Nepelnytai pamirštami vidaus organai ir dubens dugno mankšta. Tai išties intymi sritis, tad susidūrę su problemomis, pavyzdžiui, šlapimo nelaikymu ar seksualinių funkcijų sutrikimais, žmonės ne visada išdrįsta atvirai jų išsakyti net gydytojui, nekalbant apie trenerius sporto klube, rašoma pranešime spaudai.

Net ir žinant konkrečią situaciją, norint padėti – būtinos profesionalios žinios apie šios kūno dalies stiprinimą. Netinkamai parinkti krūviai gali pakenkti klientui ar pacientui. Domėdamiesi šia sritimi, nuolat mokydamiesi ir gilindami savo žinias, treneriai gali užbėgti nemalonumams už akių ir padėti mankštintis profilaktiškai.

Taisyklinga dubens dugno mankšta svarbi tiek sporto salės naujokams, tiek profesionaliems sportininkams. Pasak 20 metų patirties turinčios fitneso trenerės Jelenos Volkovos, daug net gana jauno amžiaus sportininkų susiduria su šlapimo nelaikymo problema, o sunkumų kilnojimas didina hemorojaus riziką. Norint pagerinti ar bent nepabloginti situacijos, svarbu apie negalavimą įspėti trenerį, kad jis atsižvelgtų į individualius poreikius skirdamas krūvius.

Nesportuojantis žmogus, atėjęs į treniruoklių salę bei gavęs nepamatuotą krūvį dubens dugno srityje, gali patirti traumą.

Dubens srities treniruotės skiriasi nuo energingos aerobikos, svorių kilnojimo ar kardio pratimų. Jų metu gausiai neprakaituojama, mažiau juntamas intensyvumas, aplanko kitokie pojūčiai nei triūsiant prie treniruoklių. Dubens dugno aktyvavimas veikia visus juosmeninės dalies raumenis – pilvą, diafragmą, liemenį. J. Volkova pastebi, kad moterys greičiau supranta dubens dugno treniruočių svarbą ir naudą, tad jų ilgai įtikinėti nereikia.

Gerai treniruotas dubens dugnas daro teigiamą įtaką bendrai žmogaus savijautai. Jos aktualios ne tik besiruošiančioms gimdyti moterims ar susilaukusioms vaikučių ir norinčioms atstatyti organizmo funkcijas. Svorius kilnojantiems vyrams dubens srities sustiprinimas gali padėti išvengti hemorojaus ir atlaikyti didesnius krūvius ne tik dubeniui, bet ir kryžkauliui, dubinkaulio sąnariams, pilvo bei liemens raumenims, sustiprinti visą juosmeninę dalį tarp dubens ir krūtinės ląstos.

Dubens mankšta gali būti naudinga ne tik siekiant sportinių rezultatų, bet ir turėti įtakos asmeniniam gyvenimui. Efektyvi dubens dugno veikla gerina mažojo dubens organų kraujo apytaką, tad norint išvengti šios srities patologijų, reiktų treniruočių metu skirti dėmesio šiai zonai. Suaktyvėjusi kraujo apytaka mažojo dubens organuose pagerina jų funkcionalumą.

Taigi tinkamai parinkti pratimai dubens sričiai padeda ne tik sustiprinti apatinę kūno dalį, bet ir palaikyti gerą sveikatą apskritai.

Specialistė atskleidžia, kad kuo ilgiau mes sportuojame, kuo labiau mūsų kūnas pripranta, tuo mažiau galvojame apie dubens dugną. J. Volkova ne tik veda individualias treniruotes, bet ir dalijasi žiniomis su treneriais įvairiose šalyse. Ši lektorė iš Rusijos rugsėjo viduryje jau antrą kartą lankysis Lietuvoje ir ves dviejų dienų seminarą.

Tai, kad lietuviai vis labiau suvokia šios temos aktualumą, domisi sveikatos gerinimo galimybėmis ir dubens dugno stiprinimu, rodo ir ypatingas susidomėjimas seminaru „Paslaptingasis dubens dugnas“, kuris vyks rugsėjo 15 d. Vilniuje. Į Fitneso mokymo centro „Aeromix“ organizuojamą susitikimą su J. Volkova ir jos praktinius užsiėmimus bilietai išpirkti dar likus keliems mėnesiams iki renginio. Lektorė rekomenduoja šia tema giliau pasidomėti ne tik fitneso instruktoriams, bet ir gydomosios mankštos specialistams, pilates treneriams bei kiekvienam žmogui, kuriam rūpi jo sveikata ir kuris siekia mokytis toliau ir pažinti savo kūną vis geriau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)