Daugelis tėvelių, pamatę putlias savo mažųjų pėdutes, baiminasi plokščiapėdystės ir skuba ieškoti ortopedinių batų su išformuotu išilginiu skliautu, rašoma pranešime spaudai.

Gydytojai ortopedai skuba nuraminti tokius nuogąstaujančius teigdami, jog mažos pėdutės dar nėra pilnai išsivystę, nes nepilnai susiformavę kaulai ir pėdos skliautas, daug riebalinių audinių, dėl kurių pėda atrodo plokščia. Be to, kieti įdėklai, paremiantys vidinį skliautą, padaro „meškos paslaugą“.
Mūsų mažylių pėdos – delikatus mechanizmas: vaikų kaulai gana lankstūs, plastiški ir gali lengvai deformuotis, todėl avalynė turi atitikti tam tikrus reikalavimus, kad nesugadintų besivystančios pėdos formos.

Didesnis dėmesys – priešmokyklinukų pėdutėms

Didesnį dėmesį svarbu atkreipti į priešmokyklinukų pėdutes. Tokio amžiaus vaikų pėdos skliautas jau turėtų galutinai susiformuoti, raiščiai sutvirtėti ir suformuoti išilginį bei skersinį pėdos skliautą.
Jau tada, jeigu tėveliams kyla dvejonių dėl vaiko pėdučių formavimosi, pastebėjus, jog vaiko kojos einant krypsta į vidų, nesimetriškai nunešiojama avalynė, patartina pasirodyti ortopedui traumatologui.

„Pėdų deformacijų atsiradimui įtakos gali turėti paveldimumas, bendras griaučių raiščių laisvumas, antsvoris ir judėjimo stoka, netinkama avalynė“, - vardina gydytojas vaikų ortopedas traumatologas Gintaras Kušleika.

Šiandien mažiausiai kas antras suaugęs kenčia dėl vienokių ar kitokių pėdų negalavimų. Funkciniai ar anatominiai pėdos pakitimai, laiku neskiriant deramo dėmesio, ilgainiui sukelia nemalonius kūno ir laikysenos pokyčius, sąnarių ir nugaros skausmus.

Paverskite mankštą pramoga!

Tam, jog taisyklingai vystytųsi ne tik vaiko pėdutės, tačiau ir visa raumenų sistema, labai svarbu judėti. Lengviausia tai daryti vaikščiojant, žaidžiant aktyvius žaidimus lauke. Nepamirškite, jog geriausias pavyzdys vaikui esate Jūs! Kartu su vaiku galite atlikti nesudėtingus smagius pratimus: vaikščioti ant pirštų galų, pėdų vidinės ir išorinės pusės, stengtis kojos pirštais nuo žemės suimti lengvus daiktus. Judėkite kartu su vaiku, mankštą paverskite pramoga, o ne kančia!

Tinkamos avalynės pasirinkimas

Mažiesiems patartina rinktis profilaktinę avalynę iš natūralių medžiagų, su šiek tiek tvirtesniu užkulniu, kad stabilizuotų čiurną ir neleistų jai krypti, plati noselė nevaržytų pirštukų judesių. Batukų padas turėtų būti lengvas, minkštas ir lankstus, pasižymintis amortizuojančiomis ypatybėmis ir neribojantis judesių. Vidinis įdėklas gali būti šiek tiek minkštesnis ir iškilęs vos kelis mm ties išilginiu pėdos skliautu, tačiau jokiu būdu šioje vietoje negali būti kietas kauburėlis. Kai pėdos skliautas pasyviai paremtas, nedirba raumenukai, - perspėja vaikų ortopedai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)