Apie tai, kaip atpažinti Herpes virusą, kas yra jo nešiotojai, kaip nuslopinti simptomus ir kitus su šiuo virusu susijusius klausimus – interviu su dermatovenerologe.

- Kaip užsikrečiama herpes virusu?

- Yra du dažniausiai pasireiškiantys Herpes viruso tipai. Herpes simplex (HSV1), dar vadinamas pūsleline, kuris dažniausiai pasireiškia veido srityje (ant lūpų, gleivinėje) ir antrojo tipo Herpes virusas (HSV2), lytinių takų pūslelinė, kuri pasireiškia genitalijų srityje.

Pūsleline dažniausiai užsikrečiama kontakto metu, bučinio, dalinantis indais, rankšluosčiu su asmeniu, kuris tuo metu turi aktyvią viruso formą, tai yra turi žaizdelių.

Genitalijų pūslelinė yra lytiškai plintanti infekcija, todėl perduodama lytinių santykių metu, jei nenaudojama apsauga.

- Kas provokuoja pūslelinės atsinaujinimą?

- Herpes virusas, kartą patekęs į mūsų kūną, jame apsigyvena ir tarsi miega, todėl tik laiko klausimas, kada vėl pasireikš simptomai. Deja, išprovokuoti pūslelinę gali labai daug veiksnių. Stresinės situacijos, nuovargis, nusilpusi imuninė sistema arba jos svyravimai, peršalimas ir net saulės spinduliai.

Neretai pūslelinę provokuoja permainingas oras, todėl nuvykus į šiltus kraštus, dėl greito oro pokyčio, dažnai Herpes virusas tiesiog nubunda. Kitiems virusą pažadina šaltas, vėjuotas oras.
Labai dažnai pūslelinė atsinaujina sergant ligomis, kurių metu nusilpsta imunitetas, pavyzdžiui esant ŽIV nešiotojui, sergant AIDS, taip pat vyresnio amžiaus žmonėms. Moterims pūslelinė gali atsinaujinti mėnesinių metu.

- Kokie yra Herpes viruso požymiai?

- Herpes viruso simptomatika yra labai plati, nuo visai nežymių iki ryškių simptomų. Kas jau kartą turėjo Herpes virusą, tas labai gerai žino, kaip jį atpažinti, tačiau jei su šiuo virusu dar nesate susidūrę, nežinote, kas tai per „žvėris“, tuomet HSV1 padeda atpažinti įprastiniai požymiai: lūpos tampa jautrios, pradeda niežėti, oda parausta ir ant tos vietos gali prasidėta paburkimas, patinimas ir atsiranda mažytės pūslelės, kurios vėliau užsipildo skaidriu skysčiu. Po kurio laiko pūslelės trūksta, atsiranda šašas, kuris po kurio laiko nukrenta, o oda pradeda gyti.

Taip pat viena dažniausių Herpes viruso rūšių yra genitalijų pūslelinė. Pasireiškia perštėjimu, skausmu, atsiradusiomis žaizdelėmis, pūslelėmis, kurios gyja panašiai kaip lūpų srityje. Jei žaizdos atsiranda sėdmenų, šlaunų srityje, galima justi net vienos pusės, kurioje atsirado pūslelės, dilgčiojimą, tirpimą ar skausmą.

Gleivinėje atsiradęs virusas pasireiškia mažomis žaizdelėmis ant dantenų, kitų gleivinės pusių. Akių Herpes infekcija pasireiškia, kai jaučiamas tarsi svetimkūnis, atsiranda skausmas, paraudimas, gali net pablogėti regėjimas, atrodytų, žiūri tarsi pro miglą.

Rankų Herpes virusas būdingiausias sportininkams. Aplink pirštų galus gali atsirasti skausmingos pūslelės, kurios trūksta ir šlapiuoja. Šią viruso rūšį provokuoja sportinė veikla ir prakaitas.

Užsikrėtus pūsleline pirmą kartą, žmogus gali net jausti bendruosius peršalimo simptomus, tokius kaip nuovargis, irzlumas, gali pakilti neaukšta temperatūra, „laužyti“ kaulus, skaudėti galvą, krėsti šaltkrėtis. Toks „audringumas“ būdingas infekcijai pasireiškus pirmą kartą.

- Ką reikėtų daryti pajutus pirmuosius simptomus? Apsilankyti pas gydytoją ar užtenka užsukti į vaistinę?

- Priklauso nuo to, koks yra ligos apsireiškimas. Dažniausiai užtenka tiesiog kreiptis į vaistinę. Pas gydytoją reikėtų apsilankyti pirmą kartą pasireiškus ligos simptomams, jog medikas nustatytų, ar tai tikrai pūslelinė. Jei savo pasikartojančią infekciją atpažįstate, rekomenduočiau turėti su savimi priemones, kurios padeda greičiau sustabdyti viruso dauginimąsi. Laiku pradėjus gydymą galima labai ženkliai sumažinti esamų simptomų pasireiškimą, atrodyti ir jausti geriau.

- Ar „natūralios“ priemonės kaip dantų pasta, arbatmedžio aliejus, medus yra veiksmingos?

- Dažniausiai šios priemonės naudojamos, kai tiesiog neturime kuo griebtis. Anksčiau juk nebuvo priemonių nuo pūslelinės, vaistai išrasti tik praėjusio amžiaus antroje pusėje. Šios priemonės labiau padeda palengvinti simptomus – degimo pojūtį, šlapiavimą, tačiau neslopina viruso, kaip tai daro tam skirti vaistai.

- Ar galima pradėti naudoti priemones nuo Herpes viruso, jei dar nėra pūslelių, tačiau jaučiami simptomai?

- Taip ir reikėtų daryti. Per 72 valandas nuo simptomų pradžios, kai dar neatsirado bėrimai, reikia pradėti gydymą. Kuo anksčiau pradėsite, tuo greičiau ir efektyviau nuslopinsite viruso dauginimąsi, aišku, jei naudosite priešvirusinius vaistus.

Tiems, kam labai dažnai kartojasi arba skausmingai, reikėtų per tris dienas nuo pirmųjų simptomų pradėti gerti vaistus. Tai reiškia, jog reikėtų vaistais pasirūpinti iš anksto, nes per tokį trumpą laiką, dažniausiai, labai sunku patekti pas gydytoją. Tas pats su tepamais vaistais. Vos pajutote simptomus, tačiau bėrimo dar nematyti, tepkite tą vietą. Vaistas nuo Herper viruso neturi šalutinio poveikio, gali būti tepamas lokaliai, kelis kartus per dieną. Prevencija – pats geriausias ginklas.

- Ar galima „natūraliomis“ priemonėmis slopinti genitalijų pūslelinės simptomus?

- Tai labai intymi zona, todėl nereiktų „žaisti“ su namų priemonėmis, nes galima labiau pakenkti nei padėti. Rekomenduočiau, turintiems pasikartojančią genitalijų pūslelinę, laikyti namuose vaistų. Taip pat susilaikyti nuo lytinių santykių.

Šios rūšies pūslelinė yra labai skausminga, be to, pavojinga besilaukiančioms moterims, nes gimdymo metu motina gali savo kūdikiui perduoti šį virusą.

- Galima būti Herpes viruso nešiotoju be pasireiškiančių požymių. Ar tokiu atveju mes galime užkrėsti kitą?

Taip, yra manoma, jog nebūtinai turi būti žaizda, jog galėtų užkrėsti kitą asmenį. Žmogus gali būti nešiotoju ir nejausti pūslelinei būdingų požymių, tačiau jau būti nešiotoju ir iki pasirodant simptomams, užkrėsti kitus.

Taigi, mes niekada nežinome, kada galime užsikrėsti virusu, būtent dėl šios priežasties, šio viruso paplitimas yra toks didelis. Nors statistiniai duomenys gana skirtingi, priklauso nuo to, kurio Herpes viruso tipo paplitimą vertinsime, tačiau manoma, jog Herpes virusu užsikrėtę nuo 60 iki 90 proc. populiacijos.

- Kaip dažnai pasirodo pūslelinė?

- Vienareikšmio atsakymo nėra, tai labai individualus dalykas. Kai kuriems virusas pasireiškia du kartus per metus, tačiau yra atvejų, kai pasikartoja ir keliolika. Dažniausiai pūslelinė pasirodo po stresinių situacijų, nusilpus imunitetui, tačiau yra tokių žmonių, kurių imunitetas silpnesnis, tokiu atveju, šis virusas kamuoja daug dažniau.

Jei dažnai pasirodo Herpes virusas reikėtų atlikti tyrimus, kurie parodytų kitus sveikatos sutrikimus, kurie galimai daro įtaką silpstančiam imunitetui, dėl kurio, dažnai, pūslelinė ir pasikartoja.

- Pūslelinė neišgydoma, tačiau kas gresia, jei nebus imtasi jokių priemonių sustabdyti viruso plitimą?

- Dažniausiai pūslelinė sugyja savaime, be rimtesnių pasekmių, jei kalbame apie HSV1. Tačiau dėl nuolat besikartojančios pūslelinės, ypač veido srityje, ant lūpų, žaizdelės gali negražiai sugyti, tuomet atsiranda maži randeliai, kurie gali lemti lūpų kontūro deformaciją.

Jei negydoma akių pūslelinė, gali atsirasti pačių akių pažeidimų. Sunkesniais herpes viruso atvejais, gali kilti smegenų ar nervų sistemos pažeidimai. Herpes virusas nėra labai nekalta infekcija, todėl net paprasta pūslelinė kartais nėra jau tokia paprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)