tik nesiėmiau, kad to nedarytų, – viskas veltui. Žinau, kad trichotilomanija yra susijusi su nerimu, bet Isla yra labai smagus, visada gerai nusiteikęs vaikas, todėl nesuprantu, kodėl taip yra.“

Moteris pasakoja, kad būdama dar visiškai maža Isla mėgdavo apsivyti plaukais pirštą ir jį čiulpti. Iš pradžių tėvai manė, kad toks įprotis net kažkuo žavus. Tačiau kai mergaitei suėjo vieneri, Kerry feisbuke paskelbė vaizdo įrašą ir netrukus sulaukė nerimą sukėlusio draugės komentaro: atrodo, mergaitė valgo plaukus.

„Toks pastebėjimas privertė mane sunerimti. Tikrai nenorėjau, kad valgytų plaukus“, – pasakoja Kerry, su vyru Gavinu auginanti dar du bendrus vaikus – ketverių Evą ir septynerių Jacką – bei jos vaikus iš ankstesnių santykių – trylikos Ellą ir aštuoniolikos Josephą.

Vėliau Kerry išbandė kuo įvairiausias priemones (net tepė mergaitės plaukus vazelinu, kad juos būtų sunkiau išrauti), tačiau nė viena nepadėjo. Todėl buvo nuspręsta nuskusti mergaitę plikai. Nors iš pradžių sprendimas pasiteisino, efektas pasirodė trumpalaikis: netrukus Isla ėmė rauti mamos plaukus, o kai ataugo savi, vėl įniko į juos.

Kad mergaitė serga trichotilomanija, medikai kol kas nepatvirtino. Tikimasi, kad įprotį rautis plaukus ji tiesiog išaugs. „Net jei Isla ir išaugs šį įprotį, ilgainiui jis vėl gali pasireikšti – juk yra siejamas su stresu. Noriu, kad diagnozė pagaliau būtų nustatyta. Žinodama, kuo serga, vėliau gyvenime ji lengviau galės gauti pagalbos, jei jos prireiktų“, – sako mergaitės mama.

Kerry nori, kad apie trichotilomaniją sužinotų kuo daugiau žmonių. „Norėčiau, kad kuo daugiau žmonių žinotų apie šį sutrikimą – juk jis pasireiškia milijonams. Islos broliai ir sesuo apie šią ligą žino. Jie nuolat globoja Islą, tačiau gali būti, kad mokykloje iš jos tyčiosis. Būtų labai gerai, jei kiti tėvai paaiškintų savo atžaloms, kas tai per būklė“, – pabrėžė moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)