Kontracepcija Lietuvoje vis dar mistifikuojama

Kauno klinikų gydytojas akušeris ginekologas Heraldas Stankevičius sakė, kad patarimai, kuriais dalijamasi forumuose arba iš lūpų į lūpas, nėra pagrįsti moksliniais įrodymais, todėl jų komentuoti gydytojas nenori.

Heraldas Stankevicius
„Kitas, įrodytas poveikis – sudėtinė hormoninė kontracepcija, t. y. tabletės, pleistrai, žiedas. Ją vartojant galima reguliuoti savo menstruacinį ciklą. Taip pat, galima vartoti ilgu ciklu – 63-84 dienas gerti monofazines sudėtines kontraceptines tabletes, tada – 7 dienų pertrauka. Per metus viso būna 4-6 menstruacijos. Tai yra labai patogu, be to, pati moteris gali reguliuoti, kad mėnesinės įvyktu norimu laiku. Anksčiau baigus gerti tabletes, praeina menstruacija, vėl pradėjus vartoti tabletes, moteris tikra, kad atostogos nebus sugadintos. Tai yra pats paprasčiausias būdas. Galima sudėtinę hormoninę kontracepciją vartoti ir nepertraukiamu būdu 6-12 mėn., bet tada didėja tepliojimų ir aciklinių kraujavimų galimybė. Sudėtinės hormoninės kontraceptinės tabletės, pleistrai, žiedas yra receptiniai vaistai, todėl juos skirti turi gydytojas. Be to, jas vartojant ilgu ciklu ar nepertraukiamai, kontraceptinis poveikis padidėja“, - patarė H. Stankevičius.

„Jei liko kelios dienos iki menstruacijų, jų išvengti dažniausiai bus sunku ir atostogos bus mažiau patogios, bet jei jas pradėsite vartoti ciklo viduryje, menstruacijas nuvėlinti tikrai pavyks“, - sakė jis, pridurdamas, kad tokiu būdu vartoti hormoninę kontracepciją galima tik įsitikinus, kad nesate nėščia. Be to, pirmos 7-10 dienų, priklausomai nuo kontracepcijos formos, gali būti vaisingos. Todėl šį laikotarpį dar reikėtų pasisaugoti nepageidaujamo nėštumo“, - pabrėžė pašnekovas.

Gydytojas patarė, kad sudėtinę hormoninę kontracepciją geriausiai pradėti vartoti per pirmąsias penkias menstruacinio ciklo dienas, tada kontraceptinis poveikis pasiekiamas iš karto.

„Pradėjus vartoti mažų dozių šiuolaikinę sudėtinę hormoninę kontracepciją kai kurioms moterims pirmuosius tris mėnesius gali būti „patepliojimai“. Papildomai nieko daryti nereikia, tai praeina savaime ir lytinis gyvenimas galimas, jei tai neprieštarauja moters įsitikinimams.“

„Mūsų šalyje kažkodėl efektyvi kontracepcija mistifikuojama ir kai kas prieš ją net kovoja. Vartodamos hormoninę kontracepciją ilgu ciklu moteris tikrai sau nepakenks. Kaip tik bus daugiau privalumų: mėnesinės retos, negausios ir neskausmingos, be to, pati moteris reguliuoja savo kraujavimo dienas. Tai nėra kenksminga. Lietuvoje sklinda daug mitų, tačiau jie tikrovės neatspindi. Garsus JAV ginekologas Leon Sperrof konferencijoje pasakė – šiuolaikinė hormoninė kontracepcija yra labai saugi ir labai patikima. Šalutinio poveikio baimė sukelia ženkliai didesnę žalą sveikatai nei retas šalutinis hormoninės kontracepcijos poveikis“, - pacitavo Kauno klinikų gydytojas akušeris ginekologas.

Toks klausimas jau nebestebina

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro doc. med. dr. Daiva Bartkevičienė sako, kad jos pacienčių noras pareguliuoti menstruacijų datą nė kiek nestebina, ypač, artėjant ilgai lauktoms atostogoms.

Daiva Bartkevičienė
„Ne viena pacientė, kolegės, kitų specialybių gydytojos kreipiasi ir klausia, ką daryti, kaip atitolinti ar paankstinti mėnesines. Tai padaryti yra gana sudėtinga ir realiai yra tik vienas efektyvus būdas – prieš mėnesį pradėti vartoti kontraceptines tabletes. Jūsų gydytoja turbūt patars nusipirkti dvi pakuotes ir nepertraukiamai kontracepciją vartoti iki atostogų pabaigos“, - sakė D. Bartkevičienė.

Pašnekovė sakė, kad jei iki atostogų pradžios likę 10-20 dienų, ciklo viduryje galima pradėti vartoti progesteroną ir taip subalansuoti hormoninį foną, kad menstruacijos neprasidėtų nepatogiu metu.

Paklausta, ar toks įsikišimas gali pakenkti moters organizmui, D. Bartkevičienė tai paneigė.

„Aišku, nemažai pacienčių naudoja liaudiškas priemones. Jos sako, kad citrinos šiek tiek atitolina menstruacijų pradžią, bet tai yra labai individualu. Paankstinti menstruacijas keliomis dienomis gali karšta vonia arba sauna“, - aiškino gydytoja.

Kontraceptinės tabletės – receptinis preparatas, todėl jų vartojimo subtilybes vienaip ar kitaip reikės aptarti su savo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)