Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ingrida Dovidavičienė pranešime spaudai pataria, kaip pasirūpinti, kad skrydis į svečias šalis netaptų nemaloniu potyriu.

Į saulėtąjį Kiprą savaitei atostogų susiruošusi Akvilė negalvojo, kad kelionė į išsvajotą šalį jai virs kankyne. Tik atsikračiusi temperatūros po vasariško peršalimo mergina vis dar slogavo, tačiau tikėjo, kad šiltas oras saulėtoje saloje ir atostogų nuotaikos padės jai pamiršti netikėtą susirgimą.

„Nors nesijaučiau visiškai pasveikusi, atostogų tikrai nežadėjau nukelti“, – savo pasakojimą pradėjo mergina.

Niekas nepadėjo

Dažnai lėktuvu keliaujanti vilnietė nesitikėjo, kad šių atostogų pradžia bus labai nemaloni: „Lėktuvui pradėjus kilti, staiga užgulė ausys ir pradėjau jausti didėjantį galvos skausmą. Sunku net nupasakoti. Jaučiausi taip, lyg galva sprogs ar ištiks insultas.“

Mergina teigė kankinusis visą laiką, kol lėktuvas pilnai pakilo.

„Bandžiau ir nuleidus galvą laikyti, ir kvėpuoti, kiek tik leido užgulusi nosis. Atsigėriau vandens, bet niekas nepadėjo“, – savo potyriu dalijosi į Kiprą atostogų skridusi mergina.

Nors didžiulis spaudimas ir galvos skausmas baigėsi lėktuvui visiškai pakilus, Akvilė teigė visą atostogų metą su baime laukusi skrydžio atgal. Vis dėlto kelionė į Lietuvą buvo daug sėkmingesnė ir praėjo be jokių netikėtų ir didžiulių galvos skausmų.

Vaistininkė I. Dovidavičienė teigė, kad dažniausiai galvos skausmus tokiais atvejais sukelia slėgio skirtumai arba nepakankamas deguonies kiekis smegenyse.

„Dėl slėgio neretai užgula ausis, nosį, todėl žmogus negali normaliai kvėpuoti ir jam pradeda skaudėti galvą“, – aiškino specialistė.

Pasak jos, prieš skrydį nosį galima plauti hipertoniniu jūros vandeniu, naudoti įvairius lašiukus, kurie nosį atkimštų.

„Kitu atveju galvos skausmas gali būti sukeltas jaudulio, nerimo ar baimės. Tokius dalykus apie save žmonės dažniausiai žino, tad reikėtų iš anksto pasirūpinti, išgerti valerijono tabletę, kad tiesiog nuimtų įtampą ir nerimą“, – komentavo vaistininkė.

Sergant nerekomenduoja skristi

Vis dėlto I. Dovidavičienė neneigė, kad sveikatos būklė, pavyzdžiui, peršalimas, gali turėti įtakos, kaip gyventojui pavyks skrydis: „Manyčiau, kad sergantys žmonės iš esmės turėtų vengti skrydžių, ypač jei sergama gripu ar sinusitu.“

Kalbėdama apie gripu sergančius keliautojus pašnekovė įspėjo, kad tokioje situacijoje, pirmiausiai, keliaujantys gyventojai rizikuoja užkrėsti kitus lėktuve esančius žmonės.

„O sinusito atveju nosis ir galva yra užgultos, tad didelis slėgis gali sukelti komplikacijas. Sergant geriau nerizikuoti ir atidėti skrydį“, – pridėjo vaistininkė.

Skrendant su sinusitu ar po ausies uždegimo, ir netgi turint iškrypusią nosies pertvarą, gali ištikti barotrauma su nemaloniomis komplikacijomis. Jei skrydžio metu užkritus ausims jas skauda, spengia, pablogėja klausa, tai turėtų būti greitai praeinantys sveikatos sutrikimai. Vis dėlto jei para po skrydžio gyventojas vis dar jaučiasi blogai, reikėtų kreiptis į specialistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)