– Kodėl šiais metais uodai tokie aktyvūs?

– Jie aktyvesni, nes jų daugiau. Oro sąlygos tam palankios. Uodams ir kai kuriems kitiems mašalams lietus yra labai palankus. Jie turi kur vystytis ir jų būna daugiau. Taigi pagrindinė priežastis – gausus lietus.

– Kai kurie svarsto, kad galbūt uodų ne daugiau, bet jie tiesiog piktesni. Ar sutinkate?

– Manyčiau, kad taip tiesiog atrodo. Uodų gausa priklauso nuo vietos, kurioje esama. Manau, kad Lietuvoje galima rasti vietų, kur uodų nėra daug. Drėgnesnėse vietose jie puola, jų daug, todėl ir atrodo, kad uodai piktesni.

Tai priklauso ir nuo žmogaus. Vienus uodai puola aktyviau, kitus – ne taip. Vieni žmonėms į įkandimus reaguoja jautriau, kiti – ne tokie jautrūs, įkandimas greitai pranyksta ir nesukelia daug problemų.

– Kas lemia, kad vienus žmones uodai puola labiau, kitus – mažiau?

– Tai klausimas, į kurį ne visi mokslininkai gali atsakyti. Žinoma tiek, kad uodus pritraukia mūsų iškvepiamas anglies dvideginis, mūsų skleidžiama šiluma ir kūno kvapas, tiksliau – prakaito kvapas.

Kai gaminamos uodų gaudyklės, remiamasi šiais trimis aspektais. Stengiamasi sukurti šilumos ir anglies dvideginio šaltinį, taip pat cheminę medžiagą, kuri išsiskiria su prakaitu. Tai pagrindinės uodus pritraukiančios medžiagos.

– Yra įvairių žvakių, tepalų, purškalų nuo uodų. Ar tai efektyvu?

– Medžiagos, atbaidančios uodus, kurias galima įsigyti vaistinėse ar prekybos centruose, yra efektyvios. Pasinaudojus jomis, uodai tikrai kurį laiką nepuola. Svarbiausia perskaityti instrukciją ir žinoti, kas kiek laiko ir kaip priemonę naudoti.

Dabar tiktai yra daugybė įvairių priemonių, vienos jų aktyvesnės, kitos ne. Tačiau tos, kurias sukuria profesionalai, – efektyvios. Yra ir mechaninių priemonių, tokių kaip tinkleliai nuo uodų, kabinami ant langų. Jos taip pat veikia.

– Kiek laiko gyvena uodas, jei jo niekas neužmuša?

– Patelė gyvena ilgai, iki mėnesio. Bent jau tris savaites tikrai gyvena, įkasti gali kelis kartus. Patinas gyvena trumpiau, maždaug savaitę. Kai apvaisina patelę, jis žūsta. Kraują siurbia tik apvaisintos patelės. Viena patelė gali įkąsti net iki šešių kartų.

– Ar uodai ir mašalai gali pernešti ligas?

– Mes gyvename geromis geografinėmis sąlygomis. Ligų čia nėra daug, jos ne itin baisios. Pietų kraštuose uodai platina maliariją, rytų Europoje galima aptikti jų platinamų virusinių ligų. Čia, šiaurės Europoje, net ir Lenkijoje ar Vokietijoje, baisių ligų mašalai neplatina. Jie platina nebent paukščių ligas, bet paukščiai jas ištveria lengviau, nei žmonės.

– Ar šiais metais erkės taip pat aktyvios?

– Taip, jos taip pat aktyvios. Šiluma sukuria erkėms labai palankią terpę.