PSO perspėja, kad dabar gonorėja užsikrėtusius asmenis gydyti darosi vis sudėtingiau. Deja, kai kuriais atvejais tai padaryti praktiškai neįmanoma, nes ši lytiniu būdu perduodama liga sparčiai įgyja atsparumą antibiotikams. Ekspertai teigia, kad padėtis yra „labai rimta“, nes šiuo metu kuriami vos keli nauji antibiotikai.

Remiantis statistika, kiekvienais metais maždaug 78 mln. žmonių užsikrečia kokia nors venerine liga. PSO išanalizavo duomenis iš 77 šalių, kurie atskleidė, kad gonorėjos atsparumas antibiotikams yra dažnas reiškinys.

PSO atstovė mokslų daktarė Teodora Wi teigia, kad būta trijų atvejų – Japonijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje – kai šios infekcijos buvo neįmanoma išgydyti.

„Gonorėjos sukėlėjas yra labai gudrus, nes kaskart kai jį veikia naujo tipo antibiotikai, sukėlėjas tampa jiems atsparus. Didžiausią nerimą kelia tai, kad didžioji dauguma gonorėjos atvejų fiksuojama skurdžiose šalyse, kur sukėlėjo atsparumą yra sunkiau fiksuoti. Šie atvejai gali būti tik ledkalnio viršūnė“, – sakė ekspertė.

Gerklės infekcija

Gonorėjos sukėlėjas gali pažeisti genitalijas, išangę ir gerklę. Tačiau būtent pastaroji kelia didžiausią nerimą medikams. Pasak mokslų daktarės T. Wi, antibiotikai gali paskatinti gerklėje esančių bakterijų atsparumą.

„Kai įvairioms infekcijoms, įskaitant įprastą gerklės infekciją, gydyti naudojami antibiotikai, Neisseria rūšies bakterijos, esančios gerklėje, reaguoja į antibiotikus ir įgyja atsparumą“, – paaiškino specialistė.

Gonorėjos bakterijų platinimas užsiiminėjant oraliniu seksu skatina vadinamosios supergonorėjos evoliuciją.

„Jungtinėse Valstijose atsparumas antibiotikams susidarė dėl homoseksualių lytinių santykių, būtent dėl gerklės infekcijos“, – sakė. T. Wi.

Pasak jos, infekcijos plitimas skatina ir retėjantis prezervatyvų naudojimas, kuris piką buvo pasiekęs tuo metu, kai buvo itin baiminamasi ŽIV/AIDS.

Kas yra gonorėja?

Šią ligą sukelia bakterija Neisseria gonorrhoea, ji plinta vaginalinio, oralinio ar analinio sekso metu nenaudojant apsaugos priemonių.

Ligos simptomai: tirštos žalios ar geltonos išskyrus iš lyties organų, skausmas šlapinantis ir kraujavimas tarp mėnesinių.

Verta paminėti, kad maždaug kas dešimtas heteroseksualus vyras bei daugiau nei trys ketvirtadaliai moterų ir gėjų vyrų, sirgdami šia venerine liga, nejaučia jokių pastebimų simptomų. Negydoma ši infekcija sukelia nevaisingumą, uždegimines dubens ligas, be to, gonorėja serganti nėščia moteris ligą gali perduoti vaisiui.

Dėl šios priežasties PSO ragina šalis stebėti vaistams atsparios gonorėjos plitimą ir investuoti į naujus vaistus. Pasak Pasaulinės antibiotikų tyrimų ir plėtros partnerystės atstovo Manicos Balasegaramo, „perspektyvos yra gana niūrios“.

„Šiuo metu kuriami tik trys galimi vaistai, tačiau nėra garantijos, kad jie galiausiai bus pristatyti rinkai“, – sakė jis.

Tačiau, anot PSO, galiausiai reikės vakcinų, kad būtų sustabdytas gonorėjos plitimas.

„Nuo tada, kaip atsirado penicilinas, kuris buvo laikytas patikimu ir greitai veikiančiu vaistu, gonorėja išvystė atsparumą visiems antibiotikams. Per pastaruosius 15 metų gydymą teko keisti tris kartus, taip buvo bandoma sumažinti pasaulinius atsparumo rodiklius“, – sakė Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos profesorius Richardas Stableris.

„Dabar pasiekėme tokį tašką, kai naudojame jau paskutinius turimus vaistus, tačiau nerimą kelia tai, kad jau stebima ženklų, jog ir jiems yra atsparų ligos atmainų“, – pažymėjo jis.

Ar žmonės vis dažniau užsiima oraliniu seksu?

Atsakyti į šį klausimą gana sunku, nes patikimų pasaulinių duomenų nėra daug. Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse Valstijose tai dažnas reiškinys, ypač tarp paauglių. Didžiojoje Britanijoje dar 1990–1991 metais atlikta nacionalinė seksualinio požiūrio ir gyvensenos apklausa parodė, kad 69,7 proc. vyrų ir 65,6 proc. moterų teigė per praėjusius metus užsiiminėję oraliniu seksu.

O 1999-2001 metais atlikta paklausa parodė, kad tokių vyrų jau buvo 77,9 proc., o moterų – 76,8 proc. Ir padėtis vargiai pasikeitė iki dabar.

Jungtinėse Valstijose atlikta apklausa parodė, kad maždaug du trečdaliai 15-24 metų žmonių kada nors yra santykiavę oraliniu būdu.

Britanijos seksualinės sveikatos ir ŽIV asociacijos mokslų daktaras Markas Lawtonas sakė, kad gonorėjos sukėlėją gerklėje turintys žmonės vargu ar tai suvoktų, todėl nemenka tikimybė, kad jie taps šios ligos platintojai.

Anot jo, nors prezervatyvai sumažintų riziką užsikrėsti, mažai kas nori juos naudoti oralinio sekso metu.

„Mano raginimas labai paprastas – pasitikrinti, kad bent jau žinotumėte, ar esate užsikrėtę“, – sakė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)