Prieš kelerius metus rimtas pretenzijas į vietą kosmetikos priemonių lentynoje pareiškė naujas preparatas – micelinis vanduo. Šis skystis, sukurtas kaip pakaitalas įprastiems odos valymo pieneliams ir tonikams, kalbant moksline kalba, yra koloidinis tirpalas. Jis sudarytas iš elektriškai neutralių dalelių, vadinamų micelėmis. Laikomasi nuomonės, kad šios dalelės pritraukia ir tirpina ant odos esančius nešvarumus, ir tuo pat metu ramina, drėkina ir atgaivina odą. Taigi, veikia kiek kitaip nei tradiciniai kosmetiniai valikliai ir pakeičia mažiausiai du buteliukus kitų grožio priemonių.

Patenka į TOP10

Kaip portalui DELFI raštu pateiktuose atsakymuose nurodė neseniai grožio vaistinės formatą pristačiusio vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovai, šiuo metu jų parduotuvėse siūloma 50 skirtingų priekinių ženklų ir net 114 micelinio vandens rūšių, pritaikytų skirtingiems odos tipams. Remiantis pardavimų statistika, micelinis vanduo patenka į TOP 10 perkamiausių kosmetikos prekių sąrašą ir šios prekės paklausa nuolatos auga.

„Tikslas suvilioti kuo daugiau pirkėjų pasiektas“, – visai nenustemba doc. Juozas Jankauskas, karjerą Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) jau baigęs analizinės chemijos specialistas. Savo tinklaraštyje daugiausia apie įvairius kokybinius vandens parametrus rašantis mokslininkas gyvai diskutuoja su komentatoriais ir kuo suprantamesne kalba stengiasi jiems perteikti chemijos mokslo tiesas, kurias dažnas džiaugiasi sėkmingai iš galvos iškratęs dar mokykloje.

Kaip aiškina doc. J. Jankauskas, būdvardis „micelinis“ kilęs iš daiktavardžio „micelė“, vartojamo koloidų chemijoje. Micelė yra labai maža, 1–100 mikronų dydžio, dalelė. Ji sudaryta iš tam tikro kiekio mažai tirpaus cheminio junginio molekulių su adsorbciniu teigiamų ir neigiamų jonų sluoksniu. Sąvoką „micelinis vanduo“ chemikas tiesiai šviesiai vadina kosmetologų prasimanymu, kurio tikslas – gauti kuo daugiau finansinės naudos.

„Visi veidui nuvalyti skirti pieneliai ar vandenėliai yra koloidiniai tirpalai, kuriuose yra koloidinio dydžio dalelių, t. y. micelių. Miceliniu vandeniu mes galime pavadinti pieną, grietinėlę, kisielių, alų ir daugelį kitų skystų produktų, kadangi juose taip pat yra daugybė koloidinių dalelių. Tačiau taip juos pavadinus, jų savybės ir kokybė nepasikeičia. O skamba gražiai. Na, ir daugeliui norisi juos išbandyti. Tikslas pasiektas“, – skaitytojos paprašytas pasidalinti, ką galvoja apie micelinį vandenį, komentaruose po straipsniu tiesiai šviesiai atrėžia docentas.

Į moters repliką, kad micelinis vanduo, net jei tėra rinkodaros pramanas, tikrai gerai valo veidą, mokslininkas atsako demonstruodamas olimpinę ramybę: „Svarbiausia yra tai, kad jums patinka“.

Tačiau toliau nevengia išreikšti nuostabos dėl visuomenės neišprusimo ir aklo pasidavimo madoms.
„Visų pirma, mane stebina smarkiai išaugęs įvairių šarlatanų (gal teisingiau būtų pasakyti sukčių) skaičius. Ir tai vyksta įvairiose srityse: farmacijos ir maisto pramonėje, medicinoje ir daug kur kitur. Ir varomoji viso šio judėjimo jėga yra ne tiek noras išgarsėti, kiek pasipelnyti. <...> Štai visiškai naujas pavyzdys: garsieji „vandens jonizatoriai“ (visiška nesąmonė) jau parduodami vaistinėse. Ir oficialioji medicina tyli. Todėl nenustebsiu, jeigu sekantis žingsnis bus Seimo nutarimas apie privalomą vandens jonizatorių kiekvienoje virtuvėje ir darbovietėje.

Ne mažiau mane stebina ir žmonių patiklumas. Įdomiausia yra tai, kad stebuklinga „vandens jonizatorių“, „vandens ozonatorių“ ir kitų stebuklų jėga patiki žmonės su aukštuoju ar net keliais aukštaisiais išsilavinimais. Kodėl taip yra? Manau, kad viena priežasčių – nenoras jaunimo mokytis chemijos, fizikos, matematikos. Be šių dalykų žinių labai lengva užkibti ant sukčių kabliukų.“

Saviapgaulės elementas?

Sostinėje praktikuojantis kosmetologas Robertas Kantauskas – vienas iš tų, kuriems nedaro įspūdžio ir įtakos skambūs kosmetikos gamintojų pavadinimai. Jo paties naudojamų priemonių arsenale galima išvysti mažai girdėtų firmų produkcijos: ji, kaip pabrėžia kosmetologas, ne tiek brangi, kiek veiksminga. Kaip ir dera tikram profesionalui, micelinio vandens poveikį yra išbandęs ir su klientais, ir asmeniškai.

„Pati micelės molekulė buvo sukurta tam, kad pritrauktų į save nešvarumus ir juos tirpdytų. Bet dažnai būna, kad žmonės iki galo tų nešvarumų nenuvalo. Todėl micelinis vanduo gal ir būtų neblogas produktas makiažui valyti, jeigu paskui jis būtų papildomai nuplaunamas vandeniu. Pastebiu, kad tiems žmonėms, kurie naudoja micelinį vandenį, bet jo nenuplauna, dažniau užsikemša veido odos poros. Taigi, tai yra vadinamasis komedonuojantis, arba odos poras užkemšantis, produktas“, – sako R. Kantauskas.

Pasak specialisto, micelinio vandens sudėtyje yra nemažai glicerino, todėl ši veido valymo priemonė – gana riebi. Ir nors patys gamintojai rašo, kad ji tinka visiems odos tipams, į riebumą linkusiai R. Kantausko odai ji nepatiko: paliko „labai keistą plėvelę“ ir sunkumo pojūtį. „Aš kaip vyras nenaudoju makiažo, bet ir man, nusivalius veidą miceliniu vandeniu, o paskui jį perbraukus švariu vandeniu suvilgytu vatos diskeliu, nusivalydavo pakankamai daug nešvarumų. Švaresnės odos efektą pastebėdavau tik papildomai nusiprausęs vandeniu“, – tvirtina pašnekovas.

R. Kantausko manymu, viena iš problemų yra ta, kad patys gamintojai savo produkto aprašymuose nenurodo, jog miceliniu vandeniu nuvalytą veidą dar reikia nusiprausti paprastu vandeniu. „Tada man kyla klausimas: ar jie tai daro sąmoningai, ar patys nežino, kad jų produktas yra komedonuojantis. Šito nežinau“, – atvirauja kosmetologas.

Jo nuomone, toms moterims, kurių oda sausa ar jautri, micelinis vanduo galėtų būti išeitis nebent trumpam laikui. „Micelinis vanduo – toks tarsi saviapgaulės elementas: jame esančios riebios medžiagos sukuria šilkinės odos efektą, oda atrodo švelnesnė ir minkštesnė. Bet iš esmės tai problemos neišsprendžia“, – įsitikinęs pašnekovas.

Kiekvienai odai – savas sprendimas

Grožio vaistines pristatančio tinklo specialistė Alina Geglis sako, kad micelinis vanduo jau atradęs savo klientus. „Jis palengvino daugelio žmonių gyvenimą. Ypač tų, kurie dažnai keliauja ir neturi galimybės nusiprausti įprastu prausikliu. Kadangi micelinis vanduo yra švelnesnis už kitas veido valymo priemones, jis tinka sausai ir jautriai odai“, – aiškina pašnekovė.

Papildomai nuplauti micelinio vandens, pasak A. Geglis, nebūtina: „Galiu tik rekomenduoti tai, nes nė viena priemonė nesuteikia tokio švarumo pojūčio, kaip tekantis vanduo. Žinoma, visada reikia atsižvelgti į odos būklę ir stebėti, kaip oda reaguoja į tam tikras priemones. Visų oda yra labai skirtinga, todėl nėra vienos taisyklės, kuri tiktų visiems“.

Specialistės pastebėjimu, grožio vaistinės klientai dažniausiai renkasi jau patikrintas priemones arba žinomus prekių ženklus. Apie micelinį vandenį esą sulaukiama įvairių atsiliepimų, bet didžioji dauguma jų – teigiami. Gerų atsiliepimų dažniausiai negaili tos, kurių oda yra itin jautri: joms, anot grožio vaistinės atstovės, micelinis vanduo yra vienintelis išsigelbėjimas, nes įprastos valymo priemonės netinka, o vanduo dar labiau sudirgina odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)