Dar visai neseniai viena populiariausių ir dažniausių išeičių buvo chirurginis naviko pašalinimas kartu su gimda, tačiau šiandien situacija yra kardinaliai pasikeitusi. Vienas pastarųjų laimėjimų, dėl ko džiaugėsi ir medikai, ir pacientai – nuo vasario 1 d. valstybė 100 proc. kompensuoja gana naują, bet pasaulyje jau pripažintą vaistą prieš miomas.

Gausios, dažnos mėnesinės, kraujavimas tarp menstruacijų, ciklo sutrikimai – pagrindiniai simptomai, kurių neiškentusios moterys galiausiai praveria gydytojo kabineto duris. Tiesa, ne visos – daugelis kenčia ilgus metus, manydamos, kad kęsti skausmą ir diskomfortą yra normalu.
„Jeigu jūsų mėnesinės tęsiasi ilgiau kaip savaitę, metas sunerimti ir pasikonsultuoti su gydytoju, išsiaiškinti to priežastis“, - tiesioginėje DELFI Sveikatos TV konferencijoje pasakojo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro doc. med. dr. Daiva Bartkevičienė.

Miomos gali skirtis dydžiu (nuo 1 iki 20 centimetrų), skaičiumi, lokalizacija. Tai neretai lemia ir jų keliamus simptomus.

„Miomos, kurios auga į gimdos ertmę, dažniausiai susijusios su mėnesinių ciklo, pobūdžio pasikeitimais. Gimdos raumenyje augančios miomos gali kelti skausmą, spaudimo pojūtį. Jei mioma auga priekinėje gimdos sienelėje, ji spaudžia šlapimo pūslę, jei užpakalinėje sienelėje – moteris gali jausti pastovų spaudimą tiesiojoje žarnoje. Ant gimdos paviršiaus auganti mioma gali sukelti pilvo apimties padidėjimą“, - vardijo gydytoja.

D. Bartkevičienė atviravo, kad jos praktikoje buvę atvejų, kai pacientės pilvas vizualiai padidėjęs, tačiau nuo gydytojo konsultacijos ją vis atgrasydavusi baimė. Baimė, kad tikroji diagnozė – daug rimtesnė. Labai retais atvejais tai pasitvirtina ir moteriai diagnozuojama sarkoma - gimdos vėžys minkštuosiuose audiniuose.

„Pati mioma, kaip minėjau, yra gerybinis auglys. Nėra patikimų duomenų, išduodančių, kad mioma progresuos į piktybinį naviką. Svarbu pabrėžti, kad sarkoma dažniausiai vystosi iš atskiros supiktybėjusios ląstelės“, - skirtį tarp miomų ir sarkomų aiškino akušerė-ginekologė.

Pasak jos, gydytojui, aptikusiam gimdos darinį, iš pažiūros nėra lengva nustatyti, jis piktybinis ar gerybinis. Tiesa, tam tikri pacientės skundai gali palengvinti ikioperacinę diagnostiką.

„Jei pacientė sakys, kad po miomos diagnozės per pusę metų jos pilvo apimtis padidėjo labai žymiai, ji augo labai greitai, tada galime įtarti – galbūt tai sarkoma, o ne mioma“, - tiesioginėje konferencijoje aiškino specialistė. Žinoma, geriausiai šiuo atveju padeda instrumentiniai, radiologiniai tyrimai (pavyzdžiui, tyrimas ultragarsu) bei naviko pašalinimas ir ištyrimas histologiškai.

Kiek ramina ir statistika. Tik 1 iš 100 tūkst. 20-mečių rizikuoja susirgti sarkoma. Menopauzės bei postmenopauzės metu dažnis didėja, todėl 60-metei, kuriai staiga ėmė augti mioma, gydytojai greičiausiai iš karto rekomenduos operacinį gydymą.

Mioma – nuo lytinių hormonų priklausomas navikas, todėl jos ir pavojingiausios vaisingo amžiaus moterims. Genetinė predispozicija (polinkis sirgti vien dėl tėvų/senelių ligos istorijos) egzistuoja, tačiau yra menka. Daug didesnis rizikos faktorius – moters amžius.

Kol mioma nekelia jokių rūpesčių ir neblogina gyvenimo kokybės, užtenka ją stebėti periodiškai atliekant tyrimus, apsilankant pas gydytoją akušerį-ginekologą kartą per metus. Tik tada, kai pradeda varginti simptomai ar mioma labai padidėja, reikalinga operacija.
Džiugi naujovė – efektyvaus vaisto kompensavimas.

„Labai džiaugiamės, kad Lietuvoje nuo vasario mėnesio pilnai kompensuojamas preparatas (veiklioji medžiaga - ulipristalio acetatas) ir kad galime jį skirti miomų gydymui (toms pacientėms, kurioms to reikia). Atsiliepimai tikrai geri, nes šis vaistas pasaulyje vartojamas jau nuo 2012 m. Skaičiau tyrimą, kad nuo 2016 m. virš 310 tūkst. moterų gavo gydymą šiuo vaistu, rezultatai geri – ženklus gyvenimo, intymaus gyvenimo pagerėjimas, skausmo sumažėjimas“, - aiškino D. Bartkevičienė.

Apie naujausius gydymo būdus, medikamentinį gydymą bei tai, kaip gyventi, kad miomų pasikartojimo tikimybė sumažėtų – tiesioginės konferencijos vaizdo įraše.

Šis straipsnis yra socialinės akcijos „Kylame į kovą su vėžiu“, kurį inicijavo Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija kartu su Delfi, dalis. Plačiau apie akciją čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)