Plaukų koloristė Jurgita Kekkonen pranešime spaudai atskleidžia, kokie pavojai slypi plaukų dažyme bei į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį, norint pakeisti savo plaukų spalvą, nekenkiant jiems ar, juolab, savo sveikatai.

„Paprastai, ant dažų pakuočių, nesvarbu ar jie skirti profesionalams, ar naudoti klientams namuose, yra gąsdinančių užrašų apie įvairias kenksmingas medžiagas. Dažniausia tai yra: amoniakas, peroksidas bei PPD (parafenylendiaminas). Vienos iš jų, kaip amoniakas ar peroksidas, gali pakenkti plaukams, tuo tarpu, PPD veikia mūsų sveikatą, gali sukelti alerginę reakciją arba dermatitus“, - teigia plaukų koloristė.

PPD medžiaga plaukų dažuose – toksinis poveikis organizmui

Ypač reikėtų vengti plaukų dažų, kurių sudėtyje yra plačiai paplitusio PPD cheminio oksidanto, kuris ilgalaikiuose plaukų dažuose veikia, kaip spalvos fiksatorius.

„PPD medžiaga plaukų dažymo reakcijos metu yra agresyvus dirgiklis ir alergenas, keliantis toksinį poveikį visai organų sistemai, kuris jautresniems žmonėms pasireiškia stipriu dermatitu, niežuliu, žaizdomis galvos odoje, kartais veido tinimu. Kai kuriais atvejais, ši medžiaga gali sukelti net ir dusulį ar alerginį šoką. Apie PPD kalbama labai mažai, tačiau paimkime beveik kiekvieną dažų pakuotę ir pamatysime, jog ši medžiaga apibraukta arba žymima šauktuko ženklu. Jos pavadinimas rašomas įvairiai – PPD, PTD, paraphenylendiaminas arba tiesiog fenylendiaminai. Šios medžiagos tikrai reikėtų vengti, nors išvengti sunku, nes kolkas tik keletas profesionalių dažų gamintojų kuria dažus be PPD“, - perspėja plaukų koloristė, profesionalios plaukų kosmetikos „Fuente“ technikė Lietuvoje.

Pašnekovė taip pat teigia, jog plaukų dažų su PPD ypač turėtų vengti žmonės, turintys tatuiruočių. Kadangi jų organizmas jau yra gaves PPD (tatuiruočių dažuose šios medžiagos koncentracija yra labai didelė), tad kūnas reaguoja į papildomus jo kiekius ir tam priešinasi.

Amoniako ir peroksido žala plaukų grožiui

Vienos agresyviausių cheminių medžiagų plaukų dažuose, kurios kenkia plauko struktūrai yra amoniakas ir peroksidas. Tačiau šios medžiagos kenkia plaukams tik tuo atveju, jei jie dažomi, nepaisant technologijų.

„Beveik visuose ilgalaikiuose plaukų dažuose yra amoniako. Per pirmas 10 dažymo minučių amoniakas atidaro plauko žvynelius ir paruošia plauką priimti peroksidą, pigmentus ir kitas medžiagas, kurios pakeis plaukų spalvą. Į atidarytą plauką taip pat patenka aliejai, mineralai, proteinai ir plaukų struktūrą atstatančios molekulės, kuriomis šiais laikais praturtinti profesionalūs palukų dažai. Tada vyksta reakcija, keičiasi plaukų spalva.

Per paskutines 10 dažymo minučių, amoniakas išgaruoja, reakcija sustoja ir plauko žvyneliai ima užsidarinėti. Plaunant galvą reakcija galutinai sustabdoma, plauko žvyneliai uždaromi žemo Ph lygio šampūno ir balzamo pagalba. Tada plaukai lieka nepažeisti, lygiu žvilgančiu paviršiumi, slidūs ir lengvai šukuojami, pigmentai bei plaukus atstatančios medžiagos lieka giliai plauko viduje ir ilgai neišsiplauna“, - teigia pašnekovė.

Kita medžiaga dalyvaujanti dažyme ir daranti poveikį plaukui yra vandenilio peroksidas. Peroksido darbas yra pašviesinti plauką, išplauti iš jo natūralius pigmentus, kad išgautumėme naują spalvą. Plaukas netekęs natūralių pigmentų tampa sausesnis, bet jei nebuvo amoniaku pažeisti jo žvyneliai, bijoti nėra ko. Visgi, reikėtų kruopščiai rinktis plaukų dažus arba sumanų meistrą koloristą, jog jis dažydamas plaukus parinktų jums optimaliausią dažų emulsiją (peroksido procentiškumą) taip, kad neigiamas poveikis plaukui būtų kuo mažesnis.

Savo nuožiūra sutrumpinote plaukų dažymo laiką – nelaukite gero rezultato

Plaukų koloristės J. Kekkonen teigimu, dažnai klientai klaidingai bijo dažų perlaikymo ant plaukų, nors, iš tiesų, atvirkščiai reikėtų bijoti per trumpo dažų išlaikymo. Laikant dažus ne pilną dažymo ciklą, kuris visuose dažuose yra ne trumpesnis nei 30 minučių, kyla pavojus, kad amoniakas neišgaruos, reakcija nesustos ir plauko žvyneliai liks neužsidarę. Kai žvyneliai neužsidaro, plauko paviršius lieka pasišiaušęs, šiurkštus, plaukai tampa neblizgantys ir besiveliantys. Dažų pigmentai pro neuždarytą plauko kutikulę greitai išsiplauna, todėl spalva keičiasi, blunka.

Tad dažant plaukus labai svarbu tiksliai laikytis visų dažymo instrukcijų bei labai kruopščiai išplauti dažų likučius specialiu šampūnu, kuris neutralizuotų reakciją ir uždarytų plauko žvynelius. Tokiu atveju amoniako žala bus arti nulio.

Saugesnės dažų formulės

Chemijos pramonė, įsiklausydama į klientų pageidavimus bei sekdama tendencijas grožio forumuose ir tinklaraščiuose, juda mažesnio kenksmingumo plaukui ir ypač žmogaus sveikatai kryptimi. Pamažu rinkoje atsiranda plaukų dažų, be žalingos sveikatai PPD medžiagos, bei mažiau plaukams agresyvių amoniako pakaitalų.

Visgi plaukų meistrė-koloristė perspėja, jog plaukų dažai yra viena agresyviausių kosmetikos priemonių, per galvos odą patenkantys į žmogaus kraujotaką ir organizmą, tad juos rinktis reikėtų ypač atsakingai. Patartina geriau plaukus dažyti rečiau, bet kokybiškais, kuo natūralesniais plaukų dažais arba patikėti jų dažymą profesionalams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)