Dedešvų (lot. Malva) būna miškinių, būna paprastųjų, aukštųjų, rauktalapių, yra ir kvapiųjų. Visos jos gražios, akių nuo spalvos atitraukt negali.

Dedešvos vardas kildinamas iš graikiško „malachiso“, reiškiančio suminkštinimą. Ir visiška teisybė – labai padeda visokiems kosuliams: seniems, sausiems, jau visai, rods, beviltiškiems; sudžiūvusiems plaučiams, išplikusioms gerklėms, prikepusiems liežuviams, balso stygoms išsiklykusioms. Dedešva turi daug gleivinių medžiagų, tad tinka visoms gleivinėms – taip sakant, ir burnai, ir užpakaliui.

Taigi ir hemorojui padeda: užmerkus skaudančią sėdynę dedešvų arbaton, tuo pačiu metu kiek tik išeina arbatos maukti, dainų nedainuoti, gerklę tausoti. Išgertoji arbata ir vidurius savo ruožtu, jei tik reikia, palaisvins.

Ne tik išdžiūvusiai burnai ar užpakaliui – dar ir sausoms akims: ypač tiks subjektams, į ekranus ilgai įsikibusiems, akių pratimų nedarantiems, į horizontą nežiūrintiems ir mirksėti pamirštantiems, tiems, kurių akys į agurkus jau pavirtusios: išplempus puodą arbatos, tas dedešvų nuosunkas kraut ant akių ir šitaip dailiai su kompresais bent pusę valandos ramiai be feisbuko iškentėt.

Tokie dedešvų kompresai padeda ir visokioms odos ligoms, patinimus sumažina, taigi ir kaukė labai pravers nuo vargo suburkusiems veidams ir paakiams. Daug metų neužsitraukiančios kojų opos ima gyti darant dedešvų voneles, pasitelkus į pagalbą dar ir siauralapių gysločių. Arbata geriama ir skrandžiui skaudant, mat geromis gleivėmis padengia žarnyno gleivinę.

Dedešvos

Dedešvų kompresai ant kaklo, gilūs gerklių skalavimai ir keli arbatų puodeliai gali padėti ir gūžį susireguliuot moteriškėms, dažnai nuo jo kenčiančioms. Čion į pagalbą reikėtų pasikviesti dar ir lipikų, baltųjų sidabražolių šaknų arbatų, žvakę rytą–vakarą–per pietus daryti (ne žvakę užsidegti, o abi kojas lubosna iškelti), tuo būdu kakle ir smegenyse kraujotaką judinti – ir nervai nebe tokie dideli bus, ir hormonai susireguliuos.

Jei neskubu, galima ir drungnuoju būdu užsitaisyt arbatą burnai skalauti ar gerti užkimus, kosėjant: pusę litro drungno vandens užpilti penkiais šaukšteliais sudžiovintos dedešvų žolės, palaikyti per naktį, perkošti (nuosunkas, kaip minėta, ant akių, blauzdų, gerklių pagal diagnozę susikraut) ir gurkšnot per dieną.

Ir ne tik dėl tų ligų verta daržuose pasiauginti – jauni dedešvų lapeliai ir į salotas gali būti dedami (šalia žliūgių, kiaulpienių, garšvų, dilgėlių, rasakilų ir kitų žolių iš ganytinų lankų), visiems viralams puikiausiai tinkami, o žiedas tiks ne tik mišrainei, bet ir stalui papuošti, ilgai nevysta, porą dienų net vandens negaudamas atsivėręs išbūna.

Taigi pamanykit – arbata saldi, gėlelė graži, kontraindikacijų nenustatyta, tinka ir mažiems darželiniams kosuliukams ir gerkliukams.

Giedrės ir Lino Bružų žolelių ūkis. Tel. 8 614 16 798. Daugiau naudingos informacijos - čia.