Pagal Pasaulio Sveikatos Organizaciją, seksualinė sveikata yra ne tik gyvenimas be ligų ar negalių, bet ir galimybė mėgautis saugiu lytiniu gyvenimu, sulaukti palikuonių bei rinktis kada ir kaip dažnai tai daryti, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvoje seksualinės sveikatos diena minima nuo 2012 metų.

VšĮ Karoliniškių poliklinikoje – jaunimo poreikiams pritaikytas sveikatos priežiūros centras
Reprodukcinės sveikatos, lytinio brendimo, lytiškai plintančių infekcijų, kontracepcijos, neplanuoto nėštumo klausimai ypač aktualūs jaunajai kartai. Tuo tikslu VšĮ Karoliniškių poliklinikoje vykdoma Vilniaus m. savivaldybės finansuojama 14 – 29 metų jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo programa, kuria siekiama sukurti kompleksinį, koordinuotą ir jaunimo sveikatos poreikiams pritaikytą sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelį.

VšĮ Karoliniškių poliklinikos Jaunimo sveikatos centre teikiamos nemokamos, konfidencialios konsultacijos lytinio brendimo, reprodukcinės sveikatos, lytiškai plintančių infekcijų, kontracepcijos, neplanuoto nėštumo, psichinės sveikatos bei sveikos gyvensenos įpročių ugdymo klausimais. Jaunimo sveikatos centre pirminę konsultaciją teikia visuomenės sveikatos specialistas, kuris, atsižvelgus į indikacijas ir poreikį, nukreipia pas šeimos gydytoją, vaikų ligų gydytoją, gydytoją psichiatrą, medicinos psichologą, gydytoją akušerį–ginekologą, gydytoją urologą ar gydytoją dermatovenerologą.

Problemų sprendimas – sveikatai palankios lytinės elgsenos formavimas

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, sergančiųjų lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI) skaičius kasmet auga. Dėl anatominių ir fiziologinių ypatumų lytiškai plintančių infekcijų rizika mergaitėms ir jaunoms merginoms yra gerokai didesnė nei suaugusioms moterims. Lytiškai plintančiomis infekcijomis galima užsikrėsti bet kurios rūšies (vaginalinių, oralinių, analinių) lytinių santykių metu. Dauguma šių ligų (pvz., sifilis, gonorėja, chlamidiozė ir kt.) yra pagydomos; kai kurios infekcijos (AIDS, herpesas ir kt.) yra lėtinės ir nepagydomos, tačiau laiku pastebėjus, jų eigą galima kontroliuoti, o laikantis prevencinių priemonių – apskritai išvengti LPI.

Nėštumas, ypač neplanuotai pastojus, gali sukelti riziką moterų sveikatai ir gyvybei. PSO duomenimis, kasmet dėl su nėštumu ir gimdymu susijusių priežasčių miršta apie 600 tūkst. moterų. Tinkama efektyvi kontracepcija galėtų išgelbėti daugumos šių moterų gyvybes. Tiek moterys, tiek vyrai turi teisę būti informuoti apie saugius, veiksmingus, įperkamus ir priimtinus šeimos planavimo bei vaisingumo reguliavimo būdus, neprieštaraujančius įstatymams.

Sveikatai palankios lytinės elgsenos formavimas, ankstyvų lytinių santykių ir su jais susijusių problemų nagrinėjimas bei kita lytinio švietimo veikla bus vykdoma ir už poliklinikos ribų. Kad būtų pasiekta kaip įmanoma didesnė tikslinė grupė, planuojama vykti į bendrojo ugdymo įstaigas bei aukštąsias mokyklas su tikslu tiesiogiai šviesti jaunimą seksualinės sveikatos srityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)