Laylą – Rose Ermenekli pražudė liga, kuri vėliau bus apibūdinta kaip „vienas sudėtingiausių meningokoko atvejų“, su kuriais gydytojai kada nors buvo susidūrę, rašo dailymail.co.uk.

Aukštos temperatūros, galvos ir pilvo skausmų kamuojamą mergaitę jos motina Kirsty, gyvenanti Mančesterio mieste, buvo atvežusi į Karališkosios Oldhamo ligoninės skubios pagalbos skyrių.

Kai mergaitė galiausiai buvo priimta, ant jos šlaunytės buvo pastebėtas bėrimas – vienas pagrindinių mirtinai pavojingos infekcijos, galinčios pražudyti per kelias valandas, simptomų, bet gydytojai jo nesureikšmino ir net neužklausė apie jį mergaitės motinos.

Laylai – Rose buvo diagnozuota „virusinė liga“ ir gydytojai Kirsty pranešė, kad jos dukrelė gali vykti namo.

Netrukus medikai persigalvojo ir paliko mergaitę ligoninėje, bet per 12 valandų sustojo jos širdelė ir ji mirė nuo meningokokinės infekcijos bei kraujo užkrėtimo.

Vidinis ligoninės tyrimas atskleidė, kad medikai „neišnaudojo visų galimybių“ tiksliai diagnozuoti jos ligą ir dėl to prarado tris su puse gyvybiškai svarbios valandos ją gydant.

Vėlavimas pradėti gyvybiškai svarbų gydymą

Kirsty savo dukrelę į ligoninę atvežė vasario 3 dieną maždaug 20 val. 30 min.

25 minutes pralaukus slaugės, turinčios nustatyti pagalbos skubumo laipsnį, galiausiai buvo nuspręsta, kad mažylę gydytojas turi apžiūrėti per 10 minučių. Tačiau gydytojas vėlavo ir mergaitę priėmė tik po valandos ir 50 minučių.

Kai pirmasis daktaras jau buvo pasirengęs išsiųsti mergaitę namo, viena atsakinga slaugė pasijuto nepatogiai ir pasiuntė šešiametę į pediatrijos skyrių.

Dar šiek tiek palaukus, Laylą – Rose apžiūrėjo vienas jaunesnysis gydytojas. Jis atkreipė dėmesį į bėrimą ant mergaitės kojos, bet ankstesnis gydytojas jam pasakė, kad tai tėra mėlynės, o ne naujas simptomas.

Po 30 minučių kitas pavaduojantis gydytojas taip pat pastebėjo bėrimą, įstatė kateterį, paėmė kraujo mėginį ir suleido antibiotikų nuo sepsio.

Bėrimai ant Laylos – Rose kūno pradėjo greitai plisti ir tuomet sustojo jos širdelė. Netrukus, vasario 4 dienos rytą, ji mirė.

Vidinis šio tragiško atvejo tyrimas nustatė, kad gydytojai, apžiūrėdami Laylą – Rose, rėmėsi senu dokumentu. Jame taip pat pažymima, kad gydytojai neatsižvelgė į motinos būgštavimus ir praleido dvi galimybes atpažinti bėrimą.

„Gydytojas, iš pat pradžių apžiūrėjęs pacientę, neatpažino bėrimo, kuris tą kartą nebuvo užfiksuotas kaip keliantis nerimą. Dėl to tris su puse valandos nebuvo nustatyta sepsio diagnozė, o tai neleido išnaudoti gydymo galimybių“, - rašoma ataskaitoje.

„Antra galimybė atkreipti dėmesį į bėrimą buvo praleista tuomet, kai bėrimas buvo pastebėtas prieš perkeliant pacientę. Tuomet klaidingai buvo patikinta, kad bėrimas nėra naujas, todėl nebuvo imtasi jokių veiksmų“.

Pasak ataskaitos, gydytojai „nesugebėjo identifikuoti pažengusio sepsio stadijos ir imtis atitinkamo gydymo“. Jie taip pat nesugebėjo nustatyti, kad „mėlynės“ yra purpurinės spalvos bėrimas, būdingas meningokokiniam sepsiui“.

Ji mėgo šokti

Kirsty, kuri šio incidento metu buvo nėščia, po šios tragedijos turėjo mesti kosmetologės darbą.
Šeima surinko daugiau kaip 10 tūkst. svarų labdaros fondui „Meningitis Now“ ir dabar kovoja už tai, kad visi vaikai iki 16 metų būtų paskiepyti nuo meningokoko D.

Laylos – Rose tėvas Ramazanas Ermenekli savo pranešime spaudai rašė: „Layla – Rose buvo labai mylima, nuostabi ir daili dukrelė bei sesutė. Ji turėjo daug draugų ir mėgo šokti“.

„Be lėšų rinkimo ir skiepijimo kampanijos, mūsų šeima tikisi, kad tragiški įvykiai, dėl kurių mirė Layla – Rose, Karališkojoje Oldhamo ligoninėje pagerins rūpestį pacientų saugumu“.

Šeimos draugė Hannah Morrey kiek anksčiau teigė, kad Layla – Rose juokdavosi „šelmišku, užkrečiančiu juoku ir turėjo gražią šypseną“.

Pro šį tinklą daugiau neturi prakristi nė vienas vaikas

Advokatė Jacqueline White iš Oldhamo advokatų kontoros „Pearsons Solicitors“ sakė: „Tai siaubingai liūdnas atvejis, kurio metu mirė dukra ir sesuo“.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad dabar bus imtasi procesų ir priemonių, kad daugiau nė vienas vaikas neprakristų pro šį tinklą, kaip įvyko su Layla – Rose“.

Minėta ligoninė dabar rekomenduoja gydytojams praeiti papildomus mokymus, skirtus bėrimams, ir išsiuntinėjo medikams įspėjimus, kuriuose prašoma per negaluojančių vaikų apžiūrą atkreipti dėmesį į sepsio simptomus.

Daktaras Jawadas Husainas, vadovaujantis Karališkajai Oldhamo ligoninei, sakė: „Po liūdnos ir tragiškos mirties šių metų vasario 4 dieną norėtume išreikšti nuoširdžiausią užuojautą visai Laylos šeimai ir draugams“.

„Mes atlikome nuodugnų Laylos mirties aplinkybių tyrimą ir jo rezultatais pasidalijome su jos tėvais“.
„Mes toliau palaikome ryšius su šia šeima ir teikiame jai paramą bei informaciją“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)